Hoe maak ik de stap van mbo naar hbo?

Van mbo naar hbo

Heb je een mbo-diploma op zak en denk je erover na om een hbo-studie te gaan volgen? Maar weet je niet wat je kunt verwachten en of het past bij je past? Lees dan hier alles wat je moet weten over de stap van mbo naar hbo. 

Toelatingseisen

Welke studies kun je volgen na het behalen van je mbo-opleiding? Check het met de profielvergelijker.

Naar de profielvergelijker

Veel gestelde vragen

Wat is een propedeuse?

Wat is een propedeuse?

Elke bacheloropleiding kent een propedeutische fase (propedeuse) en een hoofdfase. In de propedeutische fase kom je meer te weten over de inhoud van de opleiding is en welke eindkwalificaties
voor de opleiding nodig zijn.

Wanneer je de eerste 60 ECTS van je studie behaald hebt ontvang je je propedeuse. Met een propedeuse is het (soms onder voorwaarden) mogelijk om naar de universiteit te gaan. 

Hoe kan ik me aanmelden?

Hoe kan ik me aanmelden?

Heb je een keuze gemaakt? Schrijf je dan op tijd in via studielink

Begin je in september? Meld je dan uiterlijk op 1 augustus aan. Let op: meld je je uiterlijk op 1 mei aan dan is het advies van de studiekeuzecheck niet bindend voor je toelating. Na 1 mei is in de meeste gevallen de uitkomst van je studiekeuzecheck wel bindend. 

Leer meer over inschrijven bij Inholland.

 

 

Wat is een (hbo)tentamen?

Wat is een (hbo)tentamen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Wat zijn studiepunten?

Wat zijn studiepunten?

Met tentamens en projecten behaal je studiepunten (ECTS), 28 uur studeren levert één studiepunt op. Het verschilt per vak/project hoeveel ECTS eraan verbonden zijn. Om je propedeuse te halen heb je 60 studiepunten nodig. Om naar het tweede jaar te mogen heb je nog niet je propedeuse nodig, maar wel minimaal xx studiepunten. Heb je dit aantal niet gehaald dan ontvang je van de hogeschool een Bindend Studie Advies (BSA). In dit advies wordt bepaald of je wel of niet door mag met de studie.

Een vierjarige hbo-bachelor bevat in totaal 240 studiepunten, verdeelt over 60 punten per jaar. 

Zijn lessen verplicht?

Zijn lessen verplicht?

Op veel mbo-instellingen zijn alle lessen verplicht. Op het hbo geldt dit niet voor alle onderdelen van de studie. De aanwezigheidsplicht verschilt per opleiding en per vak. 

Wat kost studeren?

Wat kost studeren?

Op het mbo betaal je lesgeld. Op het hbo en de universiteit betaal je collegegeld.
Deze bedragen verschillen van elkaar. Naast collegegeld betaal je ook voor je boeken en studiebenodigdheden zoals een laptop.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!