Studeren en Stagelopen in het buitenland

laden

Hogeschool Inholland biedt je volop mogelijkheden om te studeren en stage te lopen in het buitenland. Dat is niet alleen aantrekkelijk, maar ook zinvol. Het geeft je de mogelijkheid om je internationaal te oriënteren, waardoor je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. En een verblijf in een ander land verbreedt je horizon. Bovendien zal de kennismaking met een ander land, een andere taal en cultuur, een ander studentenleven en het andere onderwijssysteem je een nieuwe kijk geven op de Nederlandse maatschappij en haar gewoonten.

Voor wie?

In het derde en vierde jaar van je studie kun je naar het buitenland voor een stage. Ook kun je een deel van je studie volgen aan een buitenlandse instelling, afhankelijk van je opleiding. In het kader van een uitwisselingsprogramma of op eigen initiatief. Indien je opleiding deelneemt aan een uitwisselingsprogramma kun je drie tot twaalf maanden aan een buitenlandse partnerinstelling van Inholland studeren. Als je zelf het initiatief neemt, vergt dat veel werk en goede afspraken met je opleidingscoördinator.

Voorbereiding

Je kunt niet vroeg genoeg starten met de voorbereiding van een studieverblijf in het buitenland, maar een jaar voor vertrek is toch zeker het minimum. Om te beginnen moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden en een aantal mogelijkheden onderzoeken. Van de keuze voor een land (of stad) tot aan de financiering.

Naar welke universiteit wil je?

Om je te oriënteren op je keuze en voor allerlei praktische informatie, zoals beursmogelijkheden, kan het International Office van Inholland je behulpzaam zijn. Daarnaast kun je informatie verzamelen bij studenten die al naar het buitenland zijn geweest en kun je voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken.

Met de coördinator Internationalisering van jouw opleiding stel je een vakkenpakket samen. Verder staan op het intranet van Inholland verslagen van Inholland studenten die in het buitenland hebben gezeten.

Worden de studiepunten die je in het buitenland haalt, erkend?

Indien je in het kader van een uitwisselingsprogramma gaat, worden je studiepunten automatisch door de hogeschool erkend. Als je zelf de studieperiode organiseert, moet je goede afspraken maken met je opleidingscoördinator. 

Stagelopen

Voor het vinden van een stageplaats in het buitenland gelden in principe dezelfde regels als voor een stageplaats in Nederland. Informeer ook naar de mogelijkheden bij je stagecoördinator of de coördinator internationale stage van jouw opleiding. Net als voor een stageplaats in Nederland kun je niet vroeg genoeg beginnen met zoeken.

Financiën

Naar het buitenland gaan kost altijd geld! Houd rekening met extra kosten. Van de reiskosten tot de lesgelden van een talencursus. En vergeet niet het verlies van je neveninkomsten in Nederland. Voor studie en stage in het buitenland worden beurzen toegekend. Deze moet je zien als een tegemoetkoming, maar ze zijn niet kostendekkend. Bijna iedereen komt voor een beurs in aanmerking, maar helaas krijgt niet iedereen er altijd een geregeld. Dien dus in elk geval je aanvraag in.

Indien je voor studie naar het buitenland gaat, heb je meestal de mogelijkheid om je via de buitenlandse partnerinstelling in te schrijven voor huisvesting. Mocht dit niet het geval zijn, maak dan gebruik van studenten die al in het buitenland zitten en probeer hun kamer over te nemen.

Taal en Cultuur

Om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, is het spreken van de landstaal haast een must. Bovendien hanteren sommige buitenlandse instellingen een verplichte taaltoets. Bereid je goed voor op je verblijf. Via een taal- en cultuurcursus van de Volksuniversiteit tot het volgen van een taalcursus tijdens je vakantie in het buitenland. 

Meer informatie

Wil je meer weten over studeren en stagelopen in het buitenland? mail dan naar het International Office op jouw locatie:

Haarlem: intoffice.haarlem@Inholland.nl
Alkmaar: intoffice.alkmaar@Inholland.nl
Diemen: intoffice.diemen@Inholland.nl
Rotterdam: intoffice@inholland.nl
Den Haag: intoffice@inholland.nl
Delft: intoffice@inholland.nl