Alkmaar,
19
januari
2018
|
08:52
Europe/Amsterdam

18de Van Foreestlezing door forensisch patholoog Frank van de Goot

Goede tradities moet je vasthouden. Zo ook de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Forensisch patholoog Frank van de Goot spreekt tijdens de 18e editie van deze lezing op dinsdag 6 maart 2018. De lezing start om 20.00 uur en de muziek wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Adri Steenhoek bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De lezing is uitverkocht.

Thema lezing
Oude zaken opnieuw bezien. Een moderne forensische blik op misdrijven uit vervlogen tijden. Kon Willem van Oranje nu wel of niet zijn laatste woorden hebben gesproken. Waar is het hoofd van Erasmus? En arme Seqenenre Taa 2, gewond en op zijn ziekbed alsnog vermoord? Dit zijn enkele thema's uit de lezing van Frank van de Goot.

De spreker
Frank van de Groot is forensisch patholoog en heeft in 2010 het Centrum voor Forensische Pathologie (CFP) opgericht. Het CFP werkt nauw samen met Symbiant Pathology Expert Centre (Alkmaar, Zaandam en Hoorn), Verilabs (Leiden), TMFI (Maastricht), De Vrije Universiteit (Amsterdam), Het Nederlands Forensisch Instituut (Den Haag), De gezondheidsdienst voor dieren (Deventer), Het Nationaal Forensisch Onderzoek Bureau (Hilversum) en de faculteit diergeneeskunde (Utrecht). Met name de grote zaken als het uitvoeren van een uitvoerig wetenschappelijk onderzoek of een complexe gerechtelijke sectie wordt verricht in nauwe samenwerking met de partners. Van de Goot werkt ook mee aan diverse producties voor televisie. Zie voor meer informatie ook de website forensischpatholoog.nl.

Over de Van Foreest Publiekslezing
Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Eileen
05
March
2018
Aline vn der heide, heb je de kaartjes nog
Aline van der Heide
02
March
2018
Ter overname 2 tickets a 7.50 . Wij zijn verhinderd.
Nynke
23
January
2018
Ontzettend leuk. Maar was eigenlijk al direct uitverkocht helaas.
Dus als iemand nog 2 kaartjes (desnoods 1) heeft? Hou ik me aanbevolen :-).
marja van der gulik
23
January
2018
Een aanrader!! Ik heb onlangs een lezing bijgewoond, geweldige spreker, heel boeiend, mooie voorbeelden. Van begin tot eind geboeid geluisterd en gekeken.