Versnelde vwo-routes

laden

Is een versnelde vwo-route iets voor mij?

Als je op het vwo zit, verwacht je omgeving vaak dat je na je opleiding naar de universiteit gaat. Waarom heb je anders voor het vwo gekozen? Toch blijkt uit onderzoek dat niet iedere vwo'er op zijn plek is op een universiteit. Het hbo kan een aantrekkelijk alternatief zijn als je niet alleen intellectueel uitgedaagd wil worden, maar ook praktijkgerichtheid in een opleiding belangrijk vindt. In het hbo werk je meer samen met anderen, zit je in een klas en pas je geleerde theorieën meteen toe in de praktijk.

Door te kiezen voor een versnelde driejarige opleiding doorloop je het hbo in een sneller tempo dan in de vierjarige variant. Hiermee sluit de opleiding meer aan bij jouw capaciteiten en leerstijl.

Waarom zou ik kiezen voor een versnelde vwo-route?

Doordat al in het eerste jaar in semesters wordt gewerkt, voer je uitdagende en complexere opdrachten uit. In de driejarige opleiding is het onderwijs meer geclusterd en met elkaar in verband gebracht, waardoor je vanuit verschillende perspectieven vraagstukken leert benaderen. De stof wordt sneller behandeld en in interactieve werkcolleges toets je of je de stof ook begrijpt.

In het hbo leer je competentiegericht, dit houdt in dat het doel van het leren is dat je uiteindelijk op een juiste manier functioneert in de beroepspraktijk. Daarom wordt in het hbo zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de authentieke beroepspraktijk. Denk aan gastcolleges, meeloopdagen, stages en echte praktijkopdrachten waarmee je aan de slag gaat.

De versnelde vwo-route biedt je de volgende voordelen:
In plaats van vier jaar rond je een hbo-bachelor af in drie jaar;

  • De studiebelasting en snelheid past bij je leerstijl;
  • De beroepsgerichte opleiding biedt niet alleen intellectuele uitdaging, maar je bent daarnaast praktijkgericht bezig;
  • Je zit je in een klas, je werkt meer samen met anderen, je kent je docenten en zij kennen jou en je past geleerde theorieën meteen toe in de praktijk;
  • Je hebt de mogelijkheid eerder met een afgeronde hbo-bachelor te starten met een relevante masteropleiding (wat i.v.m. het nieuwe studiefinancieringsleenstelsel interessant kan zijn indien je nog wilt doorstuderen).

De driejarige versnelde vwo-route leidt op tot hetzelfde diploma als de vierjarige bachelor. Een belangrijk verschil is het tempo: je doet in drie jaar wat de andere studenten in vier jaar doen. Je moet die werkdruk dus wel aankunnen.

Onderstaande opleidingen hebben versnelde trajecten voor vwo'ers en starten bij voldoende aanmeldingen:

Opleidingen

Locatie(s)

Versnelde vwo-route Leraar Basisonderwijs (Pabo) Alkmaar,  Rotterdam