25
januari
2024
|
09:37
Europe/Amsterdam

Altijd elkaar versterken door samen te werken in de regio

Coördinator Ieke Anker en student Jomar Gomes

Door elkaars unieke talenten, vaardigheden en eigenschappen te verbinden, word je samen sterker. Daar gaat het over in onze campagne 'Het verschil zit in ons’. In de verhalen die we maakten voor deze campagne vertellen studenten en docenten over hun ervaringen met de kracht van het verschil. En zij niet alleen; ook organisaties waarmee we samenwerken komen aan het woord. Zoals het Netwerk Nieuw Rotterdam (NNR), een organisatie waar eerstejaarsstudenten Social Work in Rotterdam stage lopen. Coördinator van NNR Ieke Anker en student Jomar Gomes vertellen wie allemaal van deze samenwerking profiteren.

Het NNR zet zich in Rotterdam in voor mensen die kampen met eenzaamheid of zich kwetsbaar voelen. Daarvoor hebben ze verschillende programma's opgezet, waaronder het MDT YourCube maatjesproject. Voor dit project worden jonge vrijwilligers gekoppeld aan leeftijdsgenoten met een hulpvraag. Ieke: “Voordat we onze samenwerking formaliseerden, liepen studenten al stage bij dit project. Wederzijds enthousiasme resulteerde daarna in een officiële samenwerkingsovereenkomst die tot eind 2024 loopt.”

Een zetje in de goede richting
Van deze samenwerking profiteren alle betrokkenen: studenten en Inholland omdat ze in zee gaan met een organisatie die past bij de opleiding Social Work en NNR omdat ze met behulp van studenten mensen met een hulpvraag een zetje in de goede richting geven. “We dragen bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten”, zegt Ieke. “Zo versterken we elkaar.”

Student Jomar Gomes en coördinator Ieke Anker

Leren in een realistische setting
Gedurende het project heeft Ieke regelmatig contact met de leercoaches van Inholland om de voortgang van studenten te bespreken. Met studenten zelf kijkt ze of de opgestelde leerdoelen van de stage nog in het vizier zijn, maar er wordt niet gewerkt aan lange verslagen of leeruitkomsten. “Het is leren in een realistische setting”, zegt Ieke. “Docenten en begeleiders kijken vanaf gepast afstand toe. Deze stage gaat erom dat je als student Social Work er op leert vertrouwen dat je anderen kunt helpen.”

Positieve ervaring
Voor het project matchte Ieke eerstejaarsstudent Jomar aan een verlegen jonge statushouder uit Syrië. Met z'n tweeën trokken ze erop uit, bezochten ze themabijeenkomsten van het netwerk en lukte het Jomar om zijn maatje in kleine stappen vooruit te helpen. “Jomar heeft echt verschil gemaakt”, zegt Ieke. Jomar, die deze stage bovenaan zijn wensenlijstje zette, kijkt ook positief terug. Deelname aan het project bracht hem verder als student: “Ik kan iedereen deze stage aanraden.”

Groeien in je rol
Als het aan het NNR ligt, wordt de samenwerking ook na 2024 voortgezet. Tot die tijd zijn alle docenten welkom om hun studenten in actie te zien op de themabijeenkomsten. Ieke: “Als ze daar zien hoe de toekomstige professionals in hun rol van social worker groeien, kan dat niet anders dan een goed gevoel geven.”

Samenvatting

Dit is het eerste verhaal in een reeks unieke samenwerkingen tussen Hogeschool Inholland en bedrijven en organisaties waarbij studenten, docenten, onderzoekers en werkveldpartners samen het verschil maken. Bij Inholland leren, werken en onderzoeken we met elkaar én met het werkveld in de regio. Zo leren studenten als Jomar vanuit de praktijk en wordt er samen gewerkt aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de directe regio.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.