
Stefania Maginzali is docent-onderzoeker bij het lectoraat Empowerment & Professionalisering en coördinator van het Living Lab StiPP in Zaandam-Oost. Hier, in de wijken Poelenburg en Peldersveld, werken studenten van onder andere Social Work en Sportkunde aan maatschappelijke vraagstukken van en met de wijk. “Studenten krijgen hier wekelijks les op locatie zodat ze de situatie leren kennen,” vertelt Stefania. “Ze doen onderzoek, werken samen met bewoners en sparren met professionals uit het werkveld.”
Het lab maakt deel uit van Pact Zaandam-Oost: een samenwerking van meer dan veertig organisaties die zich inzetten voor meer gezondheid, welzijn en veerkracht in de wijk. Stefania: “Via het pact worden praktijkvragen vanuit de wijk rechtstreeks gekoppeld aan ons onderwijs. Dat maakt het betekenisvol en actueel. Het is niet de school die iets bedenkt — de wijk stelt de vragen.” Pact fungeert als verbindend platform tussen onderwijs, praktijk en beleid.
"Het mooie is: de impact is wederzijds. Studenten doen iets waardevols voor de wijk én voor zichzelf."
Het lab werkt vanuit doorlopende onderzoeken. Stefania doet bijvoorbeeld onderzoek naar hoe bewoners denken over gezondheid en wat hun wensen en behoeften zijn, om uiteindelijk het sociaal en economisch welzijn in de wijk te vergroten.
Studenten van verschillende opleidingen werken hieraan mee, onder andere via de minor ‘Inholland Impact Makers’. “Binnen die minor buigen studenten zich over maatschappelijke vraagstukken in de wijk,” legt Stefania uit. “Zoals: hoe werk je samen aan een veerkrachtige wijk? En hoe sluit je formele zorg beter aan op het dagelijks leven van bewoners?”
De studenten doen onderzoek, ontwikkelen concrete oplossingen en testen die direct in de praktijk. “De minor sluit perfect aan op mijn onderzoek naar hoe bewoners denken over gezondheid,” zegt Stefania. “We proberen continu informele en formele netwerken beter op elkaar aan te sluiten.”
Dat de wijkcontext het onderwijs verrijkt, blijkt ook uit de reflecties van studenten. Ze leren hoe kansenongelijkheid werkt en ontdekken dat gezondheid over meer gaat dan alleen bewegen of voeding. “Het is een doorlopend leertraject,” zegt Stefania. “Je moet de tijd nemen om te begrijpen wat er speelt. Maar het mooie is: de impact is wederzijds. Studenten doen iets waardevols voor de wijk én voor zichzelf.”
Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.
Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.