Rechtswinkel070 en Rechtswinkel010

In de Inholland Rechtswinkel070 en Inholland Rechtswinkel010 kunnen studenten onder begeleiding van professionals hun kennis uit de opleiding toepassen in de praktijk. Ze geven gratis juridisch advies en ondersteuning aan inwoners uit de regio. 

Opleiding
SJD, AD SFD en HBO-Rechten
Betrokken studenten
Den Haag 5 en Rotterdam 10
Jaargang
semester in derde jaar
Beroepsproduct
Samenwerking

Kom meer te weten over deze case

Gratis juridisch advies

De Rechtswinkeliers geven gratis juridisch advies aan inwoners, ondernemers en studenten uit de regio. Naast het geven van advies stellen zij ook bezwaarschriften, klachtenbrieven, herzieningsverzoeken en meer op. Veel mensen vinden het lastig om hun argumenten sterk te onderbouwen en hun verhaal concreet uiteen te zetten in een bezwaarbrief. Hier kunnen de Rechtswinkeliers dan hulp bij bieden. Er komen diverse hulpvragen binnen bij de Rechtswinkels. Bijvoorbeeld over hulp bij belastingaangiften, het aanvragen van kwijtscheldingen, veel vragen met betrekking tot huurrecht en arbeidsrecht, maar ook omtrent schadevergoedingen. Onze Rechtswinkeliers hebben uitgebreide kennis over diverse rechtsgebieden en kunnen zo dus veel inwoners van dienst zijn.

Ervaringen van onze studenten

Adriana Lopez - Rechtswinkel070

Mijn ervaring in de Rechtswinkel070 is erg positief ik vind het heel leuk en leerzaam. Vooral omdat er ook afwisseling is in de werkdagen. Zo zijn wij op de dinsdag en de donderdag aanwezig in de Rechtswinkel en op de woensdag in een buurthuis ( Bij Betje) in moerwijk. De afwisseling zorgt voor een andere werksfeer en je hebt dan ook te maken met verschillende type doelgroepen. In een korte tijd heb ik veel geleerd over diverse rechtsgebieden. Denk hierbij aan huurrecht, consumentenrecht, belastingrecht, vreemdelingenrecht etc. Het is daarnaast ook erg leuk om te zien hoe je de theorie die je de afgelopen jaren op school hebt geleerd toepast in de praktijk. Het leukste aan de Rechtswinkel070 vind ik dat je best vrij bent in je werkzaamheden. Je kan maatwerk toepassen waar nodig en je mag de klant helpen op jouw eigen manier. Natuurlijk zijn er wel regels waar je je aan moet houden en moet je een bepaalde werkwijze volgen, zoals bijvoorbeeld de privacyverklaring van te voren laten invullen door klanten. Maar zo mag je bijvoorbeeld ook een intakegesprek bij een klant thuis voeren omdat de klant bijvoorbeeld slecht ter been is. Dit maakt de Rechtswinkel070 toch iets anders dan andere juridische instanties.

Merel Niggebrugge - Rechtswinkel010

Ik vind het heel erg fijn om deel uit te maken van het team van de Rechtswinkel010. Dit is mede omdat ik enorm veel leer over verschillende rechtsgebieden, maar ook omdat wij als studenten nu in praktijk ook echt daadwerkelijk het verschil kunnen maken bij juridische vraagstukken.  

Indien jij een juridisch vraagstuk hebt, klop dan vooral bij ons aan!

Ervaringen van de opdrachtgever

Juridisch Loket - samenwerkingspartner Rechtswinkel070

De Rechtswinkel070 en het Juridisch Loket voorzien burgers uit veelal dezelfde doelgroep van praktische juridische adviezen om hen zo door het doolhof aan regelingen en wetgeving te leiden. Medewerkers van de Rechtswinkel070 kunnen op verzoek een ochtend mee draaien tijdens de openstelling van onze inloopbalie en daarbij blijkt dat we over hetzelfde DNA beschikken. Het Juridisch Loket heeft soms ‘klanten’ die beter af zijn bij de praktische begeleiding bij de Rechtswinkel070 en welke dus baat hebben bij onze directe lijn. Daarnaast proberen wij beschikbaar te zijn voor medewerkers van de Rechtswinkel om samen te sparren over een hulpvraag. Tot nu toe bevalt deze samenwerking ons uitstekend.