‘Ik ben hier tot bloei gekomen’


Vanessa d'Fonseca-Toekaja

Vanessa d'Fonseca-Toekaja

Vanessa d'Fonseca-Toekaja

'Wanneer je goed in je energie zit, kun je iets betekenen voor anderen'

“Alles wat er gebeurt, of het nu in mijn werk is of privé, zie ik als een uitnodiging om mezelf nog beter te leren kennen, als professional en als mens. In die zin is Inholland in de dertien jaar dat ik hier nu werk, een geweldige leeromgeving geweest. Het is een heel gedreven organisatie waarin je volop kansen krijgt om niet alleen iets te betekenen voor anderen, maar ook jezelf te blijven ontwikkelen.”

Alle ruimte en vertrouwen

Vanessa d'Fonseca-Toekaja werkte met veel plezier bij een groot accountantskantoor als coördinator learning & education en was klaar voor de volgende stap. Ze dacht aan projectleider, maar ontdekte in een persoonlijk ontwikkelingstraject dat ze de zakelijkheid miste die nodig was voor die functie. Vervolgens kwam ze in contact met Hogeschool Inholland. Vanessa: “Bij die kennismaking kreeg ik het idee dat daar een zachtere, meer speelse cultuur was die beter bij me zou passen. En dat bleek te kloppen; ik werk er alweer dertien jaar, inmiddels bij de Inholland Service Organisatie.Daar ben ik tot bloei gekomenin de rol van procescoördinator.”

'Voor mij begint het bij de waarom-vraag'

“Mijn leidinggevende geeft mij alle ruimte en vertrouwen om teams op mijn manier te begeleiden in hun ontwikkelproces. Dat is fijn, want ik heb een enorme nieuwsgierigheid naar de mens en naar menselijke processen. Ik geniet ervan om te kijken naar teams en te doorgronden hoe ze communiceren en samenwerken en vooral: waarom dat gaat zoals het gaat.

Mede door verschillende opleidingen heb ik allerlei tools gekregen om te herkennen in welke fase een team zit en wat het nodig heeft. Daar stem ik mijn benadering op af.”

Een enorm gedreven en flexibele organisatie

“Door mijn werk krijg ik een kijkje in allerlei keukens en in de cultuur van Hogeschool Inholland. Het is een enorm gedreven organisatie die zo snel mogelijk naar actie en oplossingen wil. We zijn heel goed in het in gang zetten van vernieuwingen, maar vergeten wel eens een pas op de plaats te maken en te reflecteren. Soms mis je daardoor bepaalde data en vergeet je de kleine verbeteringen op te merken en door te voeren, die ook belangrijk zijn.

Dat neemt niet weg dat ik bewonder hoe flexibel we met z’n allen zijn. Hoe we kunnen en durven meebewegen met alle veranderingen die er voortdurend plaatsvinden. Recent zag je dat met corona, toen er in heel korte tijd zoveel in gang is gezet. Dat zijn geweldige kwaliteiten die Inholland typeren en maken dat mensen hier graag werken.”

“Tegelijkertijd vraagt onze flexibiliteit en gedrevenheid veel van mensen. Ik vind het belangrijk om daar oog voor te blijven houden. Hoe zorgen we ervoor dat collega’s het allemaal kunnen bijbenen en hun werk met plezier blijven doen?

"In mijn huidige functie krijg ik alle ruimte om te horen, te zien en te vragen wat ik wil."

"Vanuit zelfkennis en compassie voor jezelf ontstaat ook begrip en compassie voor de ander. En dat maakt alles zoveel prettiger en gemakkelijker."

Oog houden voor wat het van mensen vraagt

Eén instrument dat we daarvoor hebben, is ons coachplatform, waar ik ook deel van uitmaak. Daarnaast proef ik bij collega’s, welke functie ze ook hebben, altijd de bereidheid om te luisteren en het gesprek aan te gaan. Of het nu gaat om ideeën voor een nieuw initiatief, of het delen van je zorg over hoe dingen verlopen.Mijn talent is om de intentie te beluisteren onder uitspraken of gedrag en negatieve zaken om te buigen naar iets positiefs.”

'Uit mijn comfortzone… en back to HappyNess'

“Tegelijkertijd vind ik dat ieder ook verantwoordelijk is voor zijn eigen werkgeluk. Soms is dat een uitdaging; dat heb ik vorig jaar zelf ervaren. Naast mijn functie van procescoördinator werd ik ook mentor, workshopdocent en examinator bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening én begeleider van buddy’s van het Studentsucces Centrum. Die stap bracht mij volledig uit mijn comfortzone, vooral omdat ik de veilige haven van mijn teamleider verliet en terechtkwam in een compleet andere dynamiek.

Ik ben blij dat ik het gedurfd en gedaan heb. Zo heb ik heel erg genoten van gesprekken met studenten over hun kijk op de wereld, het onderwijs, het leven. Tegelijkertijd ben ik blij dat ik daarna mijn grens heb gevoeld en durven aangeven. Ik had gewoonweg te veel ballen in de lucht. Zodra je dat aangeeft, word je hier serieus genomen en kijken ze samen met jou wat er nodig is om je werkgeluk terug te vinden.

Dat is voor mij de graadmeter bij alles wat ik doe: voel ik mij happy? Ben ik nog steeds HappyNess? Haha, klinkt dat egoïstisch? Dat klopt. En tegelijkertijd is het dat juist ook niet. Vergelijk het maar met als je in een vliegtuig zit dat een probleem heeft. Je moet eerst jezelf zuurstof geven voordat je je kind helpt het zuurstofmasker op te zetten. Pas wanneer jij zelf goed in je energie zit, kun je iets betekenen voor anderen.”

'Als ik hier één dag de baas ben?'

“Jouw werkgeluk begint bij jezelf. Dus als ik één dag alles mocht bepalen binnen Hogeschool Inholland? Dan zou ik alle collega’s een training geven die bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Een training die je helpt om je eigen kwaliteiten en valkuilen nog beter te leren kennen. Vanuit zelfkennis en compassie voor jezelf ontstaat ook begrip en compassie voor de ander. En dat maakt alles zoveel prettiger en gemakkelijker.”

Het verschil zit in ons

Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.

Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.

Lees ons hele verhaal