Delft,
24
april
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Associate degree Tuinbouwmanagement: een stap verder zetten binnen de tuinbouwsector

20230328_150823-_2_

Je binnen twee jaar ontwikkelen tot manager in de tuinbouwsector: met de Associate degree (AD) Tuinbouwmanagement bij Hogeschool Inholland Delft kan het. Met deze praktijkgerichte opleiding worden studenten klaargestoomd voor de innovatieve tuinbouwsector. Voor Daan Buitelaar was de keuze voor deze opleiding snel gemaakt. Na het afronden van zijn mbo-opleiding bij Lentiz MBO Westland was hij nog niet uitgeleerd: “Het is heel fijn dat ik met deze opleiding maar twee jaar een studie hoef te volgen. Je leert een hoop theorie en voert dit direct uit in de praktijk.”  

Over de hele wereld zijn Nederlandse (glas)tuinbouwbedrijven actief. Ze lopen wereldwijd voorop dankzij innovaties in teelt, techniek en veredeling. En juist daarom is er veel vraag naar young professionals die zich willen blijven ontwikkelen. Daan: “Ik ben echt heel positief over deze uitdagende opleiding. Het eerste jaar is voornamelijk theorie en in het tweede jaar ga je dit toepassen in de praktijk. Ook door middel van een stage.” Juist de combinatie van theorie en praktijk sprak Daan erg aan. “Ik heb nog even nagedacht over de flexibele deeltijdopleding, maar ik was bang dat ik dan de focus op mijn studie zou verliezen.” 

Van het mbo naar het hbo 
Stappen zetten binnen de tuinbouwsector is Daans doel. Naast zijn studie is hij ook werkzaam binnen de sector en uiteindelijk hoopt hij door te groeien naar een managementfunctie. “Ik merk dat ik veel voordeel haal uit het feit dat ik eerst een mbo-opleiding heb afgerond. Hierdoor heb ik veel praktijkervaring opgedaan en kan ik de theorie, die ik bij Inholland krijg, nog beter toepassen.” Toch ervaarde Daan een groot verschil in zijn overstap van het mbo naar zijn huidige studie: “Het voelt eigenlijk als twee totaal verschillende werelden. Je moet op het hbo een hele andere manier denken. Er komt veel meer theorie bij kijken. Ik ben daarom zo blij met mijn ervaring op het mbo, dit is zo waardevol.” 

“Het is heel fijn dat ik alle vakken die ik tijdens mijn studie krijg, direct kan toepassen tijdens mijn stage en bijbaan. We hebben tijdens een vak bijvoorbeeld gewerkt met een programma binnen de tuinbouwsector: Visio en het toepassen van processen. En precies deze theorie kan ik toepassen tijdens mijn stage.” Daan zegt ook dat zijn stagebedrijf heel enthousiast is dat hij met deze werkprocessen aan de slag kan. “Het is heel fijn dat we processen hiermee nog inzichtelijker kunnen maken.”

“Het is heel fijn dat ik alle vakken die ik tijdens mijn studie krijg, direct kan toepassen tijdens mijn stage en bijbaan. We hebben tijdens een vak bijvoorbeeld gewerkt met een programma binnen de tuinbouwsector: Visio en het toepassen van processen. En precies deze theorie kan ik toepassen tijdens mijn stage.”

Daan Buitelaar, student Associate Degree Tuinbouwmanagement

Internationale kansen 
“Naast verschillende vakken als toegepast teeltonderzoek en plantfysiologie krijg ik ook les in verschillende talen. De Nederlandse tuinbouwsector wordt steeds internationaler en daarom is het belangrijk om verschillende talen goed te beheersen.” Voor Daan biedt deze AD-opleiding veel voordelen die hem verder brengen in de tuinbouwsector “Je moet deze opleiding wel echt zien als een specialisatie. Daarom denk ik dat het een mooie vervolgopleiding is als je van het mbo komt. Persoonlijk zou ik scholieren van de havo of vwo adviseren om voor de voltijd Tuinbouw & Agribusiness opleiding te kiezen. Dan leer je eerst de sector kennen en bouw je een brede basis op. ” Daan geeft ook aan dat bij de AD-opleiding de focus vooral ligt op het managementaspect van de tuinbouw, waar de voltijd opleiding ook aandacht besteed aan de teeltkant. 

Toekomstperspectief 
In juni is Daan klaar met zijn tweejarige AD-opleiding en zou hij eigenlijk direct aan de slag kunnen in het werkveld. Daan: “Omdat ik het toch wel heel erg leuk vind om mij verder te verdiepen en meer kennis op te doen van de sector heb ik besloten om verder te gaan met de deeltijdopleiding. Ik ga per september aan de slag bij een kwekerij en ga dit combineren met deze opleiding. Hiermee kan ik uiteindelijk doorgroeien en me verder ontwikkelen binnen de tuinbouwsector!”