Leraar Basisonderwijs (Pabo) duaal

Studeer je dit jaar af op mbo-4 niveau en wil je graag naar de Pabo? Dan is het mbo-Pabo doorstroomprogramma iets voor jou. In een half jaar tijd leer je alles om de toelatingstoetsen van de Pabo succesvol te kunnen doorlopen, daarnaast krijg je extra praktijkervaring, worden vaardigheden die je op het hbo nodig hebt aangeleerd en krijg je de mogelijkheid om vakken te volgen op de Pabo.

Wat houdt het doorstroomprogramma in?

In het doorstroomprogramma volg je na je mbo-opleiding een traject van een half jaar waarin je wordt voorbereid op studeren aan de Pabo. Je werkt aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Er zal ook aandacht worden besteed aan rekenen, taal, algemene hbo-vaardigheden en oriëntatie op het beroep. Op deze manier ben je voorbereid om de toelatingstoetsen te maken en is je kans van slagen op de Pabo een stuk groter. Je krijgt aan het begin van het programma een intakeassessment. Hieruit wordt duidelijk waar jij je nog verder in kunt ontwikkelen. Het doorstroomprogramma gaat dus echt over jouw ontwikkeling.

Voor wie is het doorstroomprogramma bedoeld?

Ben jij een mbo-student op niveau 4 die de Pabo wil gaan volgen? Maar heb je de toelatingstoetsen nog niet gehaald? Of wil je jezelf van tevoren extra goed op de toelatingstoetsen voorbereiden? Of heb je in je mbo-opleiding weinig te maken gehad met onderwijsgerelateerde vakken? Dan is dit doorstroomprogramma voor jou een goede stap. In Rotterdam zijn vanuit het mbo Zadkine en Albeda College aangesloten. In Den Haag zijn dat ROC Mondriaan en mboRijnland.

Wat zijn de kosten voor het doorstroomprogramma?

Je blijft tijdens dit programma ingeschreven bij je mbo-opleiding. Daarvoor moet je uitstel van diplomering aanvragen bij je school. Daardoor blijf je regulier collegegeld betalen en blijf je studiefinanciering ontvangen als je daar recht op hebt.

Wanneer start het doorstroomprogramma?

Het doorstroomprogramma start in september 2018. Er zijn twee trajecten: een in Rotterdam en een in Den Haag. Je volgt onderwijs op de Pabo's in Rotterdam (Inholland Rotterdam en Hogeschool Rotterdam) of in Den Haag (Inholland Den Haag en Haagse Hogeschool). Aan het einde van het programma maak je de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als je deze toetsen haalt, kun je in februari 2019 starten op de Pabo.

Meer informatie over het doorstroomprogramma

Als je meer informatie wilt, dan kun je ook een mail sturen naar: info@mbopabo.nl (voor Rotterdam) of peter.degruyter@inholland.nl (voor Den Haag). Daarnaast is het ook belangrijk dat je dit met je slb'er bespreekt, zodat hij of zij hier verder rekening mee kan houden binnen je loopbaanoriëntatie.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!