Alkmaar,
27
februari
2020
|
11:30
Europe/Amsterdam

Afstuderen en samen de onderneming YOSA beginnen

“We hebben veel uitgevonden door te doen”, vertelt Yannick Caron. Samen met medestudenten Dion Kenter en Thomas de Jong werkte hij vorig jaar een bedrijfsplan uit voor Your Online Shopping Assistent (YOSA). De studenten volgen alle drie de afstudeerrichting Ondernemen van de opleiding Business Studies in Alkmaar en kwamen via een onderwijsopdracht op het idee om een onderneming te starten. Op dit moment zijn ze bezig om hun shopping assistent in de markt te zetten. Met een voucher met 2000 euro aan startkapitaal op zak van incubator IDEA hebben ze bovendien een echte motivatieboost om door te gaan. 

YOSA
YOSA is een online assistent die je advies geeft op het gebied van boodschappen. YOSA geeft je inzicht in je boodschappen, helpt je zoeken naar aanbiedingen, geeft receptadviezen en laat je betere keuzes maken. Via Facebook Messenger stel je bijvoorbeeld de vraag: “Wat kan ik eten vanavond? YOSA stuurt je dan een lekker recept. Daarna kan je met YOSA praten over het maken van een boodschappenlijstje. “Superhandig”, zegt Thomas.

“We hebben onze familie en vrienden het product laten testen voor waardevermeerding van onze boodschappenassistent. De fase waar we nu in zitten is dat we op weg zijn naar lancering en een investeerder zoeken”, aldus Yannick.

Opbouwen en pitchen bij IDEA
Dion, Thomas en Yannick leerden elkaar kennen tijdens het werken aan een opdracht en besloten al snel samen te gaan werken. Begin 2019 hebben ze een brainstorm over YOSA. “Hoe zouden we dit product van de grond kunnen krijgen? Het is een natuurlijk proces hoe we steeds een stap verder gaan”, legt Dion uit. Thomas vult aan: “Toen we ons bedrijfsplan hebben voorgelegd aan IDEA - die vouchers uitreikt voor startups - werd het steeds concreter. We presenteerden ons plan, maar waren er nog niet. We kregen vragen over haalbaarheid. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en toen was het raak. We kregen de voucher. Dat was een enorme motivatieboost!”

Goede verdeling van de werkzaamheden
Dion: “Operationeel verdelen we de werkzaamheden onder ons drieën. Je ziet dat Thomas over het technische gedeelte gaat. Hij loopt nu ook stage bij een bedrijf dat zich bezighoudt met chatbots, IT consultancy en programmeren. Yannick buigt zich over de marketing en ik richt mij op sales, accountmanagement, onderzoek en partnerships. Yannick: “We investeren nu naast onze opleiding twee dagen in YOSA. We zijn elke week bij elkaar. Mooi is dat we bij het opstellen van het bedrijfsplan ook hulp hebben gekregen van mijn vader, die ondernemer is."

Lancering en onderzoek naar een verdienmodel
De drie jonge ondernemers zijn nu aan het toewerken naar de lancering en hopen dat dit deze zomer gaat lukken. Verder doen ze onderzoek naar het verdienmodel. Thomas: “YOSA beantwoordt vaker de vraag: “Wat kan ik eten?” dan Google. Dat is waar we naartoe werken, dat is onze droom. Het is één van de meest gestelde vragen op Google. Daar is ons idee mee begonnen. We zien wel beweging bij de supermarkten op het gebied van receptaanbevelingen. Toch zijn we niet bang voor competitie. We moeten ze gewoon voor zijn.”

'Geweldig om mijn studie te combineren met deze onderneming!'
“Afstuderen is nu echt het belangrijkst. We gaan met onze scriptie aan de slag. Tijdens deze periode kunnen we nog steeds leunen op de ondersteuning van IDEA. Arthur Tolsma van IDEA heeft ons begeleid om ons bedrijfsplan te verfijnen, stelde kritische vragen en de pitches, om de voucher te winnen, waren zeer verhelderend”, legt Dion uit. “Het is bijzonder dat ik kan afstuderen met een onderzoek voor YOSA. Een geweldige kans dat ik mijn studie zo kan combineren met onze onderneming."

Leren = durven
Wij zien ook bij YOSA dat je eerst moet proberen, dat je dan soms valt, weer opstaat en zo stappen maakt. Daar leer je veel sneller van. Wij zijn YOSA ook direct gaan testen. Belangrijke tip die wij kregen was: “Blijf bij de essentie en zonder fouten geen groei”, aldus Yannick. Dion vult aan: “Anders is er ook niks aan, als alles goed zou gaan!”

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Petra
28
February
2020
Goed bezig mannen en mooie PR. Ga zo door en jullie komen er we! Supertrots!
Bernd
28
February
2020
Trots op jullie! Goed teamwork endoorzettingsvermogen.
Succes!
Rosalie Vrielink
28
February
2020
Fantastisch idee! Succes met de verdere plannen voor YOSA.


lilian.leijen
28
February
2020
Bravo mannen!
Leuke foto's.
Veel succes met YOSA.
Peter Kruithof
27
February
2020
Mooie pr mannen!
Heel veel succes met Yosa en het afstuderen!
Hartelijke groet,
Peter Kruithof