Haarlem,
09
mei
2023
|
15:20
Europe/Amsterdam

Bevrijdingspop Haarlem: perfecte leerschool voor studenten

Uniek kijkje achter de schermen van een festival

Al vijftien jaar bestaat er een succesvolle samenwerking tussen Hogeschool Inholland Haarlem en Bevrijdingspop. Studenten Creative Business en van het Conservatorium Haarlem leveren op uiteenlopende manieren een bijdrage aan dit oudste en grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Hún domein is het Plein van de Vrijheid, een van de drie live-muziekpodia.

“Dit is bizar gaaf!” zegt Rens Venema, tweedejaarsstudent Creative Business. Samen met drie medestudenten is hij verantwoordelijk voor de volledige dagprogrammering en voorbereidingen van het Plein van de Vrijheid, dat speciaal is ingericht voor Haarlems talent. “We mogen alles zien, overal komen en zijn echt onderdeel van het grote geheel. Een supermooie ervaring.”

Online bereik
Al in februari gingen de vier studenten vanuit de module Creative Agency voor Bevrijdingspop aan de slag. De opdracht: meer online aandacht creëren voor het Plein van de Vrijheid. Rens: “Om meer likes, online reacties en een groter bereik van accounts te realiseren, bedachten we korte video’s, die we zelf hebben geproduceerd, geadverteerd en verspreid. Daarin vragen we de Conservatoriumbands die hier optreden ‘Wat betekent vrijheid voor jou? Wat betekent muziek? Hoe is het om op deze dag te mogen spelen?’ Een supertoffe opdracht. Ten eerste omdat we regelmatig contact hadden met de opdrachtgever - dat gebeurt lang niet altijd. Ten tweede omdat het niet alleen goede, maar vooral échte resultaten heeft opgeleverd. De video’s zijn ruim 10.000 keer bekeken en het online bereik steeg van 300 naar 25.000 accounts."

Hands-on-vaardigheden
Naast het uitwerken van marketingconcepten namen ze ook de productie rondom het Plein van de Vrijheid-podium voor hun rekening. In aanloop naar 5 mei kozen ze de Conservatoriumbands, regelden een presentator, hielpen opbouwen, verzorgden het (e-mail)contact met artiesten. Op de dag zelf waren ze stagemanager, artiestenbegeleiders en regelden ze deels het geluid. Hadewich Richter is studentencoach en coördinator van het leerwerkbedrijf Creative Agency (ook wel New C genoemd) van Creative Business. “Ze leren zo enorm veel door te dóen. Dat maakt deze samenwerking voor ons erg waardevol. De studenten zien van dichtbij hoe het eraan toegaat in deze sector, hoe een groot evenement tot stand komt. En dan zie je ze groeien. Geweldig om te zien hoe het uiteindelijk hún productie en hún podium wordt.”

Opstapje
Drie bands van het Conservatorium traden op: BANGS, The Cruz & The Dukes of Harlem en de soulvolle rockband CHAI. De Haarlemse Cheyenne Howell is zangeres en studeert dit jaar af. Ze begon CHAI in 2021 samen met gitarist Rasmus Bisschop als cover-duo. Inmiddels zijn ze zeven man sterk en staan ze met eigen nummers op het podium. “We brengen soulvolle rock, een combi van het gepolijste van de 80’s en het rauwe randje van de 90’s. Denk aan scheurende gitaren, meeslepende synthesizers en catchy vocalen. Onze droom? Zoveel mogelijk live spelen en uiteindelijk een festivalseizoen meepakken. Want op de grote podia komen we het best tot ons recht.” Eerder dit jaar wonnen ze de publieksprijs tijdens de Rob Acda Award in Patronaat, maar volgens Cheyenne is Bevrijdingspop dé perfecte plek om je aan het grote publiek te presenteren. “Een heel vet opstapje!”

Fijne informele samenwerking
Acht jaar lang begeleidde Hanneke Hietbrink als coördinator van het Plein van de Vrijheid de Inholland-studenten, samen met Rianne Zomerdijk. Volgend jaar geeft zij het stokje door. “De samenwerking met Inholland heb ik altijd als zeer prettig ervaren. Iedereen is ontzettend open, bereikbaar en leuk in de communicatie. En het kan niet anders dan dat dit de komende jaren zeker wordt voortgezet. Het leukste aan werken met studenten vind ik dat je hen de verantwoordelijkheid geeft over een heel podium, op een van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. Dit is de perfecte leerschool in korte tijd, want alles komt langs. Technische vraagstukken, omgaan met artiesten en allerlei soorten vrijwilligers. Het is keíhard werken, maar uiteindelijk sta je op 5 mei als één hecht team samen te knallen. Díe ontlading en voldoening is onbeschrijflijk.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.