Verlaag met het STAP-budget je studiekosten

Volg je een deeltijd hbo-opleiding bij Hogeschool Inholland of ga je daarmee beginnen? Of ga je een post-hbo-opleiding bij Inholland Academy volgen? Vraag dan het STAP-budget aan en ontvang tot 1.000 euro aan subsidie wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Hiermee studeer je voordelig en maak je een mooie stap in je carrière.

Vraag jouw STAP-budget op tijd aan

Het STAP-budget houdt per 1 januari 2024 op te bestaan. De laatste aanvraagperiode is op woensdag 15 november (om 10.00 uur). Voor deze periode is een deel van het jaarlijkse budget beschikbaar. Zorg er dus voor dat je er op tijd bij bent!

* Bekijk bij de Veelgestelde vragen welke aanvraagperiode geldt voor jouw opleiding. Deze is namelijk afhankelijk van de startdatum van je opleiding.

Voor wie is het STAP-budget?

Je start met of volgt een hbo-opleiding in deeltijd

Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

Je start in februari met een deeltijdopleiding. Dat kan een Associate degree, bachelor- of masteropleiding zijn. Goed om te weten: het STAP-budget geldt niet voor onze voltijd- en duale opleidingen.

Jouw deeltijdopleiding start binnen drie maanden na afloop van de aanvraagperiode.

Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen ander soort financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Goed om te weten: je kunt STAP wél combineren met Levenlanglerenkrediet.

Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.

Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 27 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Bekijk onze hbo-opleidingen in deeltijd

Je start met een post-hbo-opleiding

Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

Jouw post-hbo-opleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.

Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.

Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.

Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 27 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Lees meer over STAP voor post-hbo

Bekijk onze post-hbo-opleidingen

Vraag jouw STAP-budget in 4 stappen aan

Zo vraag je het STAP-budget aan

 1. Meld je aan voor een deeltijd hbo-opleiding bij Hogeschool Inholland via Studielink. Wanneer je in aanmerking komt voor het STAP-budget, kun je via Selfservice aangeven hiervan gebruik te willen maken. Ga je met een post-hbo-opleiding starten bij Inholland Academy? Dan geef je bij je inschrijving via onze website aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. 

 2. Volg de verdere stappen van de inschrijfprocedure. Bekijk bij jouw opleiding aan welke inschrijfvoorwaarden je moet voldoen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan ontvang je het STAP-aanmeldbewijs.

 3. Vraag het STAP-budget aan bij het UWV. Je ontvangt van het UWV bericht als het STAP-budget aan jou is toegekend.

 4. Hogeschool Inholland controleert de toekenning van het UWV en verrekent het STAP-budget met jouw opleidingskosten.

Meer weten over STAP voor post-hbo?

Bekijk het uitgebreide stappenplan

Bekijk of het antwoord op jouw vraag ertussen zit!

Veelgestelde vragen over het STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Als werknemer, ZZP'er of werkzoekende heb je zo meer kans om je baan te houden, een nieuwe baan te vinden of om jezelf door te ontwikkelen.

De overheid stelt jaarlijks een totaalbudget van circa 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee ongeveer 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen.

Het STAP-budget vervangt de mogelijkheid om je scholingskosten op te geven bij de Belastingdienst.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het STAP-budget?

Het STAP-budget is op dit moment voor de volgende opleidingen beschikbaar:

Volg je een voltijd- of duale opleiding of ga je hiermee starten?
Dan kom je helaas niet aanmerking voor het STAP-budget.

Waar kun je het STAP-budget voor gebruiken?

Bij de hogeschool kan het STAP-budget alleen gebruikt worden om het collegegeld (gedeeltelijk) mee te voldoen. Het kan dus niet gebruikt worden voor bijv. boeken of andere studiematerialen.

Als je in februari met een opleiding begint én recht hebt op halvering van je collegegeld, dan is dit een bedrag van ruim 500 euro. Heb je geen recht op halvering dan is de subsidie 1.000 euro.

Wanneer kun je het STAP-budget aanvragen?

Wanneer je in februari met een deeltijdopleiding bij de hogeschool begint, dan kun je het STAP-budget in de aanvraagperiode die start op 15  november aanvragen. Begin je in september 2024, dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. De overheid heeft besloten dat het STAP-budget per 1 januari 2024 ophoudt te bestaan.

Wees er snel bij, want het budget is tot nu toe altijd snel op.

Voor Inholland Academy gelden onderstaande aanvraagperiodes.

Aanvraagperiode Uiterlijke startdatum
17 maart t/m 30 april 2023* 31 juli 2023
1 mei t/m 2 juli 2023* 30 september 2023
3 juli t/m 3 september 2023* 30 november 2023

* Het STAP-budget voor deze aanvraagperiode is niet meer beschikbaar.

Aandachtspunten

 • Je kunt maximaal eenmaal per kalenderjaar STAP-budget ontvangen.
 • Jouw opleiding start minimaal vier weken nadat je je STAP-budget hebt aangevraagd. Dit om zekerheid te kunnen bieden dat het STAP-budget toegekend kan worden voordat jouw opleiding begint.
 • Jouw opleiding start uiterlijk drie maanden na het einde van de betreffende aanvraagperiode.
 • Als je met de opleiding stopt, dan vervalt je recht op STAP-budget.

Wie kan een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Voor deeltijd hbo-opleidingen (Associate degrees, bachelors en masters)
Je kunt voor deeltijdopleidingen die in februari starten vanaf begin oktober een STAP-aanmeldbewijs aanvragen. 

Je kunt een STAP-aanmeldbewijs aanvragen als je voldoet aan het volgende:

 • Je bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je opleiding is een deeltijdopleiding. Dat kan een Associate degree, bachelor- of masteropleiding zijn.
 • Jouw deeltijdopleiding start binnen drie maanden na het einde van de aanvraagperiode.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Goed om te weten: je kunt STAP wel combineren met Levenlanglerenkrediet.
 • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.
 • Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 27 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Voor post-hbo-opleidingen
Je kunt een STAP-aanmeldbewijs aanvragen voor een post-hbo-opleiding als je voldoet aan het volgende:

 • Je bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Jouw post-hbo-opleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen andere financiering op het gebied van onderwijs, zoals studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Je bent een EU-burger of partner van een EU-burger.
 • Je bent voor tenminste 6 maanden verzekerd voor de volksverzekeringen in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag.

Op welk moment kun je een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Voor deeltijd hbo-opleidingen van de hogeschool die in februari starten kun je vanaf begin oktober in Selfservice het STAP-aanmeldbewijs aanvragen (nadat jij je via Studielink hebt aangemeld). 

Controleer hieronder wanneer je het STAP-aanmeldbewijs uiterlijk bij ons aan moet vragen zodat je dit op tijd ontvangt om mee te kunnen doen met die aanvraagperiode bij UWV.

Goed om te weten: Je moet dan wel voldoen aan de toelatingseisen voor de opleiding waarvoor je het STAP-aanmeldbewijs aanvraagt.

Voor start in februari kun je het STAP-aanmeldbewijs aanvragen tot 14 november 12 uur ’s middags om mee te doen met de aanvraagperiode die start op 15 november.

Hoe kun je een STAP-aanmeldbewijs aanvragen?

Voor deeltijdopleidingen (Associate degrees, bachelors en masters)

Je start met een opleiding bij Hogeschool Inholland
Na aanmelding in Studielink voor een deeltijdopleiding bij Hogeschool Inholland kun je in Selfservice aangeven dat je mee wilt doen met de STAP-regeling. Zodra je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je van ons je aanmeldbewijs. Jij vraagt vervolgens het STAP-budget voor je deeltijdopleiding aan bij het UWV.

Voor post-hbo-opleidingen
Wanneer je je gaat inschrijven voor een post-hbo-opleiding van Inholland Academy, kun je in het inschrijfformulier aangeven dat je een aanmeldbewijs wilt ontvangen voor het STAP-budget.

Wat doe je verder met jouw STAP-aanmeldbewijs?

Je meldt je op de eerste dag van de aanvraagperiode aan bij het UWV. Daar selecteer je de opleiding die je gaat volgen. Het aanmeldbewijs kun je dan vervolgens uploaden.

Wat gebeurt er als je met de opleiding stopt?

Als je met de opleiding stopt, dan vervalt je recht op het STAP-budget (bron: Rijksoverheid, pagina 4 rechtsboven).

Als je besluit te stoppen, dan geef je dit via Studielink door aan de hogeschool, en aan het UWV via Mijn STAP-budget. Meer informatie en alle voorwaarden vind je hier.

Wat gebeurt er met de fiscale aftrek van studiekosten?

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek van scholingskosten. Sinds 1 maart 2022 is het STAP-budget beschikbaar.

Welke fiscale aftrekmogelijkheden heeft het STAP-budget?

Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst, ook na invoering van de STAP-regeling. Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur.

Waar kun je meer informatie vinden over het STAP-budget?

Voor hbo-opleidingen in deeltijd
Je kunt contact opnemen met de Centrale Studentenadministratie via 023 - 522 3228. Ook kun je een WhatsApp-bericht sturen naar 06 - 2111 5555 of mailen naar csa@inholland.nl.

Voor post-hbo-opleidingen
Bij Inholland Academy vind je meer informatie over het STAP-budget voor post-hbo-opleidingen. Ook kun je terecht bij de Rijksoverheid

Heb je vragen over het STAP-budget?

We helpen je graag!

Whatsapp
06 2111 5555
Telefoon
023 522 3228