Senior Informatiespecialist

Functietype: Onderwijsondersteunend/staf
Organisatieonderdeel: Stafafdeling Informatievoorziening & Technologie
Standplaats: Amsterdam, Delft, Den Haag, Diemen, Haarlem, Rotterdam
Uren per week: 24-28

Salarisschaal: 9 (€3.018,49 - €4.158,87)
Dienstverband: In eerste instantie een tijdelijk dienstverband. Hierna is er de mogelijkheid tot een hernieuwd arbeidscontract
Reageren voor: 12-06-2023

Jouw meerwaarde

Het vinden, verwerken en creëren van betrouwbare informatie is belangrijk voor het studiesucces van studenten. Het informatielandschap is sterk in beweging, waarbij informatie veilig vrij toegankelijk en deelbaar moet kunnen zijn. Het zoekgedrag van studenten geeft jou relevante informatie om het pad binnen de bibliotheek goed toegankelijk te maken en onze studenten op weg te helpen. Jij bent een ervaren informatieprofessional die het een uitdaging vindt om samen met studenten en docenten diensten te ontwikkelen, zodat studenten professionele, vakgerichte informatie leren vinden, gebruiken en ontwikkelen. 

Hierin inspireren en delen wij informatie met onze omgeving, zodat Inhollanders zich ontplooien tot professionals die bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving. Ook ondersteuning aan onderzoek (lectoren) en stafdiensten wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons werk, waardoor het steeds meer verschuift van operationeel / tactisch naar tactisch / strategisch. Kortom een interessante en uitdagende baan, inhoudelijk veelzijdig en vol ontwikkelingen op het vakgebied.


Inhoud functie

De bibliotheek is onderdeel van de afdeling Informatievoorziening en Technologie (IVT) en ondersteunt het onderwijs en onderzoek voor al onze locaties. Wij beheren de bibliotheek, die als enige van alle hogeschoolbibliotheken volledig digitaal is. In nauw overleg met het onderwijs en onderzoek adviseren we in te gebruiken content, passend in het curriculum en helpen we studenten, docenten en onderzoekers met toegang tot meer dan honderd databanken, dag en nacht, thuis en op locatie. We bieden collega’s ondersteuning met onze expertise in onder meer auteursrecht, het middels open access publiceren van onderzoek en het (terug)vindbaar maken van documenten. We geven workshops en webinars ter ondersteuning van informatievaardigheid (information literacy), een onmisbare competentie voor iedere professional.


Een aantal van de huidige actuele thema’s zijn: Open Education Resources, Artificial Intelligence, informatie huishouding en onderzoekondersteuning. In relatie tot content is de bibliotheek (mede) verantwoordelijk voor de inkoop, het beschikbaar stellen, ontsluiten, structurering en het (mede) vormgeven aan record management en archiveren van informatie. We zijn voor onze klant ook een levende zoekmachine. Niet om kant-en-klare antwoorden te geven, maar om ze tips te geven hoe je vindt wat je zoekt. We blijven immers een hogeschool.


Het team opereert grotendeels op basis van zelfsturing in domeinteams en expertisegroepen. Trend hierbij is; van domeingericht naar domein overstijgend werken, waarbij door analyse van de activiteiten en het resultaat, effectiviteit en zichtbaarheid in deze dienstverlening vergroot. Het Inholland strategisch plan (2022-2027), het meerjarenplan (staven) en het IVT (bibliotheek) jaarplan 2023, vormen de basis van waaruit wordt gewerkt. 

Jouw rol

In jouw nieuwe baan van informatiespecialist, ben jij voor één of meerdere domeinen een ondernemer in kennis en informatie. Je krijgt een zeer afwisselende baan: de ene dag geef je les aan studenten, de volgende dag ga je met docenten na hoe je onze rijke collectie kostenefficiënt up-to-date houdt. Je voert overleg met uitgevers, houdt de ontwikkelingen van domeinen bij, geeft ondersteuning aan publicerende onderzoekers en verdiept je in gebruiksstatistieken van de databanken. 


Als senior informatiespecialist voer jij actief en resultaatgericht het gesprek met collega's en stakeholders in het onderwijs en onderzoek. Jij krijgt zo een beter beeld van het onderwijs en jij leert docenten hoe ze informatievaardigheid en het gebruik van informatie bij de studenten kunnen stimuleren en beoordelen. Uiteraard ben je er ook voor de studenten! Je helpt hen in het verwerven van informatievaardigheden bijvoorbeeld door hen zelf een training of webinar te geven. En je draait mee in de onlinedienst Hulp bij Zoeken, waarbij je studenten individuele begeleiding geeft bij hun vragen.


Jouw interactie met studenten, het onderwijs en onderzoek op de verschillende locaties stellen jou in staat om de huidige behoeften in kaart te brengen en te anticiperen op toekomstige behoeften. Jij zorgt voor een relevant en actueel aanbod en zichtbare informatiediensten. Zo verbeteren wij doorlopend de dienstverlening van het team Bibliotheek.


We zijn in beweging en er zijn nog veel meer onderwerpen waar we jou bij willen betrekken. Denk aan de doorontwikkeling naar een zelf-organiserend team en de opbouw van een landelijk netwerk. Maar ook om onze deskundigheid te vergroten door jouw specifieke deskundigheid in te brengen op het gebied van informatievaardigheid, informatie huishouding, auteursrechten, toegankelijkheid & vindbaarheid van digitale informatie en onderzoekondersteuning

Wie ben jij

We willen natuurlijk graag dat jij succesvol wordt in jouw nieuwe baan. Werken als senior informatiespecialist bij Inholland betekent werken vanuit drie kernwaarden: samenwerking, kennispartnerschap en waarde toevoeging. Jouw senioriteit maakt dat je hierin een voorbeeldfunctie kunt vervullen. In ons ideaalbeeld:

 • Heb jij een hbo opleiding op het gebied van informatiemanagement afgerond. Ervaring in een soortgelijke rol in het (hoger) onderwijs of bij een organisatie in onze onderwijs domeinen zou ook prima kunnen passen!
 • Als je nog geen bibliotheekopleiding hebt afgerond, dan zijn kennis van en affiniteit met zoveel mogelijk aspecten van informatiedienstverlening een vereiste.
 • Ben jij een digital native. Maar ook een behendige digital immigrant met goed ontwikkelde kennis van digitale en technologische ontwikkelingen is bij ons van harte welkom!


We willen ons team graag versterken met een collega die nieuwsgierig is naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in de dienstverlening. Dus als we met jou in gesprek gaan, dan weet jij ons te overtuigen met voorbeelden waaruit duidelijk wordt dat jij: 

 • Schakelt in stijlen en rollen, om in gesprek met de klant jouw doelen te bereiken.
 • Klantwensen en -behoeften signaleert en inventariseert en dat je hierop reageert en anticipeert. Je denkt vanuit het klantperspectief en bent gericht op het realiseren van klantwaarde en het verbeteren van de dienstverlening van het team Bibliotheek.
 • Samenwerkingsgericht bent en studenten en collega’s ondersteunt. 
 • Jouw ideeën en meningen op heldere, begrijpelijke en correcte wijze kunt overbrengen.
 • Een netwerk kunt opbouwen, uitbouwen en onderhouden en dat je het netwerk weet in te zetten om de doelen van het team Bibliotheek te realiseren. 


Goed om te weten!

Als je nog geen bibliotheekopleiding hebt gevolgd, kan het zijn dat we jou toch een baan kunnen aanbieden als informatiespecialist (schaal 8). Uit jouw ontwikkeling blijkt jouw grote affiniteit met dit werk én jouw bereidheid om binnen een jaar tijd de noodzakelijke vakkennis te verwerven en te groeien als informatiespecialist zodat je ook op tactisch / strategisch niveau kunt werken.

Wat bieden wij

 • Het betreft in eerste instantie een tijdelijk dienstverband van 12 maanden. Afhankelijk van de situatie is een hernieuwd contract mogelijk. 
 • Een salaris van minimaal € 3.018 en maximaal € 4.158 bruto per maand, schaal 9, bij een fulltime dienstverband. Jouw inschaling is afhankelijk van jouw werkpakket, ontwikkelde vaardigheden en opleiding.
 • Een werkweek van 28 uur (0,7 fte) per week.
 • Goed te bereiken werkplekken van Amsterdam tot Rotterdam. Over jouw standplaats overleggen we graag met jou. Alle gemaakte reiskosten met openbaar vervoer worden 100% vergoed. Kies je voor eigen vervoer weet dan dat je hierin beperkt vergoed wordt.
 • Een uitbetaling van een vakantietoeslag van 8% in mei.
 • Een uitbetaling van een eindejaarsuitkering van 8,3% in december.
 • Een thuiswerkvergoeding van € 3,15 per thuisgewerkte dag van minimaal 4 uur en een vaste (aanvullende) internetvergoeding van € 10,- netto per maand
 • Een goede pensioenregeling bij ABP (Pensioenfonds voor overheid en onderwijs).
 • Een ruime verlofregeling waarin je je eigen keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld: bij een fulltime dienstverband én een gekozen werkweekvariant van 40 uur per week heb je jaarlijks 428 verlofuren. Dit zijn 53,5 vakantiedagen, inclusief de verplichte vrije dagen en de nationale en erkende feestdagen.
 • Een persoonlijk sportbudget ter waarde van maximaal € 240 euro per jaar
 • Je krijgt van ons genoeg ruimte (tijd) en ruime middelen (geld) voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. 
 • Je bent bij ons verzekerd tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

 

Onze hogeschool volgt de cao hbo, een uitstekend pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bekijk hier de volledige arbeidsvoorwaarden van Inholland.

Jouw werkomgeving

Samen met jouw collega’s moedig je studenten aan om uit te groeien tot zelfverzekerde professionals die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de inclusieve wereld van morgen. Tegelijkertijd draag je bij aan de ontwikkeling van onze hogeschool, het onderwijs en ook ons praktijkgericht onderzoek. 


Multidisciplinair werken we samen met het werkveld aan creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Trots kijken we om ons heen, zien kansen en durven deze op te pakken. We verrijken ons werk en voelen ons thuis in meerdere rollen. Je krijgt bij ons de ruimte om je talenten verder te ontwikkelen, om te blijven groeien als professional én als mens. Want we weten elkaar te vinden, hebben aandacht voor elkaar. 


Onze hogeschool voelt als thuis, waar je jezelf kunt zijn. Want studenten staan centraal, maar onze collega’s zijn net zo belangrijk! En of je nu aan de slag gaat als docent, onderzoeker of ICT’er, werken bij onze hogeschool is ontwikkelen met een open blik!


Nieuwsgierig naar jouw toekomstige collega's? Ontdek hier hoe zij het werken bij onze hogeschool ervaren! Zij vertellen jou meer over onze cultuur, bijzondere samenwerkingen binnen en buiten de hogeschool, de ruimte om te experimenteren en hun eigen ontwikkeling.  

Sollicitatieproces

Durf jij voor deze uitdaging te kiezen? Dan zien wij jouw sollicitatie graag tegemoet. Je kunt tot en met zondag 11 juni reageren op deze vacature. 

 • In de week van 12 juni kun je een eerste terugkoppeling verwachten. 
 • Op dinsdag 12 juni vinden de eerste kennismakingen plaats in Haarlem.
 • Op dinsdag 27 juni in de ochtend vinden de tweede gesprekken plaats.

 

Word jij onze nieuwe collega? Dan verwelkomen we je graag zo spoedig mogelijk in ons team. 

 

Heb je vragen of misschien ben je nieuwsgierig geworden naar de werkomgeving? Neem dan gerust contact op met Ria de Jong (procescoördinator Bibliotheek). Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0884660755 en kan al jouw inhoudelijke vragen beantwoorden. 

 

Algemene vragen?

Neem dan contact op met
Ria de Jong, procescoördinator Bibliotheek
Tel.: 0884660755

Is onze collega niet bereikbaar?

Vraag een terugbelverzoek aan. Dan zorgen wij dat je wordt teruggebeld.Je kunt je vraag ook via e-mail sturen naar werken@inholland.nl. Belangrijk om te weten: Wij nemen via e-mail geen sollicitaties in behandeling. Solliciteer daarom via het sollicitatieformulier onderaan deze pagina.

Deel deze vacature

; ;