Delft,
10
juni
2021
|
09:35
Europe/Amsterdam

Back2school... een eerste week om nooit te vergeten

Domein- en vestigingsdirecteur Fabian van der Horst over zijn eerste 'schoolweek'

Fabian van der Horstm, domeindirecteur AFL en vestigingsdirecteur Delft

"Vorige week ben ik gestart in mijn nieuwe functie als directeur van het Domein Agri, Food & Life Sciences en de locatie Delft bij Hogeschool Inholland. Na ruim 20 jaar vanuit het bedrijfsleven en de Rabobank in de triple helix gewerkt te hebben aan vernieuwing en verbinding op gebied van innovatie, voedseltransitie, energietransitie, welzijn en duurzaamheid, brak het moment aan om mijn passie als vooruitgangsoptimist te continueren vanuit de kant van onderwijs en onderzoek. 

Ontmoetingen
In mijn eerste week val ik direct met mijn neus in de boter. De zon schijnt, ik proef een positieve stemming, studenten komen naar school, en collega’s ontmoeten elkaar weer wat vaker live dan via een scherm. Een warm welkom met bloemen, veel inspirerende kennismakingsgesprekken. Ik heb een biotech lab-les bijgewoond met studenten, pitches in de aula, studenten startups die VR flightsimulators bouwen, knappe koppen die autonome composieten vliegtuigen de lucht in brengen, een award voor de lector van het jaar op gebied van innovaties in het groene domein en ga zo maar door. Mindbubbling!

In mijn eerste meeting als bestuurslid bij de Greenport heb ik vanuit Inholland mee mogen werken aan de aanstaande lancering van de meest veelbelovende groene incubator van Nederland. Een geweldige fieldlab in Zuid-Holland bij World Horti Center, waarbij bedrijven samenwerken aan innovaties met hbo-, wo- en mbo-onderwijs en -onderzoek.

Die donderdag was ik bij een interessante heisessie met de vier groene hogescholen van Nederland op een inspirerende plek bij topsportcentrum Papendal. In het food & agri-domein spelen grote maatschappelijke vraagstukken. De dynamiek in de sector is groot en de behoefte aan gekwalificeerde professionals is groter dan wat het groene onderwijs momenteel weet af te leveren. Dit vraagt een adequaat antwoord van de groene hogescholen. 

Bedrijfsleven schreeuwt om praktijkgerichte professionals
Tijdens een interview met studenten voor hun nieuwsbrief viel me op hoe wendbaar zij zich tonen in deze coronatijd en samen met Inholland tal van initiatieven ontplooien voor het welzijn van de studenten. Blije studenten, daar gaat het om! Die vormen het innovatieve motorblok voor ‘BV Nederland’.

Ik kon het niet laten een oproep te doen aan de studenten om in beweging te komen en zich te laten horen voor de challenge ‘bring a student’. En om in dialoog te gaan over wat we kunnen verbeteren om hun vrienden enthousiast te maken om zich bij Inholland aan te melden. De maatschappelijke vraagstukken en het bedrijfsleven schreeuwen namelijk om veel meer praktijkgerichte professionals van de toekomst. Samen kunnen we dat waar maken met een gezonde dosis verandervermogen, veel experimenten, flexibiliseren, vernieuwing, lef en een frisse startup mentaliteit. En last but not least met plezier! Elke dag genieten zorgt voor de beste vitamines.

Foodinitiatieven
De week eindigde met de stuurgroep Food Feeding the Future waar foodbedrijven worden gekoppeld aan foodopleidingen met studenten, docenten en lectoren. Inholland speelt daarin een vitale rol en ik zie veel kansen bij de mooie initiatieven en acties die de komende twee jaren zijn gepland.

Op mijn handen zitten?
Wat een week, vol inspiratie en energie. Ben er nog van aan het bijkomen en nagenieten. Had me voorgenomen 100 dagen op mijn handen te gaan zitten en alles rustig op me af te laten komen. Dat wordt nog een uitdaging. Daar is het allemaal te leuk en te zinvol voor."

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frank Franse
10
June
2021
Beste Fabian, erg mooi om dit te lezen.
Ik wens je nog meer mindbubbling ervaringen toe en je nieuwe functie!
Groet,
Frank (voorzitter RVC Rabo Zuid Holland Midden)
Michel Verspui
10
June
2021
Wat een super leuke eerste week Fabian! Lijkt echt een uitstekende match met je te zijn. En er gebeurt nog veel meer allemaal dan ik wist. Mooi hoor. Geniet ervan !