Master Advanced Health Informatics Practice

"Ik ben op mijn zestigste nog een opleiding gaan doen, en ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Gerard Megens

Specialist Ouderengeneeskunde, Novicare

Sinds de komst van de eerste PC ben ik altijd wel geïnteresseerd geweest in PC's en ICT. Als consultatief arts homeopathie was ik in de jaren '80 al bezig met het toepassen van software. Toen ik later de overstap maakte naar de verpleeghuiszorg, werd daar nog helemaal niets gedaan met computers buiten het schrijven en uitprinten van een brief. Er was een enorme informatieachterstand.

Nu werk ik bij Novicare, een zelfstandige zorgonderneming, gespecialiseerd in de behandeling van mensen die complex chronische zorg nodig hebben in verpleeghuizen en in de eerste lijn. Bij Novicare bestonden vergaande plannen op het gebied van ICT. Ze wilden een eigen EPD ontwikkelen: Datacare. Ik ben gevraagd hieraan mee te werken, naast mijn functie als arts.

Ik had behoefte aan verdieping wanneer ik met mensen met een ICT-achtergrond in gesprek was, en de opleiding Health Informatics (inmiddels AHIP) van Inholland sloot heel goed aan bij mijn wensen. Zodoende ben ik op mijn zestigste nog een opleiding gaan doen, en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik heb inzicht gekregen in hoe ICT-processen in elkaar zitten en hoe ik een ICT-project kan uitvoeren, waarbij ook projectmanagement een belangrijke rol speelt. Ik heb de rol van implementatiespecialist aangeleerd, en ook het maken van een businessplan heeft me geholpen. Het was allemaal direct toepasbaar in mijn werk bij Novicare.

Mijn afstudeerproject was gericht op het genereren van managementinformatie uit Datacare, het eigen EPD van Novicare. In dit EPD kan de zorgprofessional het proces van de zorgverlening en de inhoud vastleggen. Dankzij dit EPD kunnen we aan onze klanten laten zien hoeveel uren er is gewerkt en of afspraken zijn nagekomen. Een cliëntenportaal dat nu nog in ontwikkeling is, maakt onderdeel uit van Datacare. De beveiliging van zorginformatie is natuurlijk van groot belang bij het ontwikkelen van een EPD. Je wilt niet dat je organisatie negatief in het nieuws komt door slechte beveiliging. Tijdens de opleiding heb ik op dit gebied veel geleerd wat ik nu mee kan nemen.

De opleiding is zeer geschikt, ook voor artsen. Voor de meeste artsen betreft het leerstof die gedurende de opleiding geneeskunde niet aan bod komt. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in eHealth en ICT is de opleiding de moeite waard.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!