Sportkunde voltijd

"Alle bijeenkomsten worden zo interactief mogelijk gemaakt."

Sportkunde - Daphne Heemskerk.png

Docente Daphne Heemskerk

Mijn naam is Daphne Heemskerk en ik werk sinds 2011 bij Hogeschool Inholland, Ik geef les aan de opleiding Sportkunde in Haarlem in de lessen methodologie, onderzoekvaardigheden, mensbiologie, fysiologie, trainingsleer en schriftelijke communicatie. Daarnaast ben ik studieloopbaanbegeleider en doe ik afstudeer- en stagebegeleiding.

Hoe is het om les te geven?
Ik geef les aan jaar 1 tot en met 4. Dat is erg leuk vanwege de verschillen tussen groepen. Verschillen zie ik in motivatie en kennis maar ook in zelfstandigheid. Bij eerstejaarsstudenten komt de invulling van bijeenkomsten nog bijna geheel vanuit docenten, studenten uit jaar 2 en hoger stellen zelf meer vragen en dragen op die manier onderwerpen aan. Dat prikkelt ook docenten om zich te verdiepen in een onderwerp.

Wat heb je hiervoor gedaan?
Bewegingswetenschappen (Human Movement Sciences) en ik heb daarna tijdens het volgen van de docentenopleiding stage gelopen bij de opleiding Sportkunde. Dat beviel zo goed dat ik er daarna ben gaan werken.

Wie kiezen er doorgaans voor deze opleiding?
Over het algemeen zijn de studenten, sportief, extravert, spontaan en echte 'doeners'. Ze kunnen tegen een stootje, hebben het hart op de tong en het zijn doorzetters. Daarnaast hebben ze uiteraard grote interesse in gezondheid en in de rol van sport, bewegen en voeding daarbij.

Hoe is het contact tussen jou en de studenten?
Alle bijeenkomsten worden zo interactief mogelijk gemaakt. Er zijn wel hoorcolleges met grote groepen maar veruit het grootste deel van de bijeenkomsten is per klas van ongeveer 25 studenten. Er wordt veel gebruik gemaakt van actieve werkvormen omdat we weten dat je van doen meer leert dan van luisteren en omdat het beter past bij het 'type' student. Op hun werkplek zijn de docenten makkelijk te bereiken, aanspreken met vragen of opmerkingen kan eigenlijk altijd. Het contact is gelijkwaardig, docenten staan open voor de mening van studenten en willen ondersteunen en helpen, niet 'de baas zijn' of zich voordoen als alwetend.

Waar komen je studenten doorgaans terecht?
Bij gemeenten en overheidsinstanties om gezondheidsbeleid te onderzoeken, uit te stippelen en uit te voeren. Bij sportbonden en -organisaties om evenementen gericht op gezondheid en sporten en bewegen te organiseren. Bij welzijnsinstanties om gezondheids- en preventieplannen te schrijven en uit te voeren. Bij scholen, zorgtehuizen, fysiotherapiepraktijken en revalidatiecentra om mensen uit diverse doelgroepen, van kind tot bejaarde en van gezond tot chronisch ziek, te adviseren en te begeleiden bij het verbeteren van hun leefstijl.

Mijn tip voor aankomende studenten:
Kijk goed wat je interessant vindt en waar je terecht wilt komen. Een beroepsopleiding moet niet alleen leuk lijken maar ook passen bij wie jij bent en waar je voor staat. Stel alle vragen die je hebt!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!