Luchtvaarttechnologie voltijd

“Ik onderzocht welke combinatie van hars en vezels het meest geschikt is voor onze bank.”

Wij Inholland 2016 - Biobased Banken

Rond Schiphol wordt veel olifantsgras, vezelhennep en vezelvlas geteeld. Ganzen houden er niet van en blijven weg, wat het vliegverkeer veiliger maakt. Sinds kort dienen de planten als grondstof voor biocomposiet banken, die op Schiphol en elders in de gemeente Haarlemmermeer komen te staan. Inholland-studenten van verschillende opleidingen werken samen aan deze stap richting een biobased economy.

De drie gewassen hebben niet alleen een vogelwerende werking, ook zijn er prachtige dingen van te maken. Samen met diverse partners draagt Inholland bij aan de ontwikkeling van designbanken voor de openbare ruimte, in het kader van het Inholland-thema Duurzaam. Er staan twee banken op Schiphol Plaza en, zo is het plan, in totaal meer dan een dozijn in de gemeente Haarlemmermeer.

Betrokken opleidingen
Studenten van verschillende opleidingen nemen delen van het project voor hun rekening. Delftse studenten Luchtvaarttechnologie en Aeronautical Engineering ontwierpen de buitenkant van de banken. Communicatie-studenten kwamen met een concept waarin de bank zelf informatie geeft over zijn bijzondere herkomst en richtten zich op de presentatie van het project. Zo verzorgde Kelly de Graaff de projecthuisstijl, onder andere te zien op de website biobasedbank.nl, en ontfermde Nadine de Chauvigny de Blot zich over het onthullingsmoment op Schiphol Plaza op 8 april.

Sterkste composiet
Martijn van Meijel nam in het Composietenlab van Inholland Delft de technische voorbereiding en productie van de plug, mal en prototypes van deze buitenhoes van de bank op zich. Thanapoom Lerlertthaiyanupa en Joshua Tang assisteerden hem. “Dit biocomposiet wordt gemaakt door hars te combineren met vlas- en hennepvezels”, zegt Martijn. “Ik onderzocht welke combinatie van hars en vezels het meest geschikt is voor onze bank.” Hij onderwierp het biocomposiet aan de hand van druk- en trekproeven en zette het in een oven en vriezer. Want een bank die buiten in weer in wind staat, moet tegen een stootje kunnen, zegt hij. “Je wilt geen scheuren in de mooie gelcoating van de bank!”

Sprekende bank
Brian Sandifort studeert Communicatie in Den Haag en werkte samen met medestudenten Natasja Vermond, Niels van Houten en Tara Stokdijk aan een communicatieconcept voor de banken. “We bedachten een manier om gebruikers en voorbijgangers te stimuleren om meer over de bank te weten te komen. Een speakersysteem in de bank detecteert of er iemand in de buurt is en een stem vertelt vervolgens over het duurzame materiaal en de website van het project. Op Schiphol zijn vrij strenge regels wat je om en op een bank kunt zetten. We dachten daarom out of the box en richtten ons op het gehoor.”

Grootschalig en ambitieus
Maar er zijn nóg meer opleidingen bij de Biobased Banken betrokken. Vanuit AD Crossmediale Communicatie maken Niels Konings en oud-student Jesper Maassen een ‘making of’-film die op de website komt. Ten slotte onderzoekt student Tuinbouw & Agribusiness Marco van Adrichem de kosten en opbrengsten van een Biobased bank vanuit financieel-economisch, sociaal-maatschappelijk en ecologisch perspectief.

Dit grootschalige en ambitieuze project Biobased Banken levert een bijdrage aan een duurzame, circulaire economie. Het gebruik van biocomposiet is in opkomst en nieuwe ontwikkelingen en toepassingen volgen elkaar snel op. Het project geeft veel studenten de kans om hands-on met deze innovatieve producten te werken.

Lees ook over de tien andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2016.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!