Krijg tot 1.000 euro per jaar terug voor jouw deeltijdopleiding!

Verlaag met het STAP-budget je studiekosten

Ga je een deeltijd hbo-opleiding of post-hbo-opleiding volgen bij Hogeschool Inholland? Maak dan gebruik van het STAP-budget en ontvang jaarlijks tot 1.000 euro aan subsidie. Hiermee studeer je voordelig en een maak je een mooie (vervolg)stap in je carrière!

Vraag jouw STAP-budget op tijd aan

Vijf keer per jaar kun je het STAP-budget aanvragen, waarvan 1 juli de eerstvolgende aanvraagmogelijkheid is. Voor deze termijn is een deel van het jaarlijkse budget beschikbaar. Zorg er dus voor dat je er op tijd bij bent!

Voor wie is het STAP-budget?

Je start met een hbo-opleiding in deeltijd

Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

Je start in september 2022 als eerstejaarsstudent met een deeltijdopleiding. Dat kan een Associate degree, bachelor- of masteropleiding zijn.

Jouw deeltijdopleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn. Dat betekent voor studiejaar 2022-2023 dat je vanaf vrijdag 1 juli het STAP-budget kunt aanvragen.

Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Goed om te weten: je kunt STAP wél combineren met Levenlanglerenkrediet.

Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.

Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Bekijk onze hbo-opleidingen in deeltijd

Je start met een post-hbo-opleiding

Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

Jouw post-hbo-opleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.

Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.

Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.

Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Lees meer over STAP voor post-hbo

Bekijk onze post-hbo-opleidingen

Vraag jouw STAP-budget in 4 stappen aan

Zo vraag je het STAP-budget aan

 1. Schrijf je in voor een (post-)hbo-opleiding bij Hogeschool Inholland. Als je een hbo-opleiding gaat volgen, vink dan in Studielink het STAP-budget aan. Ga je met een post-hbo-opleiding starten? Vink dan het STAP-budget aan in het inschrijfformulier.

 2. Volg de verdere stappen van de inschrijfprocedure. Bekijk bij jouw opleiding aan welke inschrijfvoorwaarden je moet voldoen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan ontvang je het STAP-aanmeldbewijs.

 3. Vraag het STAP-budget aan bij het UWV. Je ontvangt van het UWV bericht als het STAP-budget aan jou is toegekend.

 4. Hogeschool Inholland verrekent het STAP-budget met jouw opleidingskosten.

Meer weten over STAP voor post-hbo?

Bekijk het uitgebreide stappenplan

Bekijk of het antwoord op jouw vraag ertussen zit!

Veelgestelde vragen over het STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulans ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Als werknemer, ZZP'er of werkzoekende heb je zo meer kans om je baan te houden, een nieuwe baan te vinden of om jezelf door te ontwikkelen.

De overheid stelt jaarlijks een totaalbudget van circa 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee ongeveer 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen.

Het STAP-budget vervangt de huidige mogelijkheid om je scholingskosten op te geven bij de Belastingdienst.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Het STAP-budget is op dit moment voor de volgende opleidingen beschikbaar:

Voor de Associate degrees, bachelor én masteropleidingen in deeltijd geldt dat je eerstejaarsstudent bent en in studiejaar 2022-2023 met een deeltijdopleiding start. Je kunt dan meedoen met het aanvraagtijdvak dat op vrijdag 1 juli opengaat.

Studeer je al bij Hogeschool Inholland of ga je een voltijd- of duale opleiding volgen?
Dan kom je helaas niet aanmerking voor het STAP-budget.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget kun je in 2022 vijf keer per jaar aanvragen. Hieronder lees je wanneer het aanvraagtijdvakken opengaan.

Aanvraagtijdvak Jouw opleiding start uiterlijk in
1 mei tot en met 30 juni 2022* September 2022
1 juli tot en met 31 augustus 2022 November 2022
1 september tot en met 31 oktober 2022 Januari 2023
1 november tot en met 31 december 2022 Maart 2023

* Het STAP-budget voor dit tijdvak is niet meer beschikbaar.

Voor deeltijd hbo-opleidingen (Associate degrees, bachelors en masters)
Het STAP-aanmeldbewijs kun je vanaf 15 mei 2022 aanvragen als je een eerstejaarsstudent bent en in september 2022 start met een deeltijdopleiding. Je kunt dan meedoen met het aanvraagtijdvak dat op vrijdag 1 juli opengaat. Goed om te weten: Dit is overigens het laatste tijdvak waarin je kunt meedoen als je opleiding in september 2022 begint.

Voor post-hbo-opleidingen

 • Jouw post-hbo-opleiding start minimaal vier weken nadat je je STAP-budget hebt aangevraagd. Dit om zekerheid te kunnen bieden dat het STAP-budget toegekend kan worden voordat jouw opleiding begint.
 • Jouw post-hbo-opleiding start uiterlijk drie maanden na het betreffende aanvraagtijdvak.

Wie kan een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Voor deeltijd hbo-opleidingen (Associate degrees, bachelors en masters)
Je kunt vanaf maandag 16 mei een STAP-aanmeldbewijs aanvragen voor de aanvraag op 1 juli als je voldoet aan het volgende:

 • Je bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je start in september 2022 als eerstejaarsstudent met een deeltijdopleiding. Dat kan een Associate degree, bachelor- of masteropleiding zijn.
 • Jouw deeltijdopleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn. Dat betekent voor studiejaar 2022-2023 dat je vanaf vrijdag 1 juli je STAP-budget kunt aanvragen.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Goed om te weten: je kunt STAP wel combineren met Levenlanglerenkrediet.
 • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.
 • Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Voor post-hbo-opleidingen
Je kunt een STAP-aanmeldbewijs aanvragen voor een post-hbo-opleiding als je voldoet aan het volgende:

 • Je bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Jouw post-hbo-opleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.
 • Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Hoe kun je een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Voor deeltijdopleidingen (Associate degrees, bachelors en masters)
Na aanmelding voor een deeltijdopleiding bij Hogeschool Inholland kun je in Selfservice aangeven of je mee wilt doen met de STAP-regeling. Zodra je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je van ons je aanmeldbewijs. Wij geven dan ook aan het UWV door dat je het STAP-budget gaat aanvragen voor die deeltijdopleiding.

Voor post-hbo-opleidingen
Wanneer je je gaat inschrijven voor een post-hbo-opleiding van Inholland Academy, kun je in het inschrijfformulier aangeven of je een aanmeldbewijs wilt ontvangen voor het STAP-budget.

Wat doe je verder met jouw STAP-aanmeldbewijs?

Je meldt je op de eerste dag van het aanvraagtijdvak aan bij het UWV. Daar selecteer je de opleiding die je gaat volgen. Het aanmeldbewijs kun je dan vervolgens uploaden.

Wat gebeurt er met de fiscale aftrek van studiekosten?

Het STAP-budget vervangt de huidige fiscale aftrek van scholingskosten. Sinds 1 maart kun je STAP-budget aanvragen.

Welke fiscale aftrekmogelijkheden heeft het STAP-budget?

Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst, ook na invoering van de STAP-regeling. Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur.

Waar kan ik meer informatie vinden over het STAP-budget?

Voor hbo-opleidingen in deeltijd
Je kunt contact opnemen met de Centrale Studentenadministratie via 023 - 522 3228. Ook kun je een WhatsApp-bericht sturen naar 06 - 2111 5555 of mailen naar csa@inholland.nl.

Voor post-hbo-opleidingen
Bij Inholland Academy vind je meer informatie over het STAP-budget voor post-hbo-opleidingen. Ook kun je terecht bij de Rijksoverheid

Heb je vragen over het STAP-budget?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 2111 5555
Telefoon
023 522 3228