Verpleegkunde duaal

Heb je vragen over deze opleiding, of over Inholland? Stel ze aan mij.

VPK - Kevin van Zanten.jpg

Vraag het aan student Kevin van Zanten

Ik ben Kevin van Zanten. Mensen helpen zit in mijn bloed. Om uiteindelijk ambulanceverpleegkundige te worden, ben ik gestart met hbo-v. Voor iemand die altijd klaar wilt staan voor een ander, raad ik de opleiding Verpleegkunde echt aan. Het is een geweldig, mooi, leuk, sociaal en gewaardeerd beroep.

Een half jaar voor de opleiding begon, heb ik de open dag van Inholland bezocht. Ik vond het leuk om te zien hoe enthousiast alle leerlingen waren over de opleiding. Daarbij biedt Inholland de route Technische Verpleegkunde, wat mij erg aansprak.

International uitwisselingsproject
In het tweede jaar heb ik samen met medestudenten en enkele docenten een uitwisselingsproject gedaan met verpleegkunde studenten en docenten uit het Belgische Kortrijk. Dit vind ik tot nu toe het leukste en interessantste project. De Belgen kwamen op bezoek in Nederland en vice versa. Het doel was om te kijken welke verschillen er zijn tussen de opleidingen en zorg in beide landen.

Opleiding & stage
Tot nu toe heb ik stagegelopen op een revalidatieafdeling en een gesloten psychiatrieafdeling. Ik ga nu de duale opleidingsvariant volgen, waardoor ik in een ziekenhuis ga werken. Ik begin op de urologie afdeling, maar ik wil zoveel mogelijk afdelingen meemaken zodat ik zoveel mogelijk over het vak leer.

Voltijd of duaal
Tijdens de duale opleiding ben ik in dienst bij een bedrijf (voor mij het Spaarne Gasthuis). Na iedere drie weken werken, ga ik vervolgens één week naar school. In die drie weken werk ik als leerling-verpleegkunde op een afdeling.

Bij de voltijd variant ga je bijna elke dag naar school, behalve tijdens de stage. Je lessen zijn per periode verdeeld over tien weken. Bij de duale opleiding worden de lessen verdeeld over twee weken. De duale student moet dus, buiten zijn diensten om (voor mij is dat een 36-uurs contract), zijn studie op orde houden.

Voordelen deeltijd
Ondanks sommige nadelen, zoals minder schooluren, heeft het voor mij ook voordelen:

  • Ik studeer beter door te doen, in plaats van alleen uit boeken te leren. Als leerling-verpleegkundige zal ik elke dag échte verpleegkundige handelingen uitvoeren.
  • Tijdens de stages leerde ik, voor mijn gevoel, veel meer dan op school. Dit was voor mij de hoofdreden om de duale variant te volgen.
  • Je bouwt gelijk veel meer werkervaring op. De overstap van student naar een fulltime job zal straks ook makkelijker zijn.
  • Je krijgt goed betaald tijdens je studie, want je bent in dienst bij een bedrijf.

Tips voor aankomende studenten
Zorg dat je plezier hebt met je medestudenten. De opleiding is dan leuker en je leert om samen te werken. Ook denk ik dat je echt van dit vak moet houden. Pas dan heb je de motivatie en kracht om de opleiding te behalen én daardoor voelt de opleiding niet als een verplichting.

Weet je niet welke variant bij je past? Geen nood, want je kunt altijd nog overstappen. Vind je de voltijdsopleiding na twee jaar niks, ga dan solliciteren en start in het derde jaar met de duale variant. Wanneer je makkelijker uit boeken leert of nog niet klaar bent voor een baan, volg dan de voltijd variant volgen, dit is ook een mooie opleiding!Bedankt. Ik probeer zo snel en duidelijk mogelijk je vraag te beantwoorden.

 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!