"Je hebt meer bagage om mee te nemen in het werkveld"

Wat is hun verhaal?

 Deze studenten hebben de stap van mbo naar hbo al gezet. Hoe bevalt het hen? En wat zijn hun tips? Lees en bekijk het hier.

Ruben van Tatenhove

Ruben van Tatenhove is derdejaars student Business Studies en heeft daarvoor een opleiding aan het mbo gevolgd. Hij vertelt waarom de breedte van de opleiding hem een betere specialist zal maken en een betere collega. 

Yasemin Bal en Aminah Langerak

Yasemin Bal en Aminah Langerak studeren Food Commerce and Technology. Beiden hebben daarvoor een mbo-opleiding gevolgd. 

Aminah deed eerder de mbo-opleiding Woonbegeleiding en studeert nu met veel plezier Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) bij Inholland Rotterdam. Zelf liep ze ook onverwacht tegen het niveauverschil tussen mbo en hbo aan. "Mbo-studenten die de sprong wagen naar het hbo, verdienen een eerlijke kans en een realistisch beeld van hun vervolgopleiding. Zo weten ze of de studie écht bij hen past.” Yasemin: “Mensen kunnen vaak veel meer uit zichzelf halen. Dat is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en baankansen.”

Ook Yasemin merkte dat doorstromen makkelijker kan en moet. Omdat ze zich te jong vond voor een baan en meer wilde leren, besloot ze na haar mbo-opleiding tot laborant om verder te studeren. Ze koos echter niet voor dezelfde opleiding op hbo-niveau, de meest voor de hand liggende keuze. “Ik schreef me in voor Food Commerce and Technology bij Inholland Delft.” Een sprong in het diepe: “Mijn keuze werd mij afgeraden en ik moest alles zelf uitzoeken. Dat terwijl de stap al uitdagend genoeg was. Ik ging voor het eerst uit huis om op mezelf te wonen.” Voor Yasemin pakte doorstuderen alsnog goed uit, iets wat ze anderen ook gunt. “Ik ben gemotiveerd en heb veel aan mijn zelfdiscipline en assertieve houding. Ik ga bijvoorbeeld zelf achter docenten aan als ik iets niet snap. 

Meer lezen over Aminah en Yasemin? Bekijk hier het hele artikel  waarin zij vertellen over hoe zij hun mbo-hbo-ervaring hebben ingezet voor het studentlab.

Dion van den Berge

Op de middelbare school ben ik in het eerste jaar van vwo naar vmbo gegaan. Na mijn mbo-opleiding International Business Studies keek ik daarom wel wat op tegen het opleidingsniveau. Op de open dag kwam dat ook aan de orde en werd me op voorhand duidelijk verteld dat ik het nu echt zélf moest gaan doen. Dat is ook het grote verschil tussen mbo en hbo volgens mij. Een docent is geen leraar die zegt wat je moet doen, meer een begeleider die je kan ondersteunen op het moment dat je vragen hebt. Uiteindelijk ben jíj degene die het moet gaan doen, zeker als je straks ondernemer bent.

Meer lezen over Dion? Bekijk hier zijn hele verhaal.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!