Delft,
01
september
2021
|
08:11
Europe/Amsterdam

'BEGIN met duurzaamheid'

In gesprek met Ilona Buddingh–Maas, hybride docent Dier in de Duurzame Samenleving

Afbeelding1

Duurzaamheid is een hot topic en zorgt voor het evenwicht tussen mens, milieu en economie. Drie onderwerpen waar onze nieuwe Inholland-collega Ilona Buddingh – Maas een overtuigende mening over heeft. Het is haar missie om een duurzame wereld te creëren en heeft hierover het boek ‘BEGIN met duurzaamheid’ geschreven. Daarnaast biedt ze verschillende workshops en trainingen aan bij bedrijven. Ook is ze sinds februari voor 16 uur per week de hybride docent bij de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving: “Ik vind het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen, het onderwijs is daar een mooie plek voor. Daarnaast voel ik me erg betrokken bij dieren en natuur wat mooi past in groene opleidingen als ‘Dier in de Duurzame Samenleving’.”

Met een sneltreinvaart
Voordat Ilona zich op het onderwerp duurzaamheid stortte, heeft ze verschillende economische studies afgerond in Groningen. Vervolgens is ze bij multinationals aan de slag gegaan. “Ik heb hier veel geleerd over hoe bedrijven werken. Het was hard werken, gericht op het halen van businesstargets en altijd maar doorgaan. Ik ervaarde het als een sneltrein; je zit erin of je gaat eruit. Daar zit geen middenweg in.” Na zo’n zeven jaar op deze manier gewerkt te hebben, was het tijd om te reflecteren en een nieuw pad in te slaan.

Tijd voor reflectie
Duurzaamheid speelde voor Ilona altijd al een belangrijke rol in haar leven. Tijdens de periode van reflectie ontdekte ze dat dit onderwerp dichtbij haar ligt. Ze had er alleen nog weinig concrete invulling aan gegeven. “Ik ben me gaan verdiepen in duurzaamheid,toen helder werd waar dit voor mij over ging, vroeg ik me af waarom ik hier niet veel eerder mee was begonnen. Ik ben me ook gaan bezinnen hoe de aarde als geheel in elkaar steekt, welke rol duurzaamheid daarin heeft en hoe ik en anderen hier aandacht en invulling aan kunnen geven.” Door het stellen van al deze vragen is Ilona gestart met het schrijven van haar eerste boek: BEGIN met duurzaamheid. Hierin legt ze uit hoe je in vijf BEGIN-stappen samen met anderen een nieuwe realiteit creëert. Ook biedt ze verschillende ‘BEGIN met duurzaamheid’ workshops en trainingen aan bedrijven en geeft ze colleges over duurzaamheid aan de Haagse Hogeschool.

Agrarische keten
“Het geven van colleges ervaarde ik als een verrijking voor mijn inhoudelijke kennis en ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Dit ben ik verder gaan uitbouwen. Onder andere door het mee-ontwikkelen en geven van een masterclasses Duurzaam Ondernemen.” Via de Rabobank Ondernemers Academie kwam Ilona in aanraking met de agrarische tak en daarmee geconfronteerd met de realiteit van agrarische ondernemers. “De situatie in die keten is helaas niet best. Er zijn veel uitdagingen die om een oplossing vragen.” Gedreven om hierin mee te denken, is ze zich daarom nog meer gaan verdiepen in deze sector en heeft vervolgens meegeschreven met het hoofdstuk:' Agriculture in Transition' voor het boek: Changing the Game van Lucas Simons & André Nijhof. “De affiniteit met de groene sector is hierdoor toegenomen. Toen ik de functie van hybride docent duurzaamheid bij de opleiding ‘Dier in de Duurzame Samenleving’ tegenkwam, sprak mij dit meteen aan. De positieve gesprekken met Jojanneke de Koning (teamleider van de opleiding, red.) vergrootten mijn enthousiasme waardoor ik deze kans met plezier heb gegrepen.”

Duurzaamheid en dierenwelzijn
“Welzijn van mensen, dieren en natuur zie ik als een belangrijk onderwerp voor een duurzame samenleving. Voor de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving richt ik mij samen met het docententeam op de vraag wat de opleiding als een duurzame samenleving ziet, wat dierenwelzijn inhoudt en hoe dit samen met de andere elementen van duurzaamheid verder geïntegreerd kan worden in het studie-aanbod."

"De afgelopen maanden zijn we met een deel van het team aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de visie op duurzaamheid vanuit deze studierichting, het kiezen van richting en de vertaling hiervan naar de studie. Zo kunnen we helder overbrengen waar de opleiding voor staat, hoe duurzaamheid gezien wordt en hoe dit vertaald wordt naar de studie-inhoud. Leuk om hier vanaf september een aantal colleges over te geven.” Uiteindelijk hoopt Ilona de visie ontwikkeling op duurzaamheid en vertaling hiervan naar de studie-inhoud ook mee te ontwikkelen en door te voeren bij andere opleidingen binnen Inholland.

Beginnen met duurzaamheid
Een wereld waarin alles en iedereen die hier op aarde leeft het goed heeft, dat is een droom waar Ilona uiteindelijk naar streeft. “Het is mijn missie om bij te dragen aan een gezonde duurzame wereld met welzijn voor alles en iedereen. Ik geloof dat iedereen hier een stukje aan bij kan dragen. Waarbij ik het als belangrijk zie dat iedereen zijn of haar potentieel ziet en zodoende kan benutten en inzetten. We hebben hierin genoeg slagen te behalen”. Iedereen kan duurzaamheidsstappen zetten. Volgens Ilona is het vooral belangrijk dat je begint met het stellen van kritische vragen. Zo verken je waar duurzaamheid over gaat en waar jouw raakvlakken met dit onderwerp liggen. “Het is een stapsgewijs ontwikkelproces waarmee je jouw bijdrage aan een duurzame wereld kunt vinden en realiseren, en mooie positieve impact kunt maken.”

Meer informatie
Via deze link ontvang je de eerste twee hoofdstukken van Ilona haar boek, als het je aanspreekt om hier meer over te lezen.

Wil jij graag een keer met Ilona sparren over duurzaamheid of samen bekijken hoe je duurzaamheid verder kan integreren in jouw studierichting en/of colleges? Neem dan contact met haar op. Ze denkt graag met je mee.

Ook gelooft Ilona sterk in samenwerking in de transitie naar een duurzame wereld. Geef je binnen Inholland colleges over duurzaamheid? Dan komt ze graag met je in contact. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.