Amsterdam/Diemen,
15
januari
2020
|
13:21
Europe/Amsterdam

'Als vrouwen lopen we in de technologiesector tegen dezelfde dingen aan'

Congres Women in Tech legt behoefte aan supportsysteem bloot

Een congres louter voor vrouwen, met als onderwerp techniek, de snelst groeiende bedrijfstak ter wereld. Een branche vol mogelijkheden waar steeds meer vrouwen gebruik van maken, maar ook nog een heel terrein gewonnen kan worden. Student Larissa Jager kwam online een aankondiging van het congres Women in Tech tegen en gooide een balletje op bij de Diemense opleiding Business IT & Management. Uiteindelijk toog ze met acht studenten en twee docenten naar het congres. “Zo gaaf om te horen hoe andere vrouwen de ICT- en techniekwereld beleven!”

De website beloofde sprekers van grote internationale bedrijven en interessante masterclasses. “Dat sprak mij wel aan! Het leek mij heel goed om er met een groep naartoe te gaan. Mijn docent Jacqueline Meijer reageerde gelukkig enthousiast.”

Jacqueline: “Echt onbetaalbaar, de gezichten van de studentes toen ze daar aankwamen! Het was megadruk en overal waar je keek zag je alleen maar vrouwen. Dat maakte indruk op ze. Bij aankomst voelden ze gelijk al die verbondenheid. Wat ik ook heel bijzonder vond was dat de sprekers er echt stonden en spraken vanuit hun eigen kracht. Dus niet met een underdogpositie als uitgangspunt.”

Zielsverwantschap
Docent Fatiha Aït Ali ging mee en ook zij voelde een zielsverwantschap. “We lopen als vrouwen in de technologiesector tegen dezelfde dingen aan.” Fatiha ging, met opleidingen in Communicatie en Bedrijfskunde, niet direct in de technologiesector aan de slag. “Ik hield me intern bij organisaties bezig met verandermanagement. Bij verandertrajecten komt veel informatietechnologie kijken. Zo ben ik mij meer gaan specialiseren en in de IT terechtgekomen.”

Larissa volgt al zeven jaar opleidingen in de ICT: “Eerst mbo en nu hbo. Toen ik voor ICT koos, was dat omdat ik developer wilde worden; gaandeweg kwam ik erachter dat dat toch niet zo goed bij mij past. Ik twijfel nu tussen de richtingen big data en cyber security; een combinatie van die twee zou geweldig zijn!” Larissa solliciteert bewust alleen bij bedrijven die openstaan voor vrouwen in managementfuncties.

Sneller doorgroeien
Hoe kunnen we meisjes stimuleren om voor exact te kiezen en wat kan het onderwijs daaraan bijdragen? Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen sneller doorgroeien in de techniek? Anne-Marie Imafidon (CEO STEMettes) en Corinne Goddijn-Vigreux (mede-oprichter TomTom) gingen daar bij het congres gezamenlijk dieper op in. Fatiha: “Ze vertelden dat je vrouwen beter kunt bereiken als je benadrukt wat je met behulp van techniek kunt betekenen in de maatschappij. Daarnaast adviseerden ze vrouwen niet bang zijn om stappen te zetten. Veel vrouwen zoeken naar consensus en zijn daardoor minder doelgericht.”

HERstory
Veel vrouwen die een sleutelrol hebben gespeeld in de geschiedenis van de technologische industrie zijn vaak onderbelicht gebleven. Voorbeelden zijn Hedy Lamarr (actrice die de techniek uitvond die nu gebruikt wordt voor wifi, bluetooth en gps), Grace Hopper (die als eerste een ingewikkelde brontaal omzette naar een gebruikersvriendelijkere programmeertaal) en Katherine Johnson (die een indrukwekkende bijdrage aan lucht- en ruimtevaartmissies leverde met de vroege toepassing van computers). “Het is van groot belang dat we nu ook eens HERstory gaan onderwijzen”, bepleitte Imafidon bij het congres.

Servant leadership
“Ik vond het altijd moeilijk om mijn leiderschapsstijl te omschrijven”, vertelt Fatiha. “Ik ben er nu dankzij Angela Maragopoulou, CIO B2B bij Deutsche Telekom, achter gekomen dat het ‘servant leadership’ is. Na de industriële revolutie, gekenmerkt door een top-down-manier van werken, volgde de huidige fase waarin we in lossere eenheden werken, waardoor er meer noodzaak gevoeld wordt om verbinding te zoeken. Je zet specialisten voor je aan het werk in multidisciplinaire teams, waarbij je ‘het moet zo’ loslaat en meer openstaat voor ‘hoe het ook zou kunnen’. Als dienende leider krijg je meer balans in je team.”

Durf te leren
De keynote van Helle Thorning-Schmidt, CEO van Save the Children, was voor Fatiha en Larissa erg inspirerend. Zij gaf de congresdeelnemers mee om als leider courageous, curious, clear, cool and kind te zijn. Het Inholland-motto ‘Durf te leren, fouten maken mag!’ werd door haar overduidelijk ondersteund. Het heeft deze oud-premier van Denemarken heel veel gebracht in haar loopbaan.

Larissa: “De presentatie over ‘women empowerment’ van Gioia Manetti, CEO Southern Europe van Scout24, heeft ook veel indruk op mij gemaakt. Zij zei dat het systeem je probeert te overtuigen dat je niet goed genoeg bent. Maar je bent het aan jezelf verplicht om jouw eigen, beste promotor te zijn.” Ook een uitspraak van Reshma Saujani (CEO Girls Who Code) vond de studente heel herkenbaar: “Perfectionisme weerhoudt ons ervan om snelle stappen te zetten in onze carrière. We denken dat we perfect moeten zijn, maar dat is echt niet nodig.”

Vrouwennetwerk
Fatiha en Jacqueline hebben aan de studenten gemerkt dat ze behoefte hebben aan een supportsysteem en netwerkopbouw. “Om die reden richten we op initiatief van Jacqueline een vrouwennetwerk op bij Inholland”, legt Fatiha uit. “Zo breng je ze bij elkaar en dan ontstaat die support vanzelf. We betrekken ook alumni hierbij, zodat zij hun werkervaringen kunnen delen met de studenten en docenten.”

Inmiddels heeft Jacqueline een LinkedIn-groep in het leven geroepen voor ICT-studentes, -docenten en oud-studentes van Inholland: Women in IT Inholland University of Applied Sciences. Heb je vragen over het op te zetten vrouwennetwerk? Stuur dan een mailtje naar jacqueline.meijer@inholland.nl.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.