Master of Advanced Nursing Practice

"Geloof in jezelf en vraag hulp als je er niet uitkomt."

Martina den Otter

Een studie volgen en een drukke baan hebben. Het lijkt onmogelijk, maar het tegendeel blijkt waar. Martina den Otter is verpleegkundig specialist in opleiding bij het ‘Antibiotic Stewardship Team’ in het Flevoziekenhuis Almere. Ze monitort antibioticagebruik en loopt ‘bedside’ consulten bij patiënten met een infectie. Ook heeft ze een eigen spreekuur waarin ze aan patiëntenvoorlichting doet. Naast haar baan doet ze de masteropleiding Advanced Nursing Practice van Hogeschool Inholland. “Het is vooral erg leuk om te investeren in jezelf en er een leuke baan aan over te houden.”

Martina werkt binnen diverse afdelingen. Hierdoor heeft ze veel zicht op diverse processen en ziet ze veel patiënten met verschillende aandoeningen. Martina: “Het is een nieuwe functie in Nederland wat steeds meer vorm begint te krijgen. Je eigen functie creëren is een uitdaging en enorm leuk om te doen, zeker niet de makkelijkste weg!”

Haar baan combineert ze met de master ANP. Martina: “Ik heb gekozen voor de specialisatie intensieve zorg. Het is fijn dat de opleiding begint met anamnese (ziektegeschiedenis, red.) en lichamelijk onderzoek, aangezien je deze bij ieder patiëntencontact kunt gebruiken. Dan kun je er meteen mee aan de slag op de werkvloer.”

Leer-arbeidsovereenkomst
Volgens Martina is de combinatie tussen werken en studeren goed geregeld in een leer-arbeidsovereenkomst. “Voor mijn collega’s is het duidelijk wanneer ik werk en wanneer ik in de rol van student aanwezig ben. De combinatie met een gezin vind ik soms moeilijker, bepaalde situaties kun je niet plannen.”

Eerder ging ik ook naar college met een baby van negen maanden, twee peuters én een kleuter! Dat was pittig, maar het ook zeker waard. Na een paar jaar ben ik steeds een stapje hoger gegaan naar waar ik nu sta. Loslaten en relativeren is belangrijk. Een hoog cijfer is leuk maar niet ten koste van alles.

Geloof in jezelf!
Als tip aan studenten wil ze graag meegeven dat je in jezelf moet geloven en hulp moet vragen als je er niet uitkomt. “De eerste paar maanden van een opleiding kun je verzanden in het zoeken naar informatie of het vinden van de juiste manier om te studeren. Dit kost veel tijd om alleen te doen wat zeker niet nodig is. Maak gebruik van je coach of docent, ze zijn ervoor! Het is vooral erg leuk om te investeren in jezelf en er een leuke baan aan over te houden."

De Gezonde Samenleving

Met de master Advanced Nursing Practice draagt Hogeschool Inholland bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!