Haarlem,
08
november
2018
|
08:31
Europe/Amsterdam

4e International Writers Camp van Conservatorium Haarlem in volle gang

Conservatorium Haarlem is dinsdag 6 november gestart met een ambitieuze vierde editie van het International Writers Camp (IWC2018). Er zijn 75 internationale studenten van 22 conservatoria uit 18 verschillende landen naar Haarlem gekomen. Ze werken deze week met 57 studenten van Conservatorium Haarlem samen aan het ter plekke schrijven, opnemen en presenteren van ‘radio ready’ songs. Aan het eind van de week worden de tracks beoordeeld. Bij deze editie wordt er voor het eerst ook echt een winnaar uitgeroepen.

“Don’t bore us, get to the chorus!” was dinsdag de gouden tip van docent Remco van Eijndhoven, die als international coordinator samen met artistiek leider Richard Zijlma iedereen welkom heette en de kick-off presenteerde. “Hoe sneller je in je song aan het refrein toekomt, hoe beter.” Een pakkend refrein dat zich vroeg aandient, levert meer attentiewaarde op bij ‘publishers’. Remco legde uit dat iedereen deze week geacht wordt om popsongs te schrijven, ongeacht de persoonlijke voorkeur.

Remco van Eijndhoven, docent en International Coordinator
Don’t bore us, get to the chorus! Hoe sneller je in je song aan het refrein toekomt, hoe beter.
Remco van Eijndhoven, docent en International Coordinator

Vooraanstaande muziekuitgeverijen en labels zijn deze week in Haarlem, waaronder BMG/Talpa, Sony/ATV Music Publishing en CTM Publishing. Zij hebben opdrachten gegeven aan de studenten die in groepjes van drie tot vrijdagochtend 9 november letterlijk dag en nacht aan de slag gaan met het schrijven, opnemen en produceren van nieuwe songs. Tijdens het proces worden de studenten gecoacht door professionele nationale en internationale songwriters, producers en docenten, waaronder ook TommyD (Adele, Jay-Z and Beyoncé) en Danton Supple (Coldplay, Morrissey, Starsailor).

Enorme klapper
Margreet Spit is als communicatiemanager van het Conservatorium betrokken bij de organisatie van het IWC2018. Ze legt uit: “Vrijdag 9 november tussen 10.00 en 11.00 uur moeten de groepjes hun track op usb-stick inleveren in de Philharmonie en dan gaan we daar met z’n allen naar de songs luisteren. De juryleden geven gelijk hun feedback. De hoop is natuurlijk dat er een enorme klapper tussen zit! De winnende track krijgt extra ondersteuning om ‘m uit te kunnen brengen.”

De internationale studenten zijn afkomstig van COPA Campus of Performing Arts (Zuid-Afrika), Hochschule Macromedia (Duitsland), JMC Academy (Australië), Leeds College of Music (UK), Metropolia (Finland), Music Academy International (Frankrijk), Napier University (UK), The True School of Music (India) en Berklee Valencia Campus (Spanje). Ze verblijven in het Stayokay hotel in Haarlem. Margreet: “Het Conservatorium heeft daar enkele studio’s ingericht, zodat de studenten als ze willen zelfs ’s nachts kunnen doorwerken aan hun tracks.” Ook hebben ze allemaal een fiets gekregen om zich makkelijk te kunnen verplaatsen in Haarlem.

Jamsessies
Dinsdagavond vond er een open jamsessie plaats in het Patronaat, maar verder benutten de studenten zoveel mogelijk tijd om te schrijven aan de tracks. Er wordt al flink gezweet in de studio’s bij het Conservatorium. Gelukkig kunnen de studenten geregeld de hulp inroepen van de coaches die rondlopen.

De hele week loopt er een cameraploeg mee van Rookie Entertainment, het leerwerkbedrijf van de opleiding Creative Business (MEM). De studenten van Rookie gaan volgende week aan de slag met de montage en brengen de film met sfeerbeelden van het event binnenkort uit.

Gemeente Haarlem en Philharmonie
Conservatorium Haarlem, alweer voor het vierde jaar op rij door de Keuzegids HBO bekroond met het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’, wordt bij IWC2018 ondersteund door de Gemeente Haarlem en de Philharmonie, waar ook dit jaar weer de eindpresentatie wordt gehouden.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.