Delft,
01
april
2022
|
12:06
Europe/Amsterdam

10 miljoen euro voor onderzoek overgewicht en tandbederf bij kinderen

Gezondheid in een microbiële-, sociaal-culturele- en zorgcontext in de eerste duizend dagen van het leven

shutterstock_655318876

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de NWA-ORC subsidieaanvraag voor het project METAHEALTH gehonoreerd: een bedrag van in totaal 10 miljoen euro. Het onderzoek richt zich op de gezondheid in een microbiële-, sociaal-culturele- en zorgcontext in de eerste duizend dagen van het leven. Het vindt plaats onder leiding van professor Egija Zaura van VU-ACTA. Vanuit Inholland zijn onderzoekers van diverse disciplines aangehaakt.

Verminderen overgewicht en mondziekten bij kinderen
Overgewicht, tandbederf en een lage sociaaleconomische positie (SEP) gaan vaak samen. Dit heeft negatieve consequenties voor de gezondheid en het welzijn van het kind, maar ook voor het volwassen leven. Met METAHEALTH willen onderzoekers bijdragen aan het verminderen van overgewicht en mondziekten, vooral bij kinderen die in kwetsbare omstandigheden zoals armoede, slechte woonomstandigheden en met lage gezondheidsvaardigheden opgroeien.

Doelen METAHEALTH 
Het doel van METAHEALTH  is het verkrijgen van diepgaande kennis over de interactie tussen leefstijl, omgeving en micro-organismen tijdens de zwangerschap en de eerste duizend dagen. Daarnaast wil het onderzoeksteam leren hoe de zorg beter kan aansluiten bij de behoefte en complexe dagelijkse realiteit van kinderen en gezinnen. Ten slotte wil het team op basis van deze kennis samen effectieve interventies creëren om overgewicht en tandbederf te voorkomen. 

Betrokkenen vanuit Inholland
Vanuit de opleiding mondzorgkunde (Domein GSW) gaat Monique van der Veen zich in dit onderzoek focussen op gezinnen die in kwetsbare omstandigheden leven. Daarnaast houdt ze zich samen met diverse partners bezig met interventies passend bij de behoeftes en context van deze gezinnen.  Expertise op het gebied van persuasive communication wordt ingebracht door Laurence Alpay (Domein GSW, Lectoraat Medische Technologie, Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn). Zij zal zich richten op de digitale- en non-digitale communicatie-routes en diensten. Vanuit de Inholland onderzoeksgroep Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences gaat Vera van Stokkom bijdragen aan dit onderzoek met expertise op het gebied van smaakvoorkeuren, sensorisch onderzoek en voedselkeuze. 

METAHEALTH gaat eind 2022 van start. Het totale project duurt acht jaar.

Lees meer informatie over de toekenning van de subsidie.