Luchtvaarttechnologie voltijd

Joost Kamp wint Kooy-prijs met zijn afstudeeronderzoek.

Afgestudeerde Joost Kamp

Joost Kamp studeerde af bij de opleiding Luchtvaarttechnologie bij Inholland Delft. Voor zijn scriptie ‘The effects of computational fluid dynamics modelling on helicopter flight envelopes’, dat hij schreef voor het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), ontving hij op 6 april de Prof. Johan Kooy Afstudeerprijs 2016.

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), Afdeling Defensie en Veiligheid reikt deze afstudeerprijs tijdens het jaarlijkse Kooy-symposium uit voor 'uitstekend afstudeerwerk' in een voor Defensie en Veiligheid relevante technologie. Er is een geldprijs van € 1000,- aan verbonden.

Kennis en praktisch inzicht
Joost Kamp deed onderzoek naar het voorspellen van luchtwervelingen rond schepen bij helikopterlandingen. Daarnaast onderzocht hij de mogelijkheid om computational fluid dynamics (CFD, ook wel numerieke stromingsleer) toe te passen om de ‘flight envelopes’, of veilige operationele kaders, van helikopters te bepalen. Deze methode kan dure en tijdrovende windtunnelmetingen mogelijk vervangen. De voormalige Inholland-student paste niet alleen kennis van diverse methoden en technieken toe, maar liet ook praktisch inzicht in de complexiteit van deklandingen door helikopters zien.

Aanleiding onderzoek
Vanaf begin 2015 werkt het NLR aan het moderniseren van de huidige methode om zogeheten ‘ship helicopter operational limitations’ te genereren. Hierbij wordt gekeken of het proces gedeeltelijk geautomatiseerd kan worden en of CFD-gegevens een alternatief zijn voor windtunneldata. Het onderzoek van Joost Kamp bood het NLR de gelegenheid haar softwaretools te evalueren en stappen vooruit te zetten. Kamp deed een onderzoek van grote praktische waarde, waarbij hij bewees over veel kennis van een nieuw en onbekend terrein te beschikken.

Onlangs verkoos het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs een andere Inholland-alumnus, Tim Horeman-Franse, tot Ingenieur van het Jaar. Hij studeerde Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!