Schommels vergroten veiligheidsgevoel in Zuiderpark

Een kinderroute met paddenstoelen langs het pad, schommelend je telefoon opladen en aantrekkelijke selfiespots; het zijn ideeën om de veiligheidsbeleving van het Zuiderpark te vergroten. Op 10 januari presenteerden 54 vierdejaars studenten Integrale Veiligheidskunde van Hogeschool Inholland Rotterdam en vijf TU Delft-studenten hun plan in een expositie. 

Opleiding
Integrale Veiligheidskunde
Betrokken studenten
54
Jaargang
1
Beroepsproduct
Advies

Kom meer te weten over deze case

Schommels vergroten veiligheidsgevoel in Zuiderpark

Met onder andere maquettes en computeranimaties veranderde de Plaza van Inholland Rotterdam in een expositieruimte. Daar lieten de studenten zien aan opdrachtgever gemeente Rotterdam hoe zij bezoekers van het Zuiderpark een groter gevoel van veiligheid willen geven.

Ervaringen van onze studenten

Zoals IVK-student Kevin Nascimento Cruz: “Voor ons was deze creatieve manier van werken heel nieuw. We hebben met een grote groep studenten echt in de praktijk gebracht waar we voor gestudeerd hebben. Vooral de verbindingen die we hebben opgedaan met de TU-studenten- en docenten, de gemeente en de wijkagent maakt dit een leuk project. De twee key-woorden voor dit project waren creatief en verbinding.”

Ervaringen van de opdrachtgever

Selfiespots voor Instagram 
Tot slot kwamen studenten met toffe ‘selfiespots’ in het park om de beeldvorming van het Zuiderpark te verbeteren. Volgens Krista is de berichtgeving over het park eenzijdig en negatief. Door op de route Instagramwalls te creëren die gekoppeld zijn aan de hashtag #Zuiderpark010 worden bezoekers uitgenodigd om selfies te maken en te posten. Die zouden de positieve kant van het park benadrukken. 

Enthousiast om ideeën uit te voeren 
Volgens de associate lector is de gemeente Rotterdam enthousiast over de ideeën. “Ze willen dusdanig iets veranderen om de veiligheidsbeleving in het Zuiderpark te bevorderen, want het is een park waar omliggende bewoners vaak en graag komen.” De gemeente gaat met interne en externe partijen in gesprek over de mogelijkheden om plannen uit te voeren.