Hoe maak ik de stap van mbo naar hbo?

Van mbo naar hbo

Leren = je hart durven volgen. Heb je een mbo-diploma op zak en denk je erover na om een hbo-studie te gaan volgen? We leggen je hier uit wat je kunt verwachten.

5 tips voor een goede start op het hbo

  1. Volg tijdens het mbo het keuzedeel 'Voorbereiding hbo' of een ander doorstroomgericht keuzedeel.
  2. Oriënteer je goed op de verschillende opleidingsmogelijkheden. Wat past het beste bij jou?
  3. Bezoek open dagen van verschillende hogescholen om te kijken welke hogeschool het beste bij je past.
  4. Ga proefstuderen als je een opleiding op het oog hebt.
  5. Kom naar de introductiedagen. De introductietijd is een goed begin om nieuwe vrienden te maken, kennis te maken met je medestudenten, de opleiding en de locatie. 

Veel gestelde vragen

Wat is een propedeuse?

Wat is een propedeuse?

Elke bacheloropleiding kent een propedeutische fase (eerste jaar) en een hoofdfase (tweede tot en met vierde jaar). Samen zijn de fases goed voor 240 studiepunten. 

In de propedeutische fase kom je meer te weten over de inhoud van de opleiding en welke eindkwalificaties voor de opleiding nodig zijn. Wanneer je de eerste 60 ECTS van je studie behaald hebt ontvang je je propedeuse. Met een propedeuse is het (soms onder voorwaarden) mogelijk om naar de universiteit te gaan. 

De hoofdfase is het gedeelte na de propedeutische fase. Om voor de hoofdfase te kunnen slagen is het behalen van je propedeuse een vereiste.

Hoe kan ik me aanmelden?

Hoe kan ik me aanmelden?

Heb je een keuze gemaakt? Schrijf je dan op tijd in via studielink

Begin je in september? Meld je dan uiterlijk op 1 augustus aan. Let op: meld je je uiterlijk op 1 mei aan dan is het advies van de studiekeuzecheck niet bindend voor je toelating. Na 1 mei is in de meeste gevallen de uitkomst van je studiekeuzecheck wel bindend. 

Leer meer over inschrijven bij Inholland.

 

 

Wat is een (hbo)tentamen?

Wat is een (hbo)tentamen?

Een tentamen of toets op het hbo kan schriftelijk, mondeling of op andere wijze afgenomen worden. 

De tentamenstof van het hbo is uitgebreider dan van het mbo. Dit betekent niet alleen grotere hoeveelheden materie, maar ook dat er tijdens tentamens vragen kunnen worden gesteld die niet in de lessen zijn behandeld maar wel in de voorgeschreven literatuur voorkomen.

Wat zijn studiepunten?

Wat zijn studiepunten?

Met tentamens en projecten behaal je studiepunten (ECTS), 28 uur studeren levert één studiepunt op. Het verschilt per vak/project hoeveel ECTS eraan verbonden zijn. Om je propedeuse te halen heb je 60 studiepunten nodig. Om naar het tweede jaar te mogen heb je nog niet je propedeuse nodig, maar moet je wel minimaal 50 van de 60 studiepunten behaald hebben. Heb je dit aantal niet behaald dan ontvang je van de hogeschool een Bindend Studie Advies (BSA). In dit advies wordt bepaald of je wel of niet door mag met de studie.

Een vierjarige hbo-bachelor bevat in totaal 240 studiepunten, verdeeld over 60 punten per jaar. 

Zijn lessen verplicht?

Zijn lessen verplicht?

Op veel mbo-instellingen zijn alle lessen verplicht. Op het hbo geldt dit niet voor alle onderdelen van de studie. De aanwezigheidsplicht verschilt per opleiding en per vak. 

Wat kost studeren?

Wat kost studeren?

Op het mbo betaal je lesgeld. Op het hbo en de universiteit betaal je collegegeld.
Deze bedragen verschillen van elkaar. Naast collegegeld betaal je ook voor je boeken en studiebenodigdheden zoals een laptop.

Als je van mbo naar hbo overstapt kun je opnieuw studiefinanciering voor de duur van je studie krijgen. Lees hierover meer op de site van DUO / Rijksoverheid.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!