Leraar Basisonderwijs (Pabo) deeltijd

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Of ben je net afgestudeerd zonder direct uitzicht op een baan? Maak de overstap naar het onderwijs! Met een Pabo-diploma van Inholland heb je uitstekende vooruitzichten op een mooie en maatschappelijk relevante baan. Heb je een hbo- of wo-diploma en een flinke dosis doorzettingsvermogen? Met de Verkorte Deeltijdopleiding sta je al na twee of drie jaar voor de klas.

Voor wie?

Waarom past de Verkorte Deeltijd bij jou?

  • Je draagt graag bij aan de ontwikkeling van kinderen. Met bijzondere aandacht voor ieder individu.
  • Je wilt het liefst zo snel mogelijk voor de klas staan. In het ideale geval en bij voldoende inzet rond je in twee jaar je opleiding af.
  • Je hebt een hbo- of wo-diploma.
  • Studeren gaat je makkelijk af. Je volgt een pittig programma waarbij je met dubbele snelheid door de leerstof heen gaat.
  • Je wilt en kunt voldoende tijd investeren in studeren en stagelopen. Daarnaast heb je ruimte voor een baan van hooguit drie dagen per week.
  • Je wilt zekerheid hebben van werk. Je hebt een grote kans dat je na afronding als leerkracht aan de slag kunt op een basisschool.

Waarom de Verkorte Deeltijd?

  • Je bent in minimaal twee jaar klaar. Dankzij een hoog studietempo ben je één of misschien wel twee jaar eerder klaar dan Pabo-studenten die in voltijd studeren. Jouw uiteindelijke studieduur hangt af van je Eerder Verworven Competenties (EVC’s), jouw capaciteit, ambities, tijdsinvestering, doelen en wensen. We adviseren je graag.
  • Je wilt flexibel studeren. Van tevoren bepaal je hoe je studie, werk en privé combineert. Wil je overdag colleges volgen of liever in de avonduren? Studeren op afstand kan ook, geheel of gedeeltelijk met de Verkorte Deeltijd DigiPabo.
  • Met jouw Pabo-diploma heb je een grote zekerheid van een baan. In het basisonderwijs is er namelijk een tekort aan leerkrachten.
  • De praktijk staat centraal. Je ontwikkeling als leerkracht gaat razendsnel dankzij de wekelijkse wisselwerking tussen colleges en stagepraktijk. Zo loop je meteen elke week stage. Het praktijkbureau van de Pabo matcht jou met een goede stageplaats. We hebben een groot netwerk en stageafspraken met diverse regionale schoolbesturen.

Toelatingseisen

Je kunt de Verkorte Deeltijd volgen als je in het bezit bent van een afgeronde bachelor of master (hbo of wo). Verder adviseren we je ruim baan te maken voor deze opleiding. Houd per week rekening met een dag stage (in het tweede jaar twee dagen), een dag (of twee avonden) college en voldoende tijd voor zelfstudie. Daarbij moet je relatief veel leerstof in korte tijd onder de knie krijgen en in de praktijk toepassen. Door het hoge tempo is het lastig een achterstand in te halen. Zorg dat je bij blijft, dan kun je in twee jaar afgestudeerd zijn.

Opleiding in het kort

Als toekomstig leerkracht in het basisonderwijs ben je thuis in elk vak. Je werkt daarom niet alleen aan een brede kennisontwikkeling. Je leert ook de theorie te vertalen naar ijzersterke lessen. Bijzonder aan de Verkorte Deeltijd is dat je verschillende vakken geïntegreerd tot je neemt en verwerkt in grootschalige eindopdrachten.

Praktijk
In de klas gaat het natuurlijk om kennisoverdracht. Daarnaast leer je orde houden, improviseren bij onverwachte situaties en elk type kind stimuleren in zijn ontwikkeling. Daar moet je een standvastige persoonlijkheid voor zijn. En dat ontwikkel je door veel stage te lopen: van één dag in de week in het eerste jaar tot twee aaneengesloten dagen in het tweede jaar. Een praktijkbegeleider van je praktijkschool is jouw steunpilaar.

Onderzoek
Naast de vakinhoud en de praktijk bestaat de Verkorte Deeltijd uit een onderzoekslijn. Je beëindigt je opleiding met een afstudeeronderzoek naar een interessant onderwijsvraagstuk.

Op locatie of digitaal

De Verkorte Deeltijd bieden we aan op de locaties Alkmaar, Den Haag, Haarlem en Rotterdam. De Verkorte Deeltijd (twee jaar) kun je ook geheel of gedeeltelijk digitaal volgen in Den Haag of Dordrecht. Voor geheel op afstand leren via de DigiPabo leg je alleen toetsen af op de locatie Den Haag. In Dordrecht volg je tweemaal per tien weken college.

Heb je naast je zelfstudie behoefte aan contact met docenten en studenten? Bijvoorbeeld om wat meer houvast te krijgen, geïnspireerd te raken, ervaringen te delen of vanwege de persoonlijke, laagdrempelige sfeer bij Inholland? Kies dan voor de reguliere Verkorte Deeltijd met wekelijks óf één collegedag of twee collegeavonden.

Meer weten?

Neem bij vragen contact op met de coördinator van de Verkorte Deeltijd van jouw voorkeurslocatie:

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!