Case Landmark voor de stad Delft

Delft wil zijn rijke Hollandse historie terugzien in een nieuwe landmark. Vier groepen studenten van de opleiding Tourism Management kregen de opdracht om met vier voorstellen te komen. Wethouder Vollebregt: ”De ideeën zijn creatief, realistisch, maar soms wel erg kostbaar.”

Opleiding
Tourism Management
Betrokken studenten
5
Jaargang
4
Beroepsproduct
Brainstorm

Kom meer te weten over deze case

Beroepsproduct

Meer bezoekers naar de stad trekken en meer verhalen van Delfts Blauw, Johannes Vermeer en Willem van Oranje laten zien: dat was het doel van de opdracht. Deze landmark moet permanent zichtbaar zijn in de openbare ruimte en er moet gebruik gemaakt worden van moderne technologie.

Het prototype van de studenten was een VOC-schip in de gracht van het ‘oude Delft’: The Lighting Ship of Delft. Op de verlichte zeilen werd het verhaal van Delfts Blauw geprojecteerd. Een 3D-tekenaar tekende het concept uit. Verder dachten de studenten na over de begroting, doelgroep, persona’s, de markt en het verhaal. Ze presenteerden hun prototype aan de gemeente Delft met een posterpresentatie en een video.

Ervaringen van onze studenten

De studenten kregen twintig weken de tijd om aan hun voorstel te werken. Veel studenten waren nog nooit in Delft geweest. ‘Is dat waar die beroemde schilder is vermoord?’, luidde een van de reacties. De verhalen van de bekende Delftenaren, schilder Vermeer en prins Willem van Oranje, werden door elkaar gehaald. Maar na diverse bezoeken en veel research ging het kennisniveau snel omhoog. De studenten kregen gastcolleges van experts en bezochten festival GLOW in Eindhoven voor inspiratie over het toepassen van licht. Ondertussen bouwden ze aan vier prototypes. “We weten nu dat je niet klaar bent bij prototype 1. Het is vooral veel doorontwikkelen en testen. Het complexe vraagstuk van de gemeente Delft was een uitdaging, dat vroeg om creatieve oplossingen. Door deze mooie ervaring zijn we goed voorbereid op het afstuderen.”

Ervaringen van docent en opdrachtgever

Marieke van Meurs: “In mijn carrière als docent van vijftien jaar was dit een van mijn mooiste projecten. Alle facetten van het toeristisch werkveld kwamen terug in de opdracht. Het was een complexe en reële vraag vanuit de gemeente. De studenten moesten alles onderzoeken: de plek, de doelgroep, de markt, de uitstraling en de vormgeving. Echt een enorme uitdaging!

Door de 3D-tekenaar werd de video en het prototype van de studenten heel professioneel. Hierdoor ging het netwerk van de gemeente steeds verder open tot aan een presentatie bij de wethouder.”

Wethouder Vollebregt geeft in het vakblad Recreatie en Toerisme de volgende reactie: “Hoe vanzelfsprekend deze studenten technieken als hologrammen, 3D-projecties en augmented reality toepassen is bijzonder. Ik ben onder de indruk. De studenten hebben zich echt verdiept in Delft. Dit soort landmarks is precies waarvoor we de studenten gevraagd hebben.”