Leraar Basisonderwijs (Pabo) voltijd

Versnelde vwo-route Pabo (Alkmaar)

Rond je bijna het vwo af? Of ben je bezig met je havo en steven je af op een gemiddeld cijfer van 8 of hoger? Dan heeft Hogeschool Inholland Alkmaar een interessante opleiding voor jou: de vwo-route. Een opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) waarmee je 1 jaar sneller voor de klas staat. Ideaal als je graag met kinderen werkt en houdt van een uitdagende, praktijkgerichte studie.

Let op: de vwo-route wordt alleen in Alkmaar aangeboden.

De inhoud van de opleiding

Als leerkracht moet je veelzijdig zijn en goed kunnen omgaan met onverwachte situaties. Je weet hoe je kennis kunt overdragen, maar ook hoe je kinderen met verschillende achtergronden kunt begeleiden. Dit leer je door te studeren, ervaringen uit te wisselen en vooral door te doen. Vandaar dat je veel stage loopt, elk halfjaar op een andere school. Een praktijkbegeleider helpt je daarbij. Extra uitdagend zijn de beroepsvraagstukken en -dilemma's uit de praktijk. Je eindigt je opleiding met een afstudeeronderzoek. Om van jouw opleiding een succes te maken krijg je de gehele route steun van een studieloopbaanbegeleider.

Bekijk de opbouw van het driejarige programma

Waar volg je de vwo-route?
De versnelde vwo-route bieden we aan op de locatie Alkmaar.

Extra uitdaging: premaster

Zoek je een extra uitdaging? Pak de handschoen op met het pre-masterprogramma aan de Open Universiteit. Dit programma bestaat uit 34 EC's (studiepunten). Je doet 15 EC's als keuzeonderwijs en de overige EC's extracurriculair. Na afronding heb je toegang tot het masterprogramma van de Open Universiteit.

Voor wie?

Kies voor de vwo-route als je:

  • graag bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Met bijzondere aandacht voor ieder individu;
  • hen enthousiast wilt maken over dingen waar jij enthousiast over bent;
  • makkelijk studeert. Je volgt een pittig programma waarbij je in hoog tempo door de leerstof heen gaat;
  • meer wilt dan leren alleen. Je bent praktijkgericht en wilt de theorie meteen kunnen toepassen;
  • liefst vandaag nog voor de klas staat. Je begint in je 1e jaar meteen met 2 stagedagen per week;
  • zekerheid wilt hebben van een baan. Je hebt een grote kans dat je na 3 jaar leerkracht bent op een basisschool.

Je toekomstige baan

Je wordt opgeleid tot een zelfstandige leerkracht in het basisonderwijs. Na de Pabo mag je lesgeven aan alle groepen in het (speciaal) basisonderwijs of het praktijkonderwijs. Maar met de Pabo kun je ook beleidsmedewerker worden of bij een schoolbegeleidingsdienst werken, een instelling die scholen helpt bij problemen met leerlingen.

pabo2.jpg

4 voordelen van de vwo-route

  • In 3 jaar klaar - als vwo-leerling kun je snel veel theorie eigen maken. Zonde om die snelheid niet te gebruiken. Dankzij een hoog studietempo ben je 1 jaar eerder door de theorie dan andere Pabo-studenten.
  • Uitdagende opleiding - naast het hoge studietempo houden pittige beroepsvraagstukken en -dilemma's je bij de les.
  • Zekerheid van een baan - in Alkmaar en Rotterdam eindigt de route in een grote zekerheid van een baan, dankzij een nauwe samenwerking met regionale basisscholen.
  • Praktijk centraal - voor de klas leer je natuurlijk het meeste. Je ontwikkeling als leerkracht gaat razendsnel dankzij de wekelijkse wisselwerking tussen colleges en stagepraktijk. Zo loop je niet 1 maar 2 dagen in de week stage.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!