07
maart
2024
|
14:35
Europe/Amsterdam

‘AI is een machtig interessante uitdaging’

#5 Door de ogen van Bart

“Ik raak steeds meer doordrongen van de impact van Artificial Intelligence (AI) op onze samenleving, beroepen en ons onderwijs. Door AI verdwijnen beroepen én ontstaan nieuwe, zoals ethisch-juridisch adviseur, prompt engineer of trainer AI. We hebben een klus te doen om ons onderwijs en onderzoek daarop in te richten: hoe zorgen we dat onze studenten er relevanter en beter mee gaan leren?”

Blog5 Bart Combee

“Een hele volle agenda heb ik op 12 maart. Behalve dat ik de hele dag afspraken in Alkmaar heb, ben ik op locatie Rotterdam ook aanwezig bij het AI-congres voor alle HBO-rechtenopleidingen in Nederland. Met mijn avatar welteverstaan. Als ik fysiek rondloop in Alkmaar geef ik een speech op het congres. Ook demonstreert mijn avatar hoe ik diezelfde speech kan geven in 88 andere talen, hoe ik een levensechte dialoog kan hebben én hoe makkelijk ermee te manipuleren is. Een filmploeg heeft me daar laatst voor gefilmd en ik vind het zowel indrukwekkend als spannend, want je weet niet zeker wat anderen met die beelden kunnen doen (al heb ik er in dit geval alle vertrouwen in).”

ChatGPT is binnen een jaar ontzettend ontwikkeld
“De toepassing van AI komt in zo’n versnelling in allerlei beroepen en bedrijfstakken. In dit tempo hebben we dat niet eerder meegemaakt. ChatGPT kwam eind 2022 op de markt. Toen produceerde het systeem nog alleen tekst, nu komt er al realistisch bewegend beeld uit. Dit verandert beroepen razendsnel en dat beïnvloedt de inhoud van onze opleidingen. Behalve dat onze studies inhoudelijk goed moeten blijven aansluiten op het werkveld verandert AI ook onze manier van onderwijs.”

Honderdduizend boeken lezen voor je afstudeeronderzoek
“Ik kan talloze voorbeelden noemen wat we didactisch met AI kunnen doen. Geweldig als studenten dat ook kunnen gebruiken. Dat AI voor je afstudeeronderzoek honderdduizend boeken leest, terwijl je er zelf ‘maar’ tien kunt lezen. De uitdaging zit ‘m dan in het toetsen van de resultaten: hoe betrouwbaar is de gegenereerde content? Hoe leren we dat onze studenten als we het zelf nog aan het leren zijn? ”

 

download

Zelf goede prompt kunnen schrijven
“Om bij Hogeschool Inholland allemaal die kennis te gaan ontwikkelen; dat wordt een hele grote opgave voor ons. Voor docenten, voor ondersteunende functies en voor mijzelf. We moeten heel veel dingen tegelijk gaan doen, zoals hoe gaan we AI zelf gebruiken? Hoe gaan studenten het gebruiken? Welke kaders hanteren we? Hoe voorkomen we misbruik? Daarover publiceerden we deze richtlijnen. Ik wil er zelf ook vaardiger in worden, bijvoorbeeld door met Chat GPT presentaties te maken en leren om goede prompts te schrijven. ”

Hoopvol kijk ik naar een onzekere toekomst
“Samenvattend ben ik positief over de potentie van AI, al moeten we nog veel leren om het nuttige ervan te gebruiken en het slechte te vermijden. De film Modern Times van Charlie Chaplin uit 1936 is nog heel actueel. In de film lijkt de mens onder te sneeuwen onder technologische ontwikkelingen van de industrialisatie, maar de mens vindt z’n weg weer. Net als Chaplin aan het eind van de film, kijk ik hoopvol een onzekere toekomst in. ”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.