Rotterdam,
14
november
2023
|
13:07
Europe/Amsterdam

Accountancy saai? Echt niet!

Tijdens de NBA Impact Challenge ervaren eerstejaarsstudenten Business Studies, Finance & Control en Accountancy hoe dynamisch het accountantsberoep is.

Hoe kun je als student zelf beleven en ervaren hoe het is om accountant te zijn? Dat kan door kennis te maken met echte professionals uit de praktijk en te werken aan een realistische casus. Diverse Ambassadeurs van NBA, de beroepsorganisatie van accountants, namen onze studenten mee in de wereld van accountancy. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is deze samenwerking tussen het beroepenveld en scholen relevanter dan ooit. De NBA heeft samen met de beroepspraktijk een casus ontwikkeld onder de naam Impact Challenge. 

Accountancy niet saai

Casus van dit jaar: Inside the Box
Gedurende een gastles van 2 uur op vijf verschillende locaties van hogeschool Inholland; Alkmaar, Diemen, Den Haag, Haarlem en Rotterdam, maakten onze studenten kennis met NBA-ambassadeurs én het beroep. De studenten kregen een casus voorgelegd over twee jonge ondernemers in de sport- en voedingsbranche, Tess en Mason. Tess runt een kleinschalige sportstudio en Mason heeft recent een praktijk voor sportvoeding opgestart. Door hun krachten te bundelen zouden ze een compleet pakket kunnen aanbieden van personal training en voedingsadvies bij deze fusie kunnen ze wel een goede accountant gebruiken. Onze studenten kropen even in de huid van een accountant om Tess en Mason te adviseren hun ambities waar te maken.

Adviseren blijkt een belangrijk onderdeel te zijn
Uit korte enquêtes  die bij de gastlessen afgenomen werden, blijkt dat vele studenten hierdoor écht een ander beeld van het vak krijgen. Zoals een student na de gastles aangeeft: “Ik dacht: saai, zo’n accountant, dat gaat alleen over werken met cijfers. Maar ik ben wel verrast. Adviseren blijkt toch ook wel een belangrijk onderdeel te zijn.” Veel mensen denken toch meteen aan een blanke man die saai de hele dag met zijn rekenmachine op kantoor zit. De realiteit is vaak heel anders.

Al in het eerste jaar maak je kennis met het beroep
Jan Wokke, docent Accountancy is blij met de samenwerking met accountantsorganisaties: “Het geeft een goed beeld van waar we onze studenten voor opleiden. Links of rechtsom, vele van onze studenten gaan te maken krijgen met professionele adviseurs. Onze eerstejaarsstudenten Business Studies en Finance & Control komen door de NBA Impact Challenge direct in contact met professionals uit de praktijk. Daarnaast krijgen studenten al snel een goed beeld van het beroep accountant en ervaren hoe leuk, geschikt, uitdagend, impactvol het beroep kan zijn. Ik wil de NBA weer bedanken voor hun inspanningen dit jaar.’

Accountancy, iets voor jou?
De NBA Impact Challenge is onderdeel van de campagne ‘Accountancy, iets voor jou?’ en heeft als belangrijk doel het beeld van de mogelijkheden binnen finance-opleidingen  te verbeteren. Veel mensen denken toch meteen aan een blanke man die saai de hele dag met zijn rekenmachine op kantoor zit. De realiteit is vaak heel anders. ‘Accountancy, iets voor jou?’ richt zich op bovenbouwscholieren havo en vwo, en studenten (MBO en HBO) die hun definitieve opleidingskeuze nog moeten maken. De campagne brengt realistische, positieve accountantsverhalen op verschillende manieren in de wereld van jongeren. Via Instagram en TikTok en met gastlessen op tientallen onderwijsinstellingen.