Anna Reynvaanweek in het kort

De Anna Reynvaanweek wordt jaarlijks georganiseerd door Amsterdam UMC in samenwerking met het vak blad TVZ, Hogeschool Inholland en Hogeschool van Amsterdam. In 2021 was Inholland voor het eerst partner.

Met de Anna Reynvaanweek, vernoemd naar de pionier van de Nederlandse verpleegkunde, willen de organisatoren verpleegkundigen de mogelijkheid geven om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen in de patiëntenzorg. Amsterdam UMC nodigt daarom voor de lezing één keer per jaar een spreker uit die op het terrein van de verpleegkundige zorg en organisatie in internationaal opzicht toonaangevend is.

Lees meer over het programma, deelname en de Anna Reynvaanprijzen

Wie was Anna Reynvaan eigenlijk?

Het boegbeeld van de Nederlandse verpleegkunde, zo wordt Anna Reynvaan (1844-1920) wel genoemd. Zij staat aan de wieg van de professionalisering van de verpleging, aan het eind van de vorige eeuw.

Anna Reynvaan is een van de eerste verpleegsters die het Witte Kruisdiploma haalt. Ze werkt zich eerst op als hoofdzuster en werkt uiteindelijk als directrice in het Amsterdamse Buitengasthuis, voorloper van het huidige AMC. Daar zet ze zich in voor een verpleegstersopleiding, waarvan ze zelf het praktische gedeelte voor haar rekening neemt. Ze is een stuwende kracht bij de oprichting van de eerste beroepsorganisatie van verpleegkundigen in Nederland en het eerste verpleegkundig tijdschrift, het Maandblad voor de Ziekenverpleging.