Samenwerken is het vermenigvuldigen van kennis


Margot Koeneman

“Hier worden echt krachten gebundeld", zegt Margot Koeneman, docent Sportkunde bij Inholland en betrokken bij het Living lab StiPP in de Zaanse wijken Poelenburcht en Peldersveld. Studenten, docenten en onderzoekers van het lectoraat Empowerment en Professionalisering werken er samen met wijkbewoners en maatschappelijke organisaties aan een veerkrachtige wijk. In deze wijken kunnen veel bewoners wel een duwtje in de rug gebruiken. Ze hebben bijvoorbeeld sociale of medische problemen. Door laagdrempelige interventies zet het StiPP lab veranderingen in gang.

Onderdeel van de community

Margot vertelt hoe Inholland is neergestreken in het wijkcentrum in Poelenburcht waar ook buurtactiviteiten worden georganiseerd. “We hebben er een zaaltje ingericht en houden de deur expres open zodat omwonenden zich uitgenodigd voelen voor een koffietje of wandeling. Waar ze maar behoefte aan hebben. In deze setting ontmoeten studenten ook onze externe partners, zoals een wijk- of woningbouwvereniging, sportclub en het buurthuis zelf natuurlijk. Die zijn blij dat we er zijn. We zijn echt onderdeel geworden van de community.”

"Verandering komt voor een belangrijk deel van binnenuit."

Kans op succes vergroten

Die partners presenteren aan het begin van een lab-periode een sociaal vraagstuk waarvoor ze een oplossing zoeken. Als de studenten een vraagstuk hebben gekozen, volgt een intensief samenwerkingstraject tussen alle betrokkenen. Van het pitchen van ideeën tot het uitvoeren ervan. De opdrachtgever krijgt geregeld een update en denkt actief mee.

Ook krijgen studenten theoretische bagage mee, want hun idee moet wel evidence based zijn. Margot: “Het eerste vak dat ik gaf, was Intervention mapping. Daarbij leren ze een interventie te ontwikkelen voor en mét de doelgroep, die moet leiden tot gedragsverandering. Dat laatste is heel belangrijk, want verandering komt voor een belangrijk deel van binnenuit.”

Over de schouder meekijken

Margot is enthousiast over het lab-onderwijs op locatie. “Studenten kijken makkelijk mee over de schouders van professionals en kunnen overal ervaringen ophalen. Of dat nou het winkelcentrum of het sportveldje is, maakt niks uit. Overal kun je een oprecht gesprek aanknopen en echt connectie maken. Naderhand wisselen studenten hun indrukken uit en wordt het een vermenigvuldiging van ervaringen. En omdat ze direct contact hebben met de doelgroep, willen ze ook echt iets moois en goeds maken.”

Een puzzel leggen

Het samenbrengen van theorie en praktijk leidt tot concrete inzichten en biedt meer kans op een werkbaar idee. “Aan de implementatie van de plannen besteden we dan ook veel aandacht.” Want, zo weet Margot die ook psycholoog is, een gedragsverandering teweegbrengen is moeilijk. Daar kan best wat tijd overheen gaan. “Dat moet je accepteren. We leggen allemaal een stukje van de puzzel en dat stukje moet je zo mooi mogelijk maken.”

Een gezondere leefstijl nastreven is meer dan alleen bewegen en gezond te eten. Margot: “Het is ook focus op mentale fitheid en meedoen in de gemeenschap waar je onderdeel van bent. Zingeving is belangrijk om een gezonde leefstijl te kunnen volhouden.” Een van de groepen van Margot bedacht een sportief trainingsprogramma, waar buurtwerkers zelf mee aan de slag kunnen. Ook als ze geen ervaring hebben met sport en beweging. En er kwam een programma voor een speelweek. ‘Met een instructieboekje en QR-codes die naar instructiefilmpjes van actieve spelletjes leidden. Uiteraard door de studenten zelf gemaakt.”

"We leggen allemaal een stukje van de puzzel en dat moet je zo mooi mogelijk maken."

Student Fenna (l) en Margot (r)

"Als onderwijs mensen stimuleert tot samenwerken en verbinden, bereik je sneller je doel."

Voor sommige studenten is een wijk waarin een kansrijke ontwikkeling geen vanzelfsprekendheid is, bekend terrein. Zij groeiden er zelf in op of hebben er familie wonen. Margot: “Soms doen ze daarom bewust mee aan dit lab. Ze hebben  een kennisvoorsprong op medestudenten en werken vanuit zichzelf al heel cultuursensitief. Margot: “Ze kunnen goed omgaan met verschillende culturen en achtergronden in de wijk. Prachtig om te zien hoe ze daarover vertellen aan hun medestudenten en excelleren. Zo geven ze richting aan hun loopbaan. Super waardevol.”

Empathische gesprekken

Margot wil er helemaal zijn voor al haar studenten. “Ik ga vaak letterlijk naast ze zitten; even samen iets op de computer uitzoeken. Dat geeft verbinding.” Zoals met student Fenna Oosterling, volgens Margot een echte powervrouw.

Lees het verhaal van Fenna

“Haar groep werkte samen met Samira Bouchibti van Pact Zaandam Oost. Die samenwerking was zo krachtig en motiverend. Ook voor mij; Samira benadrukte consequent de voortgang van het project en was heel complimenteus. Als docent maak je je sneller zorgen om de taken die blijven liggen.”

Lees het verhaal van Samira

Maar natuurlijk is Margot ook heel trots op haar studenten. Laatst nog: “We hadden een slachtoffer van de toeslagenaffaire te gast. Met haar ontstonden zulke empathische gesprekken. Zo mooi! Dan weet ik zeker dat als onderwijs ruimte biedt om mensen te stimuleren tot samenwerken en verbindingen te leggen, je uiteindelijk sneller je doel bereikt.”

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal