
Onze studenten, docenten en onderzoekers zetten zich dagelijks in voor een wereld waarin we niet alleen nú goed leven, maar waarin ook toekomstige generaties een eerlijke kans krijgen. Ze werken daarom samen met bedrijven en organisaties aan slimme oplossingen die bijdragen aan de transitie naar een duurzame en veerkrachtige samenleving.
Maar hoe pak je dat aan? Hoe werk je met onderwijs, onderzoek en werkveld aan een vitale, inclusieve en veerkrachtige samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft voor een gezond leven. En hoe doe je dat in wijken waar gezondheid en welzijn van bewoners onder druk staan?
Margot Koeneman, docent Sportkunde bij Inholland, werkt in het Living lab StiPP in de Zaanse wijken Poelenburcht en Peldersveld. Samen met studenten, collega’s, onderzoekers, bewoners en organisaties zet ze zich in voor een veerkrachtige wijk. Veel bewoners van Poelenburcht en Peldersveld kampen met sociale of medische problemen. Door laagdrempelige interventies brengt het lab positieve verandering op gang.
In wijkcentrum Poelenburcht is Inholland zichtbaar aanwezig, met een eigen ruimte waar de deur altijd openstaat. “Zo voelen buurtbewoners zich welkom voor een koffietje of wandeling, wat ze maar nodig hebben,” vertelt Margot. Studenten ontmoeten hier niet alleen de wijk, maar ook partners zoals woningcorporaties, sportclubs en buurthuizen. Die presenteren aan het begin van een lab-periode een sociaal vraagstuk. Studenten kiezen een thema en werken intensief samen met de betrokkenen aan oplossingen, onderbouwd met theorie. “Verandering begint van binnenuit,” benadrukt Margot.
Het lab-onderwijs op locatie biedt studenten directe leerervaringen. Ze kijken mee met professionals, voeren gesprekken in de wijk en bundelen hun inzichten. Door de koppeling van theorie en praktijk ontstaan er ideeën die echt toepasbaar zijn. Margot: “Een gedragsverandering bereik je niet in één keer. Elk inzicht is een stukje van de puzzel. En dat stukje willen we samen zo waardevol mogelijk maken.”
Een van de studenten is Fenna Oosterling, volgens Margot een ‘echte powervrouw’. Ze deed mee aan een opdracht om het gezondheidsaanbod in de wijk beter vindbaar maken. Met als resultaat onder andere een website waarop gezondheidsorganisaties zich kort kunnen voorstellen, met zelfgemaakte filmpjes en een handige plattegrond. Fenna: “Ik vond het een super opdracht. We zaten met zoveel verschillende partijen aan tafel. Dat was een grote verantwoordelijkheid waardoor ik me bijna geen student meer voelde. Nu kijken we in een vervolgopdracht hoe de site werkt en welk effect hij heeft.”
Fenna ervaart het als een groot voordeel dat het StiPP Lab midden in de wijk zit, in het buurthuis waar buurtbewoners makkelijk binnenlopen voor activiteiten of een praatje. “We zitten letterlijk tussen de mensen om wie het gaat,” vertelt ze. Door haar betrokkenheid bij het lab leerde ze hoeveel impact kansenongelijkheid heeft, zelfs binnen haar eigen woonplaats. “In mijn buurt is het normaal dat kinderen sporten en dagelijks ontbijten, maar hier is dat niet vanzelfsprekend. Het is bijzonder dat we met onze projecten, hoe klein soms ook, echt iets kunnen betekenen.”
"Een grote verantwoordelijkheid waardoor ik me bijna geen student meer voelde."
"Studenten dragen iets bij aan de wijk en nemen waardevolle inzichten mee terug."
Een belangrijke rol in het reilen en zeilen van het lab speelt Stefania Maginzali. Zij is docent-onderzoeker bij het Inholland-lectoraat Empowerment & Professionalisering en coördinator van het living lab StiPP. Ze legt uit dat het lab uitmaakt van Pact Zaandam-Oost: een samenwerking van meer dan veertig organisaties die zich inzetten voor meer gezondheid, welzijn en veerkracht in de wijk. Stefania: “Via het pact worden praktijkvragen vanuit de wijk rechtstreeks gekoppeld aan ons onderwijs. Dat maakt het betekenisvol en actueel. Het is niet de school die iets bedenkt — de wijk stelt de vragen.” Pact fungeert als verbindend platform tussen onderwijs, praktijk en beleid.
De kracht van het lab zit in het direct toepassen van onderzoek in de praktijk. Studenten ontwikkelen oplossingen en testen die meteen in de wijk. Daarbij gaat het niet alleen om beweging of voeding, maar ook om bredere thema’s zoals kansenongelijkheid en sociale netwerken. Stefania benadrukt dat het een leerproces is waarbij studenten de wijk én zichzelf beter leren kennen: “De impact is wederzijds. Studenten dragen iets bij aan de wijk en nemen waardevolle inzichten mee terug.”
Als opgavemanager gezondheid bij Pact Zaandam-Oost werkt Samira Bouchibti dankbaar samen met het StiPP-lab. De samenwerking helpt haar buurtbewoners en professionals op te leiden tot gezondheidscoach. De gezondheidcoaches verdiepen zich in thema’s als gezonde voeding, valpreventie, armoede en schulden en helpen wijkbewoners met vragen over leefstijl, mentale gezondheid en meedoen in de wijk. “Wij hopen op een olievlekwerking”, zegt Samira. “Dat iemand iets leert en het doorgeeft aan familie, vrienden of mensen in de wijk.”
Samira ziet een enorme meerwaarde van de samenwerking met studenten in het lab. “Studenten zijn enthousiast, creatief en brengen frisse ideeën mee. Ze leren domeinoverstijgend werken – en dat is precies wat in deze wijk nodig is.” En haar eigen kracht in het geheel? “Mensen verbinden én de samenwerking versterken.”
Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, we willen je graag leren kennen. Wat zijn jouw unieke eigenschappen? Daar zijn we nieuwsgierig naar, want daarin zit jouw unieke kracht. Het verschil zit in jou. En dus beginnen we bij jou, en wie jij bent als persoon.
Tegelijkertijd denken en werken we altijd in de wij-vorm. Want als individu ben jij krachtig, maar samen zijn we onoverwinnelijk.