Als student het verschil maken in de wijk


Fenna Oosterling

“Ik wil altijd de beste versie van mezelf neerzetten", zegt Fenna Oosterling, student Sportkunde bij Hogeschool Inholland Haarlem “Bij een groepsopdracht kan dat lastig zijn. Dan wil ik iets overdoen terwijl de rest door wil. Zij zijn dan al tevreden. Gelukkig hebben we hierin een goede middenweg gevonden en halen we mooie resultaten.”

Voor haar derde jaar koos Fenna voor onderwijs op locatie in het Living Lab StiPP, in de levendige en diverse Zaanse wijken Poelenburcht-Peldersveld. In deze wijk wordt al een paar jaar vanuit het buurthuis onderzocht hoe bewoners gezonder kunnen leven en meer contact met elkaar kunnen hebben. Studenten werken daar aan echte vraagstukken van organisaties uit de buurt en doen dat samen met bewoners. Onder begeleiding van leercoaches en het lectoraat Empowerment en Professionalisering van Inholland maken zij een middel of product dat direct gebruikt kan worden. Zo verdiepte een groep zich in de spel en beweegbehoefte van jongeren en werd een darttoernooi georganiseerd om bewoners samen te brengen. 

Grote verantwoordelijkheid

De opdracht van Fenna’s groep kwam van de Opgave Gezondheid van het Pact Zaandam-Oost, met extra aandacht voor jongeren. Pact wilde het gezondheidsaanbod in de wijk beter vindbaar maken. De studenten bedachten daarom een website waarop gezondheidsorganisaties zich kort kunnen voorstellen. Die site is nu online, met zelfgemaakte filmpjes en een handige plattegrond. Fenna: “Ik vond het een super opdracht. We zaten met zoveel verschillende partijen aan tafel. Dat was een grote verantwoordelijkheid waardoor ik me bijna geen student meer voelde. Nu kijken we in een vervolgopdracht hoe de site werkt en welk effect hij heeft.”

"Het is mooi dat we met onze projecten echt iets kunnen betekenen."

Samira (l) en Fenna (r)

Intimiderend én inspirerend

Fenna is enthousiast over de samenwerking met Samira Bouchibti, opgavemanager gezondheid bij Pact Zaandam Oost. “Samira heeft een enorm netwerk. Ze weet altijd iemand te bellen die iets kan regelen en is heel direct in haar contact. Dat vond ik in het begin best spannend, maar later dacht ik: ‘Wat doet ze dat makkelijk, dat moet ik ook eens proberen.’” Fenna waardeert haar energie. “Samira is zelf niet zo digitaal vaardig, dus ze was altijd blij en verrast met onze webontwerpen. Vooral dat we die zo snel konden maken!”

Lees het verhaal van Samira

Dicht bij de doelgroep

Volgens Fenna is het een groot voordeel dat het StiPP Lab midden in de wijk zit. “In het buurthuis kan iedereen zomaar binnenlopen. Er worden veel activiteiten georganiseerd en er is altijd tijd voor koffie en een praatje. We zitten dus letterlijk te midden van de doelgroep.” Fenna heeft veel geleerd over kansenongelijkheid in Nederland. “Ik woon in een Zaanse buurt hier niet ver vandaan. Daar heeft elk kind een fiets, zit op sport en krijgt ontbijt en lunch. Hier begreep ik pas echt dat zoiets niet voor iedereen normaal is. Taalproblemen, geldzorgen en een ongezonde leefstijl spelen mee. Het is mooi dat we met onze projecten echt iets kunnen betekenen. Misschien niet groots, maar mensen hebben er wél wat aan.”

Je eigen gang gaan en van elkaar leren

De studenten krijgen begeleiding van leercoaches, zoals van Sportkunde-docent Margot Koeneman. Fenna: “Margot geeft ons veel ruimte om zelfstandig te werken, maar helpt als het nodig is. Zoals laatst, toen we vastliepen bij een gedragsanalyse van bewoners in Zaandam. We kwamen er maar niet uit en Margot bleef uitleggen. Tot we eindelijk snapten hoe zo'n analyse werkt en hoe we die konden maken. Ook haar  vakken sportpsychologie, gedragsverandering en motiverende gespreksvoering kwamen van pas.”

Lees het verhaal van Margot

Fenna merkte tijdens het project hoeveel je kan leren van groepsgenoten. “Een medestudente heeft familie in deze wijk en kende daardoor de problematiek veel beter. Ze is student Mondzorgkunde en wist bijvoorbeeld dat gezondheid vaak begint bij een goede mondverzorging. Een slecht gebit kan wijzen op andere gezondheidsproblemen. Daarom is goede voorlichting en informatie zo belangrijk. Met onze website dragen we daaraan bij en dat voelt heel goed.”

Fenna (l) en Margot (r)

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal