Luchtvaarttechnologie voltijd

Wij Inholland 2017 - Vision Systems

Daan Kaasjager, Jordi Liu, Leander van Noort, Emiel Noorlander, Marco Withag en Erik ten Oever van de opleiding Luchtvaarttechnologie bij Inholland Delft ontwikkelden voor hun project Vision Systems een drone voor de Brandweer Haaglanden. “Onze drone brengt onder meer ‘hittespots’ van een brandend gebouw sneller in kaart en is veiliger dan de conventionele drone doordat deze vastzit aan een kabel”, zegt Marco.

Aanvankelijk hebben de studenten met hun prototype meerdere bedrijven en hulpdiensten benaderd. Met behulp van die input schreven ze een algemeen businessplan. “De Brandweer Haaglanden was het meest enthousiast. De brandweermannen weten bij een noodsituatie niet waar het gevaar zich bevindt als ze een gebouw binnenstormen. Onze drone moet de brandweer van extra ogen voorzien.” 

De studenten ontdekten dat draadloze drones risico’s met zich meebrengen en bedachten daarvoor een oplossing. “Het probleem met de conventionele drones is dat die niet zijn ingedekt bij een technisch mankement. Als een drone neerstort en op een persoon terechtkomt dan zijn de gevolgen niet te overzien.” De studenten ontwierpen een prototype dat vastzit aan een kabel en verbonden is met een box waarin componenten als het kabelmechanisme zijn ingebouwd.

De drone stijgt tot vijftig meter hoogte en is niet gelimiteerd door een accu waardoor hij kan blijven vliegen. De ontwikkeling van de drone ging echter niet zonder slag of stoot. “In eerste instantie kregen we de drone niet van de grond.” De studenten schakelden de hulp in van luchtvaartbedrijf Delft Dynamics en kregen het advies om het voltage aan te passen.

“We zijn ons prototype nog aan het verfijnen maar in geval van nood dan rolt de haspel op en komt de drone omlaag. We leveren een compleet pakket. De brandweer kan de box overal gebruiken ook op plaatsen waar geen vaste stroomvoorziening is en waar ladderwagens niet bij kunnen komen.”

Lees ook over de andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2017.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!