Leraar Basisonderwijs Digitaal (DigiPabo) deeltijd

“Het is niet alleen studeren en taken afvinken. Je moet er vooral ook van genieten.”

DigiPabo - Aileen Drenth

Aileen Drenth

Student Leraar Basisonderwijs (Pabo) DigiPabo

“Acht jaar geleden, toen ik van de middelbare school kwam, ben ik begonnen op de Pabo bij Inholland. Maar toen kreeg ik een kindje en moest ik stoppen met mijn opleiding. Ik ging parttime werken bij een supermarkt. Inmiddels zit mijn zoontje op de basisschool en toen ik op een dag aan het werk was, dacht ik: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Dit wil ik helemaal niet. Ik besloot te onderzoeken of er niet een mogelijkheid was om terug te gaan naar de Pabo. Voor de klas staan op een basisschool is immers wat ik altijd al heb gewild.”

De ideale variant

“Sowieso zou het een deeltijdopleiding worden, zodat ik erbij kon blijven werken. Maar bij de reguliere deeltijdopleiding ga je toch ook regelmatig naar school en aangezien ik alleen ben en oppas niet altijd mogelijk is, bleek de Leraar Basisonderwijs DigiPabo ideaal voor mijn situatie. Je studeert gewoon vanuit huis.”

Vrijheid

“Ik vind het heel fijn dat je de ruimte krijgt om zelf je tijd in te delen. Als je bijvoorbeeld doordeweeks niet zoveel tijd hebt, kun je ervoor kiezen om alles in het weekend te doen. Elke dag een beetje kan natuurlijk ook. Heel handig dus als je werkt en een gezin hebt. Ondanks dat de studie digitaal is, krijg je toch veel begeleiding. Naast de lessen heb je ook Teams-bijeenkomsten met je SLB’er en met je klas, zodat er ook genoeg gelegenheid is om te sparren. Voor de toets moesten we laatst wel naar school komen. Dan is het wel leuk om ook eens de onderkant van iedereen te zien.”

“Ik vind het heel fijn dat je de ruimte krijgt om zelf je tijd in te delen."

In het diepe

“In de eerste week van je studie ga je meteen stagelopen. Dat is natuurlijk enorm spannend. Het is hartstikke leuk om de theorie te weten over hoe het allemaal werkt, maar dan sta je daar en moet je het in real life doen. Ik dacht dat ze zouden denken: o, daar heb je weer een stagiaire, maar dat was absoluut niet zo. Ik werd met open armen ontvangen en was gelijk onderdeel van het team. Ik vind het heerlijk om met de kinderen bezig te zijn en te zien hoe ze zich ontwikkelen en een band met je opbouwen. Dan zijn ze blij als je er weer bent en word je bedankt voor de leuke les.”

Geen tussendoortje

“Bij het begin van mijn studie dacht ik: dat doe ik wel even. Gewoon knallen. De eerste periode ging dat ook zo, maar in de tweede periode werd ik toch wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Je doet wel een hbo-studie en dat gaat niet even tussendoor. Deeltijd betekent dat je veel zelf moet werken.”

“De combinatie werken, een huishouden, een gezinsleven en dan ook nog een studie is pittig. Je moet er echt tijd voor vrijmaken."

Balans vinden

“Dat je zelf je tijd kan indelen, is natuurlijk ook een valkuil. De combinatie werken, een huishouden, een gezinsleven en dan ook nog een studie is pittig. Je moet er echt tijd voor vrijmaken, maar je moet ook niet elk moment dat je niets te doen hebt die laptop pakken. Je hebt ook tijd voor jezelf nodig. Ik zorg ervoor dat ik de laptop niet bij me in de woonkamer heb. Als ik ga studeren, doe ik dat aan mijn bureau in mijn studeerkamer. Ik maak een strakke planning en daar kan ik me goed aan houden.”

Plezier maken

“Ik raad deze variant van de Pabo zeker aan, maar je moet jezelf er wel toe kunnen zetten om aan de slag te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede achterban hebt, die jou kan helpen op het moment dat je gaat studeren. Bij mij past mijn zusje bijvoorbeeld regelmatig op mijn zoontje.
Maar wat ik vooral wil meegeven, is dat je niet moet vergeten om te genieten. Als je zo druk bent, focus je je algauw op de opdrachten die je af moet hebben en op de inhoud van de lessen die je moet geven. Neem ook de tijd om te kijken wat er in de klas gebeurt en te genieten van wat je graag doet.”

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228