Haarlem,
20
april
2018
|
08:56
Europe/Amsterdam

Bewust en goed voorbereid doorstromen naar het hbo

Mbo-hbo keuzedelen

mbo-hbo keuzedelen

Geroezemoes alom als het eerste groepje mbo-studenten naar voren loopt. Zichtbaar zenuwachtig en met mobiel - de moderne variant van de speakernotes - in de hand. De bijna dertig derdejaars mbo-studenten Sociaal Werker van het ROC Nova College Hoofddorp hebben het afgelopen half jaar 18 bijeenkomsten bij Inholland Haarlem gevolgd. Maandag 9 april presenteerden ze de resultaten van hun onderzoek aan de rest van hun klas. “In november zijn we gestart met de doorstroommodule. Studenten van het mbo volgen bij ons lessen, gericht op het verwerven van inzicht in hbo-vaardigheden, studiehouding en onderzoek.” Tineke de Wit, teamleider Social Work bij Inholland Haarlem, is enthousiast over de doorstroommodule. “Dit jaar was het nog een pilot maar we gaan er volgend jaar zeker mee door.”

De doorstroommodule is onderdeel van de mbo-hbo keuzedelen. De keuzedelen vormen een relatief nieuw onderdeel binnen een mbo-opleiding en hebben als doel om de arbeidsmarktpositie van de student te versterken. Door verdieping, verbreding, zelfontwikkeling of, in dit geval, oriëntatie op een eventuele vervolgstudie. “Veel van mijn studenten hebben de intentie om door te stromen naar het hbo. Maar ze weten niet precies wat er van ze wordt verwacht. Pas ik wel op het hbo? Welke opleiding wil ik doen? Kan ik het niveau wel aan? Deze groep heeft aan het hbo kunnen ruiken. Ik verwacht dat ze zo beter zijn voorbereid en een bewustere keuze maken om wel of juist niet verder te studeren.” Angelique van Balen is docent bij het ROC Nova College in Hoofddorp. Ze vindt het een meerwaarde dat de bijeenkomsten op de hogeschool in Haarlem plaatsvonden. “Ook de peercoaches, de vierdejaarsstudenten van Inholland die onze studenten hebben begeleid, vind ik van toegevoegde waarde. Wat je ziet is dat onze studenten ze bestoken met vragen. Niet alleen over het onderzoek, maar juist over de dagelijkse gang van zaken op het hbo.”

Goed te doen
Angel van Eijgen is een van de zes peercoaches. Dat er verschil in leren is, weet ze uit eigen ervaring, zelf maakte ze ook de overstap van mbo naar hbo. Achteraf is het Angel meegevallen. “Als je iets doet waar je echt in bent geïnteresseerd en je vraagt ondersteuning als dat nodig is, dan is het prima te doen. Onderzoek vinden ze spannend, merkte ik, ze hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Daar heb ik ze gaandeweg de lol van leren inzien. Het meeste werd ik gebruikt om hun persoonlijke vragen te beantwoorden. Vooral over hoe het is om op de hogeschool te studeren. Van mijn groepje gaan er uiteindelijk drie volgend jaar naar het hbo.”

Meer inzicht
Jesse van der Beele, docent Social Work bij Inholland Haarlem, is blij met de inzet van de peercoaches. “Het is een perfecte manier om ervaring op te doen op gebied van leidinggeven, begeleiden en coachen. Dit jaar hebben de peercoaches zich nog vrijwillig opgegeven, volgend jaar willen we dit onderdeel maken van de opleiding.” Van der Beele verzorgde de lessen onderzoeksvaardigheden. “Wat was dat leuk om te doen! De zes bijeenkomsten hebben mij inzicht gegeven in zowel de mbo-opleiding als de mbo-student. Ik begrijp nu beter waar ze vandaan komen en wat ze lastig vinden. Kennis waar ik nu en in de toekomst dankbaar gebruik van ga maken.”

Bewuste keuze
Dat alle 25 studenten doorstromen naar het hbo, is zeker niet de verwachting. Wel denken Van Balen en Van der Beele dat de mbo-studenten door de doorstroommodule een meer bewuste keuze maken waardoor de kans dat ze een eventuele hbo-studie ook echt afmaken, aanzienlijk groeit. Mbo-studente Nadia Steenbergen heeft zich al ingeschreven voor Social Work. “Door dit keuzedeel en door Open Dagen te bezoeken ben ik er steeds meer achter gekomen wat ik echt wil. En dat is naar het hbo. Social Work, ja. Al vind ik het wel eng, hoor, het is echt een andere manier van werken. Mijn peercoach zei dat als ik het gewoon goed bijhoud, het te doen is. Nou, dat ga ik dan maar doen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.