Amsterdam,
09
november
2020
|
12:55
Europe/Amsterdam

‘Angst voor ontmenselijking zorg door zorgrobot is onterecht’

Margo van Kemenade promoveert 11 november aan de VU

wtb-margo-van-kemenade

Het gebruik van robottechnologie kan de menselijkheid terugbrengen in de zorg. Dit onderstreept Margo van Kemenade, sociaal wetenschapper en general manager van Inholland Academy, in haar proefschrift ‘Moral Concerns of Caregivers about Social Robots in Eldercare’. Zij verdedigt woensdag 11 november haar proefschrift aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ouderen vormen een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking. Met de vergijzing neemt ook de druk op de zorg toe en met name op zorgpersoneel. De inzet van zorgrobots zou een deel van de oplossing kunnen vormen, maar veel zorgverleners zien geen heil in de kunstmatige helpende hand.

Volgens Margo van Kemenade wijzen veel zorgverleners de hulp van een zorgrobot af uit ethische bezwaren. “Zij zijn bang geen ‘goede zorg’ meer te kunnen leveren als een robot zorgtaken zou overnemen. Het is hierbij belangrijk te beseffen dat elke interventie die een vermindering van menselijk contact of menselijke aanraking als resultaat heeft, een gruwel is in de ogen van zorgprofessionals. Als zorgverleners zelf ervaren dat het nog steeds mogelijk is om zogeheten goede zorg te leveren, inclusief menselijk contact, omdat een zorgrobot andere taken uitvoert die de werklast verlicht, dan zal dat het gebruik van deze vorm van technologie bevorderen.”

Geef robottechnologie een vaste plek in het mbo en hbo
Van Kemenade pleit met haar onderzoek dan ook voor meer bewustwording van de ontlasting van bepaalde zorgtaken door de zorgrobot. Naast het faciliteren van deze ervaring voor het huidige zorgpersoneel, pleit de onderzoeker ook om de mogelijkheden van de zorgrobot te implementeren in het mbo- en hbo-onderwijs. “Het inrichten van zogeheten Living Labs en het aanbieden van lessen in ethiek versus zorgtechniek in het curriculum van beroepsopleidingen in de zorg kunnen onderdeel zijn van een doordachte introductie van deze nieuwe en zeer snel ontwikkelende vorm van zorgtechnologie. Mijn onderzoek laat zien dat het gebruik van robottechnologie de zorg niet hoeft te ontmenselijken, maar juist eerder deze menselijkheid weer terug kan brengen.”

‘Ik ben Alice’
Het onderzoek van Margo van Kemenade heeft aan de basis gestaan van onder andere de documentaire ‘Ik ben Alice’ (zie trailer hieronder), eerder uitgezonden bij de NPO. In deze film krijgen oudere dames een gezelschapsrobot in huis, om zo de dilemma’s rondom sociale interactie met robots in beeld te brengen. Is het wel ethisch verantwoord om ouderen op te vrolijken met een robot? De dames in de documentaire vonden het in ieder geval erg jammer dat ze ook weer ‘afscheid moesten nemen’ van Alice.

Over Margo van Kemenade
In het onderwijs is Margo van Kemenade al langer aan de slag met robottechnologie. Zo schreef ze, in samenwerking met studenten, een adviesrapport om zorgtechnologie te implementeren bij de Inholland-opleiding Verpleegkunde. Ook deed ze samen met lector Cock Heemskerk (Robotica) onderzoek in het kader van ‘Het Slimste Huis’, en een vergelijkende studie in samenwerking met hbo’ers en mbo’ers. In 2015 sleepte ze de NWO-KNAW Eurekaprijs in de wacht voor Wetenschapscommunicatie. Verder is ze onder andere auteur van het studieboek Ethiek voor techniek en ICT.

Margo van Kemenade verdedigt haar proefschrift woensdag 11 november om 9.45 uur. Vanwege de coronamaatregelen vindt de plechtigheid zonder publiek plaats, maar is wel te volgen via VU Beadle’s Office, het Youtube-kanaal van de VU.

Reacties 1 - 5 (5)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marianne Ashkol
20
November
2020
He Margo,

Hartelijk gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Lieve groet Marianne Ashkol
Catja Warmelink
19
November
2020
Hi Maatje!
Hartstikke fijn dat het allemaal gelukt is.
Liefs Catja
Liesbeth
10
November
2020
Bewondering en respect voor je, Margo!
Succes woensdag.

Liefs, Liesbeth
Natasja Kuyvenhoven
09
November
2020
Hoi Margo, wat een ontzettend mooie foto...maar ook wat een ontzettende stoere prestatie om straks gepromoveerd te zijn. Je bent toch echt wel een powervrouw!!
Heel veel succes woensdag en probeer er ook een beetje van te genieten :-)
lieve groet Natasja
Hanneke Pot
09
November
2020
Geweldig Margot, je hebt de eindstreep bereikt!
Veel succes met de verdediging en geniet heerlijk na!

Van je oude promotiegroep- genoot,
Hanneke Pot