Precision Engineering voltijd

Jij werkt aan innovatieve projecten. Ontwikkel, evalueer en verbeter bijvoorbeeld nieuwe producten en prototypes.

Na je opleiding Precision Engineering

We deden een onderzoek onder veertig Nederlandse high-techbedrijven. Daaruit kwam dat zij veel afgestudeerde hbo‑PE’ers willen aannemen. Met die bedrijven werken we ook samen bij de (door)ontwikkeling en uitvoering van de opleiding Precision Engineering. Grote kans dat ze je dus al kennen tegen de tijd dat je afstudeert. En jij hen. Kies zelf welke baan je aanneemt. Jij hebt straks zó een baan die bij je past!

Je wordt opgeleid tot:

 • Engineer Precision Mechanics
 • Mechanical Design Engineer
 • Development engineer
 • Technisch projectleider
 • System Engineer

Je wordt niet opgeleid tot:

 • Instrumentmaker, draaier of frezer 
 • Industrieel automatiseerder 
 • Industrieel ontwerper 

Wat houdt jouw baan straks in?

Nederland staat wereldwijd bekend om haar kenniswerkers; goed opgeleide professionals die verstand hebben van techniek. Deze bedrijven kunnen de concurrentie aan omdat zij slimmer, nauwkeuriger en efficiënter kunnen werken dankzij deze goed opgeleide professionals. Bedenk daarbij dat de technologische ontwikkeling steeds verder gaat en dat de Nederlandse high-techindustrie een groeiende behoefte heeft aan hbo afgestudeerden met een diploma Precision Engineering op zak.

Voorbeelden waarin de Precision Engineering constructies uitgebreid worden toegepast zijn:

 • de wafer steppers van ASML in Veldhoven (onderdelen voor machines waarmee gecompliceerde micro-chips (elektronische geïntegreerde circuits, die bijvoorbeeld toegepast worden in mobiele telefoons of navigatie systemen) worden gefabriceerd;
 • satellieten zoals die worden gebouwd bij ESTEC in Noordwijk of bij ISIS in Delft en die bijvoorbeeld klimaat en landbouw op wereldschaal ondersteunen;
 • medische instrumenten, zoals die bijvoorbeeld worden ontwikkeld bij Philips Health Care en bij de TU-Delft;
 • ontwerp, fabricage en testen van precisie onderdelen, instrumenten, machines, apparaten en systemen bij talloze kleine en grote Nederlandse bedrijven zoals Hittech, VLD, AC optomechanix en andere die wereldwijd een uitstekende reputatie hebben.

Beroepen

Met een diploma van de opleiding Precision Engineering op zak kom je onder meer terecht in de volgende functies:

 • Engineer Precision Mechanics
  Je werkt aan innovatieve projecten in de High Tech en je overlegt met klanten over de te leveren prestaties en specificaties van producten of onderdelen. Indien onderdelen en/of het eindproduct getest moeten worden ben je ook betrokken bij het schrijven van de specificatie van de tests en het ontwerpen en maken van de testapparatuur.

 • Mechanical Design Engineer
  Je werkt in een klein team van mechanische experts aan het ontwikkelingen van producten of onderdelen. Je verbetert continu de kwaliteit van de mechanische ontwerpen en producten. Je bent verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van betrouwbare, stabiele, veilige, kosteneffectieve en eenvoudig productie van onderdelen.

 • Development engineer
  Je ontwikkelt, evalueert en verbetert nieuwe producten en prototypes. Met je kennis van materialen en verwerking en assemblage methoden draag je bij aan het ontwerpen, maken en verbeteren van producten. Omdat de meeste ontwerpteams  een project structuur kennen heb je ook kennis en ervaring met projectmanagement nodig.

 • Technisch projectleider
  Je werkt aan verschillende onderwerpen uit verschillende technische gebieden, voornamelijk (elektro) mechanica, maar ook thermodynamica, en elektronica. In je werk maak je kennis met diverse gespecialiseerde experts, bijvoorbeeld op het gebied en laserlassen, ultra-precisie draaien en vacuümtechniek.

 • System Engineer
  Je bent verantwoordelijk voor een van de systemen van een groter en gecompliceerd apparaat. Je overlegt nauw samen met de program manager die verantwoordelijk is voor het gehele apparaat. Je hebt technische overzicht en bent verantwoordelijk voor de betreffende sytem deliverables (trade-offs, ontwerp beschrijving, verificatie documenten). Rapportage met betrekking tot technische overwegingen en/of onderzoeksresultaten is een belangrijk onderdeel van het werk.

Open Avond 12 oktober

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren

Met je je hbo-diploma heb je toegang tot verschillende masteropleidingen in binnen- en buitenland.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!