'Wij zijn geen concurrenten maar vullen elkaar juist aan'


Joeri Verheul en Samuël Poldervaart

Joeri Verheul en Samuël Poldervaart

Joeri en Samuël kennen elkaar van de Start Up Campus in Haarlem. Een community voor ondernemende studenten van Inholland, die een eigen innovatieve onderneming willen beginnen. Samuël: "Joeri en ik zaten in dezelfde groep. Ik was meteen geïnteresseerd in zijn werk en plannen." Joeri vult aan: "Jij wilde met twee vrienden een duurzaam bedrijf starten en ik had net mijn eigen 3D-printbedrijf opgezet. Al snel wisten we dat we iets voor elkaar konden betekenen. Ook omdat we allebei iets met techniek wilden."

Beide studenten zitten allebei in de laatste fase van hun studie. Joeri loopt stage en studeert Aeronautical Engineering in Delft. Samuël rondt zijn studie Bouwkunde in Haarlem af en volgde in Alkmaar de minor Innoveren en Ondernemen. Ook hij loopt stage.

Ze willen allebei het bedrijfsleven in, maar alleen op een manier die goed bij ze past en met producten waar de samenleving beter van wordt. Zo ontstond het idee voor het duurzame alternatief voor het kartonnen 'nierbekkenbakje' dat in zorginstellingen en ziekenhuizen veel wordt gebruikt als opvangbakje bij medische handelingen.

'We leren niet alleen het effect van productieprocessen op het klimaat in kaart te brengen, maar ook de sociale impact'

Lees hier alle verhalen

Kennis en ervaring gebundeld

Samuël: "Saga Medical Solutions heet ons bedrijf. Omdat ik best wat contacten heb in de medische wereld polsten we eerst daar de behoefte naar verduurzaming. Zo kwamen we op het spoor van die kartonnen nierbekkenbakjes. Die bleken vanwege het eenmalige gebruik voor een enorme berg afval te zorgen. We deden research naar herbruikbaar materiaal en kwamen uit op granuliet. Ook verbeterden we het ontwerp waardoor het bakje functioneler ingezet kan worden. Voor het fabriceren van een prototype hadden we Joeri en zijn bedrijf J-st3ps nodig. Hij heeft met zijn 3D printer wel twaalf prototypes voor ons gemaakt. Zo hebben we onze kennis en ervaring gebundeld. Het is mooi dat we geen concurrenten zijn, maar elkaar juist aanvullen."

Bijdragen aan een circulaire economie

Joeri: "Het 3D-printen met herbruikbaar materiaal kan een goede rol spelen in de circulaire economie. Daar draag ik graag aan bij. Bij Inholland staat aandacht voor duurzaam en circulair ondernemen terecht centraal. We leren dan niet alleen het effect van productieprocessen op het klimaat in kaart te brengen, maar ook de sociale impact. Hoe dragen we bij aan een eerlijkere en gezondere samenleving."

Partnerschappen opbouwen

En wordt het nierbekkenbakje al breed afgenomen door Nederlandse zorginstellingen? Samuël: "Dit is wel het doel. We zijn nu volop aan het testen in de praktijk en nemen alle feedback serieus zodat we ons product kunnen verbeteren. Tegelijkertijd bouwen we de partnerschappen op met andere duurzame ondernemingen zodat ons product volledig circulair wordt; van grondstof tot een recyclebaar eindproduct. Binnenkort schrijven we ons in bij de Kamer van Koophandel. Het wordt allemaal steeds professioneler."

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal