'Een student met goede studiejaren is blij en gemotiveerd'


Etienne Boots

Etienne Boots

Student Etienne Boots is een duizendpoot; hij studeert niet alleen Technische Bedrijfskunde bij Inholland Alkmaar maar is daar ook coördinator van Studentsucces Centrum. Ook beheert hij met medestudenten een deel van Student Initiatievenfonds, spreekt hij op een congres met schoolmanagers en toen het college van bestuur hem vroeg zijn visie te delen over de campagne Het verschil zit in ons, aarzelde hij geen moment. “Ik vind het onwijs leuk om mee te denken met vraagstukken over hoe Inholland een nog betere school kan worden. Een student die goede studiejaren beleeft, is een blije en gemotiveerde student.”  

Etienne kan zich volledig vinden in de missie om elke Inhollander een veilige community te bieden waarin open en respectvol met elkaar omgaan de norm is. En waar verschillen geen belemmeringen zijn maar juist mooie aanvullingen op elkaar. In zo’n omgeving kan je jezelf het best ontwikkelen en je talenten ontdekken en inzetten. Zelf ervaart Etienne dat ook. Vanaf het begin van zijn studie besloot hij dat hij meer wilde dan alleen zijn studieprogramma volgen en nam hij extra taken op zich.

'Ik hou ervan om een organisatiestructuur te doorgronden'

Een goed gesprek kan druk of zorg al verlichten

Een van die initiatieven waar Etienne zich voor inzet, is het Studensucces Centrum (SSC), waar hij als buddy begon. “Elke vestiging van Inholland heeft zo’n voorziening waar medestudenten met hun vragen terecht kunnen bij een buddy. Die vragen kunnen en mogen overal over gaan: van problemen met een bepaald vak, het maken van een goede studieplanning of over gevoelens van eenzaamheid.” Etienne gelooft in de kracht van het buddysysteem. “Studenten vinden het soms te spannend om bij een docent of leercoach hun probleem aan te kaarten. Omdat de buddy’s zelf ook studenten zijn is de drempel laag. Vaak is een goed gesprek al voldoende om de druk of zorg te verlichten.” Inmiddels is Etienne coördinator van het SSC in Alkmaar. Hij ondersteunt de buddy’s, die allemaal een training hebben gevolgd. “Het is heel fijn dat het SCC'er is en betekenis heeft. Dan krijg ik bijvoorbeeld een appje om te bedanken.” Als coördinator heb ik nu contact met coördinatoren bij andere SSC's van Inholland. We wisselen vaak ervaringen en ideeën uit.”   

Het versterken van sociale betrokkenheid

Etienne is ook betrokken bij het het Studenten Initiatieven Fonds (SIF), waar studenten subsidie kunnen vragen voor een mooi project dat ze zelf willen optuigen. Dit geld is vrijgemaakt door de overheid. Bij Inholland mag ook een studentenafvaardiging aanvragen honoreren. Etienne: “Voor ons is het belangrijk dat een plan draait om de versterking van de onderlinge sociale betrokkenheid zoals een workshop of evenement. Er moeten in elk geval een gezamenlijke en een leerinhoudelijke component inzitten.”   

Actief in gesprek met managers, bestuurders en medestudenten

Etienne: “Ik hou ervan om een organisatiestructuur te doorgronden en te verbeteren waar mogelijk. Bij mijn studie gaat het dan vaak over commerciële bedrijven, maar Inholland is zelf ook een complexe instelling met verschillende geldstromen en medewerkers met uiteenlopende rollen en verantwoordelijkheden. Super interessant. Door actief in gesprek te gaan met managers, bestuurders en medestudenten over verbeteringen van de school, bereik ik een win-win-situatie; ik leer over de ins en outs van een grote organisatie én ik draag bij aan een nog completere leeromgeving.” 

Eurekamoment

Vraag je Etienne waar hij de tijd en energie vandaan haalt om op zoveel borden tegelijk te schaken. Dan grijpt hij terug naar een ‘eurekamoment’ op de middelbare school. “Toen ik eenmaal door had waar kennis je kon brengen, ben ik in de versnelling gegaan. Sindsdien sta ik open voor van alles en nog wat.  Als ik een kans zie om ergens aan bij te dragen, twijfel ik niet lang.  Vooral omdat ik ontdekt heb dat je impact kunt maken.”  

Gericht vragen of iemand mee wil doen

Etienne realiseert zich dat niet iedere student snel zijn vinger op durft te steken voor een commissie of activiteit. Soms is een hulpvaardig duwtje van een ander nodig.  “Ik heb geleerd om gericht te vragen of iemand mee wil doen en een bepaalde taak op zich wil nemen. Meestal pak dat goed uit en zijn medestudenten blij dat ik ze benaderd heb.” Wat hem betreft zou vanuit school hier wel wat meer aandacht voor zijn. “Zeker aan het begin van de opleiding zijn tips en begeleiding welkom zodat we sneller uitvinden hoe we beter kunnen samenwerken, iedereen meekrijgen en elkaars talent weten te benutten.” Geen verrassing dat Etienne precies dat advies gaf in zijn gesprek met het college van bestuur. “Als ik ergens goed over heb nagedacht, maak ik graag duidelijk wat ik vind. Dat is mijn kracht.”  

'Als ik ergens goed over heb nagedacht, maak ik graag duidelijk wat ik vind. Dat is mijn kracht'

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal