Inhoudsopgave
1 Chemie voltijd
2 De opleiding
3 Toelatingseisen
4 Studiekeuzecheck
5 Praktische informatie
6 Het studieprogramma
7 Na de opleiding
8 Interviews
8.1 Docente Lieke van Hemert
8.2 Student Stefan Dommisse
8.3 Studente Marloes Kleton
9 Docente Lieke van Hemert
10 Student Stefan Dommisse
11 Studente Marloes Kleton

Chemie voltijd

Het scherm waarnaar je nu kijkt, de stoel waarop je zit: het is allemaal chemie. De chemische stoffen hierin zijn ooit in het laboratorium ontwikkeld. Dat kan beter, toch? Goedkoper, duurzamer, ecologischer. Hoe, daar hebben we een bètabrein als jij voor nodig. Iemand die met wetenschappelijke nieuwsgierigheid en discipline op zoek gaat naar het onbekende. Zo werk jij misschien wel over een paar jaar aan een duurzamere computer, smartphone of stoel. Of aan betere levensmiddelen en medicijnen. Want met chemie kun je alle kanten op.

Lees hier meer over de opleiding Chemie

De opleiding

Voor wie?

Je bent goed in scheikunde en wiskunde en voelt je thuis in een lab. Je bent nieuwsgierig en onderzoekend van aard en je kunt goed zelfstandig studeren en nauwkeurig werken. Bovendien ben je praktijkgericht en je voert graag onderzoeken en experimenten uit. Zo kom je het fijne te weten over chemische processen en levende systemen. Uiteindelijk heb je een grote kans op een baan in bijvoorbeeld de chemische, farmaceutische of medische industrie. Een carrière die begint bij Hogeschool Inholland: een opleiding met een persoonlijke sfeer en betrokken docenten.

Waarom de opleiding Chemie?

Bij Chemie staat de praktijk centraal: je doet veel ervaring op in het lab, waarbij je een stevig leertraject krijgt in projectmatig werken. Je houdt je bezig met de samenstelling van stoffen en de chemische veranderingen die plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. Daarom voer je veel experimenten uit in het lab. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals voeding, medicijnen of kunststoffen. De opleiding begint breed. Naast Chemie oriënteer je je eerst ook op de andere opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry, Biotechnologie, en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML), zodat je kennismaakt met belangrijke andere vakgebieden. 

Opleiding in het kort

Bij deze opleiding richt je je op analytische chemie. Tijdens de vierjarige opleiding leer je de wereld van moleculen en atomen kennen. En je werkt aan nieuwe chemische stoffen. Zo word je klaargestoomd voor het echte laboratoriumwerk.

Vanaf het eerste jaar leer je het vak van analist. Theorie, laboratoriumvaardigheden en projectmatig werken staan daarbij centraal. Je oriënteert je nu nog breed, want je volgt deze propedeuse ook met studenten Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. Aan het eind van het jaar kun je eventueel overstappen naar deze opleidingen.

In het tweede jaar richt je je alleen nog op chemie. Zo leg je een stevige basis voor je vakkennis. Tijd voor meer praktijk: in het derde jaar loop je eerst een halfjaar stage. Vervolgens ga je je verder specialiseren met 'minors': vakkenpakketten naar keuze. Je sluit het jaar af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling.

In het vierde jaar rond je je opleiding af door eerst een onderzoeksplan te ontwikkelen. Vervolgens ga je dat ook uitvoeren binnen een bedrijf of instelling. Het verslag is de basis van je afstuderen, waarna het tijd is voor jouw huldiging: je ontvangt jouw welverdiende diploma.

Na je opleiding kun je als chemisch analist aan de slag. Waar? Elk bedrijf dat chemische stoffen wil laten onderzoeken is uiteindelijk op zoek naar jou. Uiteraard kun je ook doorstuderen en je master in chemie halen, in binnen- of buitenland. Of word leraar scheikunde. Na een eenjarige opleiding sta je voor de klas.

Studeren in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Zo’n ervaring is verrijkend voor jezelf én je cv. Loop er een halfjaar stage. Of doe er je afstudeeropdracht. We hebben goede contacten in heel Europa en daarbuiten.

Studies die hierop lijken

Misschien vind je Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek net zo interessant als Chemie. Geen punt, want het eerste studiejaar hoef je nog geen keuze te maken. Alle studenten binnen Life Sciences & Chemistry volgen hetzelfde programma. Zo kun je na een jaar naadloos een switch maken.

Toelatingseisen

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Daarnaast doe je de Studiekeuzecheck, zo weet je nog zekerder dat je de goede opleiding kiest.

Profiel

Economie & Maatschappij

Cultuur & Maatschappij

Natuur & Gezondheid

Natuur & Techniek

Havo

niet toelaatbaar niet toelaatbaar toelaatbaar     toelaatbaar 

Vwo

niet toelaatbaar niet toelaatbaar toelaatbaar  toelaatbaar 

Regel bij twijfel een intakegesprek met onze studieadviseur via het secretariaat: ato.lsc@inholland.nl

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de 21+ Toets.
Lees meer over de 21+ toets

Om je voor te bereiden op de 21+ toets biedt Inholland verschillende voorbereidingscurssen aan. Lees meer op www.inholland.nl/voorbereidingscursussen

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Voorbereidingscursus chemisch rekenen

Veel eerstejaars studenten hebben moeite met het vak basischemie en chemisch rekenen en dat is nu juist van belang voor alle drie de Life Sciences & Chemistry opleidingen. Voor iedereen die zich op dat gebied onzeker voelt en goed voorbereid aan zijn studie wil beginnen organiseert de opleiding een 2-daagse zomercursus. 
Lees meer en schrijf je in

Studeren met een beperking

Studeren maken we voor iedereen toegankelijk. Denk jij dat je ook wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken? Neem voordat je je inschrijft contact op met: decanaat.amsterdam@inholland.nl. Als je erover twijfelt of je wel veilig kunt werken in een laboratorium, leg je vraag dan voor aan de Coördinator Studeren via ons secretariaat: ato.lsc@inholland.nl.

Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck helpt je te bepalen of Biotechnologie echt bij je past. Zo beleef je meer plezier aan je opleiding en heb je een grotere kans deze met succes af te ronden.
Lees meer over de Studiekeuzecheck bij deze opleiding

Studiekeuzecheck

Nadat je je voor de opleiding hebt aangemeld in Studielink, ontvang je vanuit de Centrale Studentenadministratie per e-mail meer informatie over jouw Studiekeuzecheck en jouw persoonlijke Studiekeuzecheckpagina in Selfservice. De Studiekeuzecheck helpt je te bepalen of de opleiding die je hebt gekozen echt bij je past. Niet alleen omdat je dan met meer plezier je opleiding volgt, maar ook omdat de kans groter is dat je deze opleiding met succes afrondt. De studiekeuzecheck bij Inholland bestaat uit de volgende verplichte onderdelen:
1. Je vult vooraf een online vragenlijst in. De uitslag ontvang je direct per mail.
2. Indien van toepassing maak je vooraf een huiswerkopdracht en neemt deze mee.
3. Je neemt deel aan de bijeenkomst bij Inholland waar je jouw persoonlijke advies mondeling te horen krijgt. Binnen een aantal dagen ontvang je een bevestiging van het advies ook per e-mail.

Hoe ziet het programma van de Studiekeuzecheck bij de opleiding Chemie er uit?

De Studiekeuzecheck bestaat uit twee delen. Het eerste deel doe je thuis en bestaat uit het maken van een online vragenlijst en toets. Het tweede deel duurt een halve dag en vindt plaats op locatie van de opleiding, het OZW-gebouw aan De Boelelaan in Amsterdam. Dit dagdeel bestaat uit een uitleg over het studieprogramma, het werkveld en werkgelegenheid en een aantal onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede start van je studie. Natuurlijk heb je de mogelijkheid vragen te stellen. Tot slot volgt een korte introductieles, zodat je je daar een beeld van kunt vormen. Na afloop vinden individuele gesprekken plaats als daar aanleiding voor is. Als wij twijfelen of je vooropleiding goed aansluit op de studie is dat bijvoorbeeld een aanleiding.

Moet ik iets voorbereiden of meenemen?

Voorafgaand aan de Studiekeuzecheck heb je de online vragenlijst en toets gemaakt. Voor de Studiekeuzecheck hoef je verder niets mee te nemen.

Studiekeuzecheckdata in mei, juni en juli voor opleidingen die in september starten

Tussen 30 mei en 6 juli 2018 vindt de Studiekeuzecheck plaats voor alle opleidingen die in september starten. Zodra je aanmelding via Studielink is verwerkt, ontvang je van ons een e-mail met daarin een link naar de Selfservice-omgeving van Inholland. Hier vind je een stappenplan met alle stappen die je moet doorlopen om aan de Studiekeuzecheck activiteiten te voldoen. In onderstaand overzicht staat per opleiding de datum en de locatie(s) van de Studiekeuzecheck aangegeven.
Download het SKC overzicht met datum per opleiding en locatie in mei, juni en juli 2018 (pdf)

Vragen?

Stuur dan een mail naar ons secretariaat: ato.lsc@inholland.nl.

Praktische informatie

Start opleiding

September. (Week 36: maandag 3 september - vrijdag 7 september 2018)

Duur opleiding: vier jaar
Titulatuur: Bachelor of Science (BSc)

Bekijk de bachelortitels per opleiding (pdf)

Collegegeld

€ 2.060*.
*Het bedrag kan afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden verschillen. Bekijk voor de zekerheid de collegegeldwijzer.

Studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd aan een hogeschool of universiteit, betalen vanaf studiejaar 2018-2019 € 1.030 voor het eerste collegejaar (in plaats van € 2.060). Voldoe jij aan de voorwaarden? Bekijk ze hier.

Overige kosten
Boeken eerste jaar: ca. € 500
Introductieweek (vrijwillig): ca. € 125

De opleiding Chemie volg je bij:

Hogeschool Inholland Amsterdam

Boelelaan 1109
1081 HV Amsterdam
020 - 495 11 11
Plan zelf je route met het openbaar vervoer
   

Lees de toelichting (pdf)

Studie in Cijfers. Bekijk het overzicht

Bij je keuze voor een studie kijk je natuurlijk verder dan bovenstaande vergelijking. Ga in gesprek met onze studenten en docenten op een Open Dag of Open Avond, kom een dagje Proefstuderen, download de brochure van deze opleiding of maak een afspraak bij het Studiekeuzeadviescentrum.

Het studieprogramma

Jouw studie bij Hogeschool Inholland heeft een krachtige verbinding met de beroepspraktijk. Je leert daarom naast de theorie ook concrete inzichten en vaardigheden die je na je opleiding direct kunt gebruiken in je loopbaan. Hieronder lees je hoe je deze studie doorloopt.

Studievormen

Vakken

Je volgt lessen en werkt aan projecten over onderwerpen zoals:

Stage

Je loopt ongeveer zes maanden stage. Waar, dat bepaal je zelf. Kies voor een petrochemisch of voedingsmiddelenbedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstelling. Naar het buitenland gaan kan ook. We hebben een uitgebreide database van stagebedrijven en -vacatures om je te helpen. Tijdens de stage krijg je begeleiding, zowel van de opleiding als de stage-instelling.

Opbouw van de opleiding

Eerste jaar (propedeuse)

Tweede jaar


Blijk je een talent te zijn en zoek je een extra uitdaging? Vanaf het tweede studiejaar kun je deelnemen aan het Analytical Sciences Talent Program. In dit 'honoursprogramma' gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid scherp je je analysevaardigheden aan.


 Derde jaar

Vierde jaar

Als je de opleiding Chemie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science en Ingenieur noemen!

Minors

Naast de vaste onderdelen krijg je volop kans om je eigen interesses te volgen. Daar zijn minors voor: een pakket met verschillende vakken. Verdiep je bijvoorbeeld verder in scheidingsmethoden, de ontwikkeling van medicijnen of kunststoffen.

Studeren en stagelopen in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Europese landen, zoals Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten. Je staat er tijdens zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Studiebegeleiding


We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar krijg je ook ondersteuning van tweedejaarsstudenten.

Studiebelasting

Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden van tien weken. Per studieweek moet je rekenen op een gemiddelde studiebelasting van veertig uur. Hierin zitten ook uren die je besteedt aan vergaderen met groepsleden voor je project, colleges en tentamens voorbereiden en opdrachten maken. Je haalt vijftien studiepunten per onderwijsperiode en dus zestig studiepunten per jaar.

Bindend studieadvies

Tijdens het eerste jaar bekijken we jouw behaalde studieresultaten. Voldoe je aan de voorwaarden om verder te studeren? En: is de opleiding volgens jou haalbaar? Aan het eind van het eerste jaar krijg je een studieadvies. Zo weet je op tijd of je door kunt gaan of een switch moet maken. Het belangrijkste is het aantal behaalde studiepunten (European Credits of EC's). Als je onvoldoende punten hebt gehaald, dan krijg je een bindend studieadvies en kun je niet bij dezelfde opleiding aan Hogeschool Inholland verder studeren.
Meer informatie over het Bindend studieadvies

 

Na de opleiding

Het lab is jouw speelveld. Jouw kersverse diploma bewijst dat je hier uitstekend uit de voeten kunt. Als deskundig analist gaan vele deuren voor je open. Wat daarachter te vinden is? Kijk alvast naar binnen en zie wat jij met deze opleiding kunt worden.

Dit is straks jouw werkveld

Veel bedrijven openen voor jou de deur naar een goede en interessante baan. Waar jij terechtkomt als analist? Denk aan een ziekenhuis of een farmaceutisch bedrijf. De (petro-)chemie biedt ook volop kansen, net als de land- en tuinbouw en de energiesector. Of past een waterbedrijf meer bij je? Elk bedrijf dat stoffen wil laten analyseren, kan een chemicus als jou goed gebruiken. Enkele grote werkgevers zijn: Shell Research, Tata Steel, Energie Centrum Nederland, Teva Pharmachemie, PPG Coatings en Quaker.

Je toekomstige baan

Jouw diploma is het bewijs: je bent een deskundig analist. Daarmee heb je heel wat in je mars. In het laboratorium help je nieuwe stoffen, materialen, producten en technieken ontwikkelen. Dat maakt jouw Chemie-diploma een ticket naar een mooie carrière. Een paar beroepen op een rij:

Verder studeren

Ontwikkel je je graag verder? Met Chemie kun je bij allerlei (master)opleidingen terecht in binnen- en buitenland. Volg een master Chemie of een gericht op de farmaceutische chemie. Of word leraar scheikunde via een eenjarige kopopleiding.

Interviews

Docente Lieke van Hemert

Mijn naam is Lieke van Hemert en ik ben bij docent bij Inholland.

In welke vakken geef je les?
Ik geef les in het basisvak chemie en wiskunde. Dit is een vak dat een kwalitatieve eis is voor het Bindend Studie Advies (BSA). Het wordt in de eerste periode gegeven aan de eerstejaars en bevat basiskennis die voor LSC-studenten essentieel is om verder te komen in de periodes daarna.

Verder geef ik organische chemie. Dit is een vak waarin de moleculaire samenstelling beschreven worden van chemische verbindingen. Denk aan ruimtelijke structuur, functionele groepen, reacties en elektronische eigenschappen van moleculen. Dit vak geef ik zowel in jaar een als in jaar twee. In jaar drie geef ik het vak medicinale chemie, waarbij de interacties met het menselijk lichaam chemisch belicht worden. Daarnaast begeleid ik eerste- en tweedejaarssstudenten ook op het lab.

Aan welke jaren geef je les?
Ik geef studenten in alle jaren les. Er is zeker een verschil tussen deze jaren. In het eerste jaar komen de studenten binnen met nog een havo-mentaliteit. De overstap naar zelfstandig studeren is nieuw en wennen. In het eerste jaar maken de studenten enorme sprongen en aan het einde van het jaar zijn ze in staat om zelfstandig een methode te testen en te verbeteren, terwijl ze op dag een nog moeten leren wegen.

In jaar twee stomen we ze klaar voor de stage en ook hier zie je de studenten enorm groeien. Na periode zeven zijn ze stagebekwaam en kunnen ze ervaring op gaan doen in een bedrijf naar keuze.
In het derde jaar komen ze de tweede helft van het jaar terug naar school en gaan ze zich verder verdiepen. De studenten zijn kritischer geworden door de stage-ervaring en dat zorgt voor leuke discussies in de minoren.

Wat heb je hiervoor gedaan?
Ik ben ooit zelf begonnen op de HLO in Etten-Leur (1998) en kon na mijn stage blijven bij Janssen Pharmaceutica (2002). Hier heb ik twee jaar gewerkt maar ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt om verder te gaan studeren (2004). Dit heb ik in Nijmegen gedaan en na mijn master (2007) ben ik in de organische chemie gepromoveerd (2012).

Ik heb tijdens mijn masteropleiding gewerkt bij Mercachem, een chemisch bedrijf dat contract reseach doet en tussen mijn master en promotieonderzoek in heb ik enkele maanden voor Organon gewerkt. Tijdens mijn promotieonderzoek vond ik het begeleiden en inspireren van studenten het leukste onderdeel. En dit kon ik samen met de passie voor chemie uitstekend combineren in het onderwijs!

Heb je binnen Inholland naast docent zijn ook nog een andere rol zoals SLB-er of coördinator?
Ik ben studieloopbaanbegeleider voor eerste- en tweedejaarsstudenten en ik begeleid de stages en het  afstuderen van derde- en vierdejaarsstudenten.  Daarnaast vervul ik de rol van domeincoördinator Chemie.

Kun je aangeven welk type student kiest voor deze opleiding en waarom?
De meeste studenten hebben affiniteit met natuurwetenschappen en willen graag ontdekken hoe levende systemen in elkaar zitten. Vaak  zijn ze goed in scheikunde, wiskunde en biologie.

Op welke manieren heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
We zijn een redelijk kleine opleiding en hierdoor is er veel contact met de studenten. Na het eerste jaar ken je als docent de meeste studenten bij naam en in het tweede jaar en hoger ken je elke student goed en heb je hier ook veel contact mee. Het contact loopt uiteraard via de lessen, maar ook de deur van de docentenkamer staat altijd open. Mochten we er niet zijn, dan zijn we ook altijd bereikbaar via e-mail.

Kun je aangeven bij welk soort bedrijven studenten van deze opleiding over het algemeen terecht komen?
Onze studenten kunnen bij veel verschillende bedrijven terecht komen als analist. Denk aan ziekenhuizen, de (petro-)chemische of farmaceutische industrie, maar ook bij instituten die zich bezig houden met waterzuivering of inhoudsstoffen in water. Elk bedrijf dat stoffen wil laten analyseren of maken kan onze studenten gebruiken.

Student Stefan Dommisse

Ik ben Stefan Dommisse, tweedejaarsstudent aan de hbo-opleiding Chemie. Ik heb Chemie gekozen omdat de studie praktijk gericht is en ik graag bezig ben. Als bètavak past Chemie helemaal in mijn straatje. Ik noem het ook vaak toegepaste wiskunde. Chemie is een brede studie met heel veel mogelijkheden om bijvoorbeeld verder te studeren. Ik weet nog niet precies wat ik na deze opleiding wil gaan doen, maar in ieder geval eerst doorstuderen.

Waarom heb je voor Inholland gekozen?

Ik heb voor Inholland gekozen omdat het er bij de Open Dag allemaal super verzorgd en modern uitzag. De school sprak me dus aan en het is niet ver van mijn huis. Daarnaast mag je gebruik maken van de VU-faciliteiten, iets wat goed van pas komt bij de studie.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?

Ik heb hiervoor havo gedaan, met profiel Natuur en Techniek. Ik raad aan om ook wiskunde B, scheikunde en natuurkunde als havo-vakken te volgen als je eventueel Chemie zou willen studeren.

Wat vind je van je opleiding tot nu toe?

Ik vind dat het hbo gigantisch verschilt van de havo. Zelfstudie is in het begin voor iedereen heel zwaar, maar dat went snel. Voor iedereen die de juiste studie heeft gekozen geldt dan dat je doet wat je leuk vind. Dat geeft vaak ook het doorzettingsvermogen om hard je best te doen.
Mijn studie is tot nog toe heel interessant en wordt steeds leuker doordat je een ontwikkeling doormaakt. Als je na een periode terugkijkt, dan denk je vaak bij jezelf 'dat ik daar nou zo moeilijk over gedaan heb'. Waar ik vorig jaar een hele dag mee bezig zou zijn, daar kan ik nu binnen twee uur mee klaar zijn; je ontwikkelt jezelf in een rap tempo.

Welke richting  zou je op zou willen met jouw studie?

Ik wil waarschijnlijk de kant op van experimentele chemie of de kwaliteitscontrole.

Waar zou je stage willen lopen of werken?

Ik heb nog geen stage gelopen, maar ik zou graag stagelopen bij een bedrijf of instituut dat zich bezighoudt met kwaliteitscontrole. En waar ik na het afronden van mijn studie zou willen werken weet ik nog niet. Ik heb daar eigenlijk nog niet zo veel over nagedacht. Als alles mogelijk is, dan zou het mijn droom zijn om een Nobelprijs te winnen, maar om het realistischer te houden: het maakt mij niet uit waar ik kom te werken, zolang ik maar lol heb in mijn werk.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om deze opleiding tot een goed einde te brengen?

De belangrijkste eigenschap waarover je moet beschikken om van deze opleiding een succes te maken is het willen onderzoeken. Je dient jezelf bijvoorbeeld de vragen te stellen: 'Hoe komt dat?' en 'Zou het ook anders kunnen?'. Wetenschap is over het algemeen het zoeken naar het onbekende en dat is dan ook belangrijk bij Chemie. Daarnaast moet je over een goed stel bètahersens beschikken, want het verwerken van data en de theoretische vakken zijn niet gemakkelijk als je slecht bent in wiskunde.

Waarom zou je deze opleiding aanraden?

Het is gewoon heel leuk om bezig te zijn met onderzoek en omdat alles om ons heen uit stoffen bestaat, leer je ook heel veel weetjes die je anders niet te weten komt. Waar je ook kijkt, overal zie je onderdelen van je studie in terug.

Mijn tip voor aankomende studenten:

Begin je studie meteen goed en studeer ijverig. Alles wat je in het begin mist moet je later weer inhalen of bijspijkeren. Ieder onderdeel is belangrijk, ook al zie je het nut er nog niet van in.

Studente Marloes Kleton

Ik ben Marloes Kleton, ik ben 20 jaar en eerstejaarsstudente van de voltijdopleiding Chemie. Ik heb voor Inholland gekozen omdat het goed te doen is qua reistijd en  één van de weinige hogescholen die de opleiding Chemie aanbiedt.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik nieuwsgierig en onderzoekend van aard ben. Uiteindelijk wil ik graag in een analytisch laboratorium onderzoek verrichten en zo diverse experimenten uitvoeren en verbeteren.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?

Na het behalen van mijn havo-diploma wist ik nog niet zo goed wat voor opleiding ik moest gaan doen. Daarom ben ik eerst mijn vwo-diploma gaan halen. Daarna ben ik naar de Universiteit van Amsterdam (UvA) gegaan om een opleiding Scheikunde te gaan volgen. Door de vele theoretische vakken en het gebrek aan praktijk ben ik naar een hbo-opleiding gaan zoeken. Zodoende ben ik bij deze studie uitgekomen en in 2009 in de tweede periode ingestroomd bij Inholland.

Is het hbo een groot verschil met de opleiding die je hiervoor hebt gedaan?

Vergeleken met een universitaire opleiding is het verschil vrij groot, vooral omdat de lesstof makkelijker te begrijpen is. Ik werk en leer erg prettig op deze manier.

Wat vind je van je opleiding tot nu toe?

Deze opleiding bevalt mij zeer goed en ik vind vooral de zelfstandigheid erg prettig. Wat ik het leukste vind is de omgang met de docenten van mijn opleiding. Er heerst een vriendschappelijke sfeer en dat vergemakkelijkt  het contact tussen student en docent.

Welke richting zou je op willen met je studie?

Ik wil heel graag de analytische kant van scheikunde gaan ontdekken. Door de praktijkdagen tijdens mijn studie merkte ik dat ik erg praktijkgericht ben. Ik vind het heerlijk om van negen tot vijf uur in het lab te staan, puur om experimenten uit te voeren variërend van routinewerk tot nieuw onderzoek.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?

Binnenkort heb ik een sollicitatiegesprek voor een stageplaats bij Loders Croklaan in Wormerveer. 

Bij welk bedrijf zou je na het afronden van je opleiding willen werken?

Mijn interesses liggen vooral bij analytische chemie hierbij kun je denken aan polymerisatie, vetten en oliën, geur- en kleurstoffen en forensisch onderzoek. Wanneer ik bij een bedrijf kan werken waarbij één (of meer) van deze onderwerpen voorkomt in de bedrijfsbeschrijving, ben ik al tevreden.

Als alles mogelijk is, wat zou dan je opleidingsgerelateerde droombaan zijn?

Wanneer alles mogelijk zou zijn, zou ik graag tijdens één van de banen die ik bij de vorige vraag genoemd heb gewoon door willen leren en minstens nog een masteropleiding voltooien. 

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?

Je moet door kunnen zetten en dieper na kunnen denken over de lesstof. Maar het belangrijkste in dit vak is het vertrouwen, het voortdurend open staan voor ontwikkelingen in het vakgebied en een beetje eigenwijs zijn.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?

Ten eerste is het een zeer veelzijdige opleiding. Ik ben zelf vaak snel uitgekeken op een onderwerp, maar deze opleiding is mij na twee jaar nog geen één keer gaan vervelen. Ten tweede is Chemie het heden én de toekomst in de carrièrewereld. Veel bedrijven bieden mogelijkheden tot een goede baan en er zijn gigantisch veel mogelijkheden om een baan te vinden in de chemische industrie.

Wat is jouw tip voor aankomende studenten?

Maak je taken zo snel mogelijk, laat niets opstapelen en volg de colleges. Hoe onbelangrijk ze soms ook mogen lijken, ze hebben vaak meer nut dan dat je eigenlijk had gedacht. Volg je studie zolang je er plezier in hebt, maar laat het niet vallen bij de eerste beste tegenslag.