Luchtvaarttechnologie voltijd

"Het was mijn taak om het percentage goedgekeurde producten te verhogen."

Afgestudeerde Sanne Hartelman

Mijn afstuderen heb ik bij Philips Lighting in Uden gedaan. Hier worden de keramische buizen voor HID lampen geproduceerd die vooral worden gebruikt voor straat- en winkelverlichting. Deze keramische producten gaan aan het einde van de productie over een eindcontrolemachine waar ze 100% gekeurd worden.

Mijn taak als Manufacturing Engineer was het percentage goedgekeurde producten verhogen van 90,8% naar 94%. Om dit te kunnen bereiken heb ik een analyse gedaan naar de huidige uitvalspunten waarbij ik de data van de eindcontrolemachine heb gebruikt en gekeken wat de oorzaken zijn voor de uitval. Vervolgens heb ik een risicoanalyse gedaan om te kijken wat de impact van de oorzaken is, hoe vaak de oorzaken voorkomen en hoe makkelijk ze binnen de afstudeerperiode aan te pakken zijn. De lijst met oorzaken die hieruit kwam rollen heb ik vervolgens aangepakt. Zo heb ik bij de eindcontrolemachine de grenzen aan kunnen passen waarbij nu meer producten goedgekeurd kunnen worden. Hiernaast ben ik vooral bezig geweest met de werkmethodes van de operators die invloed hebben op de kwaliteit van de producten.

Samen met een collega heb ik instructies gehouden om iedereen weer volgens eenzelfde werkmethode te laten werken. Ook zijn er een aantal verbeteringen bij deze afdeling ingevoerd en nieuwe onderdelen voor machines besteld. Deze opdracht had dan wel niets met de Luchtvaart te maken maar zeker wel met Technologie. Als je interesse hebt in verbeterprocessen en LEAN manufacturing is dit een mooi bedrijf om kennis en ervaring op te doen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!