
Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen.
Wil jij studeren aan de pabo? En heb je geen vwo-diploma of hbo-diploma (een AD diploma geeft ook geen vrijstelling)? Dan moet je aan strengere toelatingseisen voldoen. Je moet genoeg kennis hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek.
Wanneer heb je genoeg kennis?
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je:
Je moet voor alle drie de vakgebieden aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. In de praktijk betekent dit dat mbo-studenten op dit moment meestal drie toelatingstoetsen moeten afleggen, havoleerlingen meestal één of twee.
Let op: bovenstaande aanpak is nodig om aan de strengere toelatingseisen te voldoen. Je hebt in elk geval een afgerond havo-diploma, mbo4-diploma, bachelorgraad of mastergraad (of 21+toets) nodig om toegelaten te worden tot het hbo.
Kijk voor de meest actuele informatie op: goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Studenten die per 1 september 2022 willen beginnen met de pabo, moeten nog steeds voldoen aan de extra toelatingseisen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ze maken voor start van de pabo ten minste één keer de toelatingstoetsen voor de betreffende vakken. Als studenten deze toelatingstoetsen met een voldoende afronden, dan voldoen ze aan de extra toelatingseisen voor dat vak en mogen ze beginnen met de pabo.
Als de toelatingstoetsen voor de poort nog niet succesvol zijn afgerond, dan mag de student beginnen met de pabo. De student moet dan in het eerste jaar van inschrijving op de pabo voldoen aan de extra toelatingseisen. Als de toetsen voor een of meerdere vakken niet worden gehaald, dan moet hij/zij de opleiding alsnog verlaten.
Alle studenten worden aangemoedigd om voor de start van de opleiding de toelatingstoetsen te halen, zodat zij zich in het eerste jaar van inschrijving volledig kunnen richten op hun studie.
Je kunt de opleiding starten met:
Profiel Economie & Maatschappij
Profiel Cultuur & Maatschappij
Profiel Natuur & Gezondheid
Profiel Natuur & Techniek
Diploma zonder profiel
Profiel Economie & Maatschappij
Profiel Cultuur & Maatschappij
Profiel Natuur & Gezondheid
Profiel Natuur & Techniek
Diploma zonder profiel
Mbo-4 diploma
Hbo- of wo-propedeuse
Hbo- of wo-bachelor
Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's.
Mbo 3 of lager
In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de 21+ Toelatingstoets.
Lees meer over de 21+ Toelatingstoets >
Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.
Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nt2 op uiterlijk 1 september 2022 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.
Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.
Bekijk onze voorbereidingscursussen >
Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) bieden wij de volgende cursussen aan: Zomercursus Rekenen (Pabo) en Summer School Haarlem.
Locatie Rotterdam
Bij de drie Pabo’s in Rotterdam kun je een korte cursus volgen voor elk vak dat getoetst wordt bij de landelijke toelatingstoetsen. Een goede docent neemt je dan in vogelvlucht mee door de inhoudelijke stof die je moet kennen. En je hebt meteen contact met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden.
Meer informatie
Locatie Dordrecht
Ook bij de Pabo in Dordrecht kun je korte cursussen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn de volgende cursussen beschikbaar: natuur & techniek en geschiedenis.
Data en tijden
Natuur & techniek
Geschiedenis
Aanmelden
Meld je aan via pabo.dordrecht@inholland.nl.
Bereid de overstap naar het hbo goed voor met het Mbo-Pabo doorstroomprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mbo-4 studenten die zich willen voorbereiden op de toelatingstoetsen van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Ook als je tijdens jouw mbo-opleiding weinig onderwijsgerelateerde vakken hebt gehad, kun je dit traject volgen.