"Op het mbo leer je vaardigheden die goed van pas komen op het hbo."

Het verhaal van Danique

Mijn naam is Danique Bierens, 22 jaar en studente Social Work aan Inholland Den Haag. In 2013 rondde ik de mbo-studie Redactioneel Medewerker af op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Na vier twijfelachtige jaren besloot ik tóch echt een studie te starten op het hbo. Om jullie hopelijk wat onzekerheid en twijfels te besparen, deel ik graag mijn verhaal over mijn overstap van het mbo naar het hbo.

Sceptisch

Voorafgaand was ik vrij sceptisch over het hbo, het klonk (en zo werd het ook vaak gebracht) onhaalbaar en lastig. Na veel twijfels heb ik toch de overstap gemaakt naar het hbo. Voor Inholland ben ik twee studies op de Haagse Hogeschool gestart maar dit bleek niet mijn type school te zijn. Na een tussenjaar kwam ik terecht op een open avond bij Inholland. Ik sprak daar een aantal docenten en die gaven mij juist het vertrouwen dat een hbo-niveau, voor iemand die gemotiveerd is, absoluut haalbaar is. Mijn vertrouwen groeiden daardoor en dat is de reden dat ik in 2017 besloot een start te maken bij Inholland. De kleinschaligheid, persoonlijke begeleiding en de sfeer zijn ook belangrijke factoren voor mijn keuze. Hierdoor heb ik de overstap van het mbo naar het hbo uiteindelijk als heel fijn en gemakkelijk ervaren.

Verschil mbo en hbo

Waar ik op het mbo de basisvaardigheden aangeleerd kreeg, ga ik nu de verdieping in. Je wordt hierbij (stap voor stap) begeleid. Er wordt niet van je verwacht dat je zomaar alles weet. Het hbo is zelfstandig maar die zelfstandigheid merkte ik ook op het mbo. Er wordt een bepaalde verantwoordelijkheid van je verwacht, dat als je ergens niet uitkomt, je een docent of student benadert. Toen ik mij oriënteerde op een hbo studie kreeg ik soms het idee dat de zelfstandigheid zó groot was dat je alles zelf moest oplossen en regelen. In mijn optiek is dat alles behalve waar. Er zijn leerkrachten, studieloopbaanbegeleiders en leerlingen die je graag willen helpen. 

Daarnaast is een verschil dat je over het algemeen wat minder lesuren hebt op het hbo, waardoor je de mogelijkheid hebt om thuis verder te werken. Echter bestaat er ook een keuze om op school (vaak onder begeleiding van docenten) te werken aan de opdracht.

Voordelen

Op het mbo leer je vaardigheden die goed van pas komen op het hbo. Zo had ik een grote voorsprong met reflecteren en plannen, hier werd veel aandacht aan besteed tijdens mijn jaren op het mbo. Verder viel het mij op dat ik door stages op het mbo al veel begreep van organisaties en bedrijven. Hierdoor kon ik sneller mijn draai vinden tijdens mijn hbo-stage.

Mijn tip:

Geloof in jezelf en sta open voor adviezen van anderen, maar uiteindelijk kent niemand jou zo goed als jij zelf. Laat je niet al teveel beïnvloeden door (negatieve) verhalen van mensen om je heen over de overstap van het mbo naar het hbo. Mensen vormen een mening door (wellicht negatieve) ervaringen en of angsten. Dit hoeft natuurlijk niet voor jou zo te zijn. Zoals iedereen anders is, is iedere ervaring ook anders. Ervaar het zelf, loop een dagje mee om te kijken of het wat voor je is. Met vertrouwen en de begeleiding van Inholland kom je een heel eind!

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!