Precision Engineering voltijd

Jij weet al een beetje hoe nauwkeurige apparaten werken. Nu ga je leren hoe je ze ontwerpt en maakt.

Hbo Precision Engineering

Voor wie

Jij:

 • bedenkt graag samen met anderen creatieve oplossingen;
 • bent nieuwsgierig, goed in techniek en een echte doener;
 • vindt het leuk om technische apparaten en onderdelen te ontwerpen en te maken.

Stel, je hebt een nieuw onderdeel nodig voor een apparaat. Maak je er dan één met een 3D-printer? Of uit een metalen blok? En waarom? Juist. Jij weet al een beetje hoe nauwkeurige apparaten werken. Nu ga je leren hoe je ze maakt. Ontwerp bij Precision Engineering bijvoorbeeld technische instrumenten die moeten voldoen aan extreme voorwaarden. Van een bepaalde vorm, tot de meest precieze positionering en beweging. Klinkt dit interessant? Dan is Precision Engineering jouw opleiding!

Studieprogramma Precision Engineering

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Precision Engineering is een vierjarige afstudeerrichting binnen de opleiding Luchtvaarttechnologie. Bij beide opleidingen ontwerp je ingewikkelde structuren en systemen die moeten voldoen aan extreme voorwaarden. Voor je afstuderen moet je dan ook ongeveer hetzelfde kunnen: ze hebben dezelfde BOKS (Body of knowledge and Skills). Wel specialiseer je je aan het einde, in je uitstroomprofiel. Kies vooral de richting die jij het interessantste vindt!

Specialiseren

In het eerste jaar is de theorie voor Precision Engineering hetzelfde als de theorie van Luchtvaarttechnologie. De projecten en een aantal practica zijn gericht Precisie Engineering, bijvoorbeeld het maken van een interferometer (een optisch meetapparaat) of een satelliet in een cola blikje. Een deel van de theorie van het tweede jaar is ook op Precision Engineering gericht. Het derde en vierde jaar passen helemaal bij jouw afstudeerrichting. Je specialiseert je in een onderwerp dat bij jou past. 

Twee onderdelen
De opleiding Precision Engineering bestaat uit twee onderdelen: de major en de afstudeerrichting:

 • In je major, ongeveer de helft van je opleiding, krijg je algemene vakken. In dit studieprogramma leer je de basiskennis en -vaardigheden die jij straks nodig hebt in je werk.
 • De laatste twee jaar volg je de vakken die passen bij jouw afstudeerrichting. Bepaal jouw interesses en toekomstplannen en geef vorm aan je eigen studie!

 Samenwerken met: 

 • TU Delft 
 • TNO  
 • Verschillende Nederlandse high-tech bedrijven als ASML, ESTEC, Hittech, Philips, VDL.

Jaar 1

Eerste jaar

In het eerste studiejaar (propedeuse) volg je technische basisvakken. Bij de LiS in Leiden doe je samen met andere studenten verschillende practica. Leer de modernste bewerkingsmachines en instrumenten kennen en bedienen! En welke bedrijven en instituten ken jij al uit het vakgebied van Precision Engineering? Ga op onderzoek uit in het werkveld met themaprojecten, colleges en excursies!

Bekijk het programma van jaar 1 (pdf)

Overstappen
Twijfel je nog tussen Precision Engineering en Luchtvaarttechnologie? Als je aan het einde van het eerste jaar voldoende studiepunten hebt gehaald, kan je eventueel nog overstappen naar de opleiding Luchtvaarttechnologie.

Jaar 2

Tweede jaar

Tijdens het eerste en tweede jaar werk je aan de basisvaardigheden die je nodig hebt als Precision Engineer. Leer meer over wiskunde, mechanica, elektronica, optica en het meten en regelen van systemen. Ook werk je samen met andere studenten aan de dingen die je straks moet kunnen in je baan. Daarvoor doen jullie projecten en practica. Tenslotte leer je technische en analytische vaardigheden als:

 • ontwerpen
 • construeren (op submicron- en nanometerniveau)
 • statica & dynamica
 • mechatronica
 • thermomechanica
 • wrijvingskunde
 • cryogene en optische technieken

Het theoretische deel van de opleiding volg je bij de Hogeschool Inholland Delft. Het praktische deel, met de training in bewerkingstechnieken, voer je uit bij de LiS.

Bekijk het programma van jaar 2 (pdf)

Jaar 3

Derde jaar

Een belangrijk deel van de opleiding Precision Engineering is de beroepsvoorbereidende stage. Je doet daarin twintig weken werk op hbo-niveau. Kies een organisatie in Nederland of daarbuiten: van welke professionals wil jij het vak leren? Denk aan een bedrijf uit de Nederlandse high-techindustrie of een universitair onderzoekslaboratorium. Voer één of meer opdrachten uit en doe nieuwe ervaringen op. Je stage rond je af met een verslag en een presentatie. 

Afstudeerrichting
Stel een vakkenpakket samen dat past bij jouw interesses en het vakgebied waarin jij wilt werken. Je bepaalt bij Inholland dus zelf hoe je opleiding eruitziet! Met deze afstudeerrichtingen (vanaf het derde studiejaar) laat je zien wie je bent als professional. Je kunt kiezen voor studieonderdelen van de opleiding in Delft en van Inholland op andere locaties. Of van een opleiding in het buitenland. Zo word jij een specialist binnen je eigen vakgebied!

Bekijk het programma van jaar 3 (pdf)

Jaar 4

Vierde jaar

Naast het theoretische gedeelte, besteed je ongeveer vijf maanden aan het afstuderen. Je voert daarin een opdracht van een stagebedrijf uit. Het rapport dat je daarover schrijft, is meteen jouw afstudeerscriptie. Maak een plan van aanpak, voer het uit en presenteer het resultaat aan je docenten en je stagebedrijf. In ruil daarvoor krijg jij je diploma!

Bekijk het programma van jaar 4 (pdf)

Bachelor of Science
Als je de opleiding Precision Engineering met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je de titel Bachelor of Science. Je mag dan de titel BSc achter je naam zetten. Deze titel geeft zowel nationaal als internationaal aan op welk niveau je hebt gestudeerd. Je mag naast de titel van bachelor in Nederland ook de titel van ingenieur (ing.) voeren.

Vakken

Vakken

Statica en dynamicaOntwerpmethodenModellen en prototypeNauwkeurigheid en precisieMicrotechnologieNanotechnologieMechatronicaWiskundeMechanicaMeet- en regeltechniekStromingsleerMaterialen een materiaal eigenschaappenElektronicaProductietechniekWerkplaatstechniekMachines en systemenOptimaliseren en verbeterenOndernemerschap Communicatieve vaardigheden (Nederlands / Engels)

Open Avond 12 oktober

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Precision Engineering

Studiebegeleiding

Elke student krijgt vanaf het begin van de opleiding een studieloopbaanbegeleider. In het eerste jaar spreek je elke periode met je studieloopbaanbegeleider over hoe je effectiever kunt studeren en hoe je opleiding vordert. Ook krijg je door het maken van opdrachten meer inzicht in het beroepenveld. In latere jaren bepaal je met behulp van je studieloopbaanbegeleider je verdere keuzes in de opleiding. Denk hierbij aan afstudeerrichtingen en stages.

Nieuws vanuit de opleiding Precision Engineering

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!